Edició 2265

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024
Edició 2265

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 08 de octubre del 2024

La comunitat jueva de Barcelona commemora el primer aniversari de l’atac de Hamàs a Israel

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La comunitat jueva de Barcelona ha commemorat el primer aniversari de l’atac de Hamàs a Israel, el 7 d’octubre de 2023, en què el grup armat palestí va matar 1.200 persones i en va segrestar 240, de les quals 101 encara són ostatges. Unes 400 persones s’han congregat a la sinagoga Maimònides per recordar les víctimes, pregar pel retornd els ostatges i beneir l’acció de l’exercit hebreu. El president de la Comunitat Israeliana de Barcelona (CIB), Raymond Forado, ha demanat als líders polítics que “lluitin per la veritat i deixin de banda els seus càlculs”. Ha encoratjat els jueus a “no quedar-se callats” i combatre l’odi i la desinformació i ha exigit l’alliberament dels segrestats: “No hi haurà pau mentre segueixin captius”, ha avisat.

En un emotiu acte convocat per la Comunitat Israelita de Barcelona, la Fundació Hatikvah i la Fundació Emet/Veritat, els participants han recordat els caiguts i han pregat pels 101 segrestats que encara a dia d’avui segueixen a mans de Hamàs. En el decurs de la cerimònia, dos infants de la comunitat han regat un oliver “com a símbol del compromís amb la vida, amb el futur i l’esperança, la pau i la justícia per tothom”. També s’ha fet un minut de silenci en memòria de les persones que van perdre la vida en l’atac de fa un any i per tots els que han mort arran del conflicte.

Publicitat

La consellera-portaveu de l’ambaixada d’Israel a Espanya, Tal Itzhakov ha recordat la “cicatriu” que va deixar l’atac de Hamàs i els pares, amics de la infància, germans i d’altres ciutadans que van ser “cremats vius, assassinats, mutilats, violats i segrestats deixant un buit que no es pot omplir”. Així, ha avisat que el 7 d’octubre, no ha acabat perquè “el malson continua minut a minut pels i els 101 dones, homes i nens que segueixen segrestats en condicions inhumanes”.

També ha lamentat que l’antisemitisme i els atacs hagin continuat, començant per “l’Iran i els seus aliats”. Per això, ha advertit que Israel no es rendirà i seguirà treballant “contra les forces del mal per garantir la pau a l’Orient Pròxim, en defensa de la vida i la llibertat”. Ha apel·lat a l’esperança i ha dit que mai s’hi ha de renunciar. Alhora, s’ha mostrat convençuda que arribarà el dia en què els habitants d’Israel podran viure en pau amb els veus veïns.

“No hi haurà pau mentre hi hagi segrestats”

Per la seva banda, el president de la CIB.CAT, Raymond Forado, ha assegurat que el 7 d’octubre va suposar “un abans i un després” per al poble d’Israel. Ha comparat l’atemptat amb d’altres que han tingut lloc a d’altre punts del planeta com el de l’11 setembre a Nova York o el del 17 d’agost de Barcelona.

“De la nit al dia ens vam adonar que vivíem envoltats de simpatitzants del terrorisme”, ha afirmat Forado que ha criticat que els líders polítics “no liderin res” i que “les universitats s’hagin transformat en centres d’adoctrinament que ataquen els valors judeocristians”. Alhora, ha assegurat que “el terrorisme que va atacar Israel i l’antisemitisme segueix viu corrent pel carrers, les institucions i mitjans”.

Forado ha aprofitat la seva intervenció per recordar la decisió de trencar relacions amb Israel que l’exalcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va prendre el mes d’abril de 2023. Ha considerat que aquest moviment “va servir per adoctrinar noves generacions” i ha lamentat que en els darrers dies els carrers de l’Eixample s’hagin omplert de joves cridant a la intifada. “Aquell acte populista va ser una vergonya per a tots nosaltres ella i el seu equip de govern va convertir la nostra ciutat en la més antisemita d’Europa”.

Amb tot, ha assegurat que el 7 d’octubre “també va ser una crida a despertar” i ha avisat que la lluita no només és contra Hamàs, sinó també contra la “desinformació”. Per tot plegat, ha exigit els líder polítics “que lluitin per la veritat i deixin de banda els seus càlculs”. En aquesta mateixa línia, ha remarcat que l’alliberament dels hostatges “és un imperatiu” perquè “no hi ha una ferida més profunda que la de saber que els éssers estimats estan als túnels a mans d’aquests bàrbars”. Ha cridat el poble d’Israel a “ser llum enmig de la foscor” i ha indica que “no pot haver-hi pau sense la llibertat dels segrestats”.

Per la seva banda, el director institucional de la CIB, Ari Messer, ha pronunciat un discurs en hebreu.  

A l’acte hi ha assistit el cònsol d’Israel a Barcelona, Yosef David Sánchez-Molina, entre altres representants d’aquesta comunitat.  A banda, s’hi han pogut veure representants de diferents institucions i partits polítics, com el tinent d’alcalde de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Batlle; el regidor del PPC, Daniel Sirera; el de Junts, Jordi Martí; o el de Vox, Gonzalo de Oro Pulido. També hi ha estat presents els diputats de Junts Francesc Dalmases i Victòria Alsina o el president del PP català, Alejandro Fernández. També hi han assistit l’exdirector dels Mossos, Pere Ferrer i l’ex comissari en cap del cos Eduard Sallent.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió