ACN Terrassa – L’activitat industrial, i principalment la manufacturera, encara no ha recuperat el nivell d’activitat d’abans de la pandèmia i mostra un dinamisme inferior al d’altres sectors de l’economia tant a nivell català com estatal. Aquesta és la principal conclusió del Baròmetre Industrial de la Cecot per al primer trimestre de 2023. L’informe apunta també que l’acceleració de l’activitat industrial a comunitats com Madrid, València, Andalusia o el País Basc és superior a la de Catalunya, tot i que continua liderat el PIB industrial espanyol. Davant aquesta pèrdua de dinamisme, la patronal vallesana reclama a les administracions que reaccionin amb celeritat i implementin polítiques industrials i d’autonomia estratègiques efectives.
Segons l’informe, en general, l’atracció de demanda de la indústria espanyola va baixar en el segon semestre del 2022 i la indústria manufacturera, en especial la de béns intermedis, mostra una tendència negativa.
Malgrat que els indicadors del present Baròmetre Industrial projecten un dinamisme de l’activitat industrial força inferior i encara allunyat dels nivells pre pandèmia, la Cecot posa en valor la capacitat de resiliència de les empreses industrials catalanes per fer front a dues crisis seguides, la derivada de l’impacte de la covid-19 i l’associacida al conflicte bèl·lic a Ucraïna. De fet, la indústria catalana manté el seu lideratge a nivell d’aportació al PIB industrial espanyol amb el 22,4%, i Catalunya continua liderant les exportacions a l’estat amb xifres rècord.
Tal i com es desprèn d’aquest Baròmetre Industrial, una de les fragilitats del teixit industrial català és la seva dimensión, amb un 99,4% de pimes. És per això que la Cecot considera estratègic desenvolupar plans d’acció publicoprivats dirigits a donar suport a les actuals indústries per guanyar dimensió i poder implementar les millores en els eixos que proposa el PNI com son la sostenibilitat, la digitalització, l’ocupació de qualitat i l’ocupació de sòl industrial.
Un altre indicador important que destaca el Baròmetre Industrial és el que fa referència al Clima Industrial. A gener de 2023 es manté en signe negatiu, principalment per l’empitjorament de les expectatives de producció. Els dos factors que concentren aquesta limitació de la producció, a criteri de les empreses, son la poca demanda (44,9%) i la manca de subministrament de materials (17,4%). La manca de ma d’obra (4,9%) s’ha reduït com a factor limitador per la producció respecte l’any 2022 i en canvi la Cecot alerta com la manca de finançament guanya posicions entre els principals factors limitadors que expliciten les empreses per aquest any 2023. Passa del 4,5% al 7,5%.