ACN Barcelona – L’exposició a contaminants atmosfèrics (PM 2,5 i PM10) s’associa amb una major durada de símptomes de la covid persistent, en part a causa del seu impacte en la gravetat de la infecció aguda. Aquesta és la conclusió d’un estudi liderat per l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) en col·laboració amb l’Institut de Recerca Germans Trias i Pujol. Els investigadors han analitzat si la contaminació atmosfèrica i altres exposicions ambientals, com el soroll, la llum artificial nocturna i els espais verds, estaven associades amb el risc o la durada de la covid persistent. L’estudi va seguir més de 2.800 adults de la cohort Covicat, d’entre 40 i 65 anys que vivien a Catalunya i que van completar tres qüestionaris el 2020, 2021 i 2023.
Aquestes enquestes van recollir informació sobre infeccions per covid-19, estat de vacunació, estat de salut i dades siocdemogràfiques. A més, l’equip investigador va calcular l’exposició residencial al soroll, les partícules, l’ozó, el diòxid de nitrogen, els espais verds i la llum artificial nocturna per a cada participant.
L’anàlisi va mostrar que una de cada quatre persones que van contraure la covid van experimentar símptomes persistents durant tres mesos o més, i un 5% va experimentar símptomes que van durar dos anys o més. Les dones, les persones amb nivells educatius més baixos, aquelles amb condicions cròniques prèvies i els qui van tenir una covid-19 greu van presentar major risc de desenvolupar covid persistent. La vacunació, en canvi, va tenir un impacte positiu: només el 15% dels participants vacunats van desenvolupar covid persistent, en comparació amb el 46% dels no vacunats.
<strong>Efectes de la contaminació</strong>
L’exposició a partícules en l’aire (PM2,5 i PM10) es va associar amb un lleuger augment del risc de covid persistent de llarga durada. Es tracta de persones que van informar tenir covid el 2021 i els símptomes de la qual seguien presents l’última setmana abans de l’entrevista de 2023.
El risc de covid persistent de llarga durada va augmentar de manera lineal amb majors nivells d’exposició a les partícules en suspensió. En contrast, factors com la proximitat a espais verds o el soroll del trànsit a penes van influir en la durada de la patologia.
Davant d’aquests resultats, els investigadors han apuntat que si bé és possible que la contaminació atmosfèrica no sigui una causa directa de covid persistent, sí que podria augmentar la gravetat de la infecció inicial, la qual cosa eleva el risc de covid prolongada. La primera autora de l’estudi, Apolline Saucy, afirma que aquesta hipòtesi es veu recolzada per l’associació entre les partícules en suspensió i els casos més greus i duradors de covid persistent, però no amb tots els casos.
Els investigadors afegeixen que fa falta més recerca per a desglossar els diferents tipus de símptomes persistents i obtenir una imatge més detallada de com poden influir els factors ambientals.