Edició 2331

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de desembre del 2024
Edició 2331

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 12 de desembre del 2024

La CE obre la porta a finançar els retorns voluntaris de civils de Síria alhora que admet que la situació és “volàtil”

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – La Comissió Europea ha obert la porta a finançar els retorns voluntaris de civils de Síria que viuen a la Unió Europea després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad. “Hem de participar en els retorns voluntaris, així que la resposta és sí”, ha afirmat el comissari d’Afers Interns i Migració, l’austríac Magnus Brunner, en ser preguntat per si els estats membres haurien de donar diners als sirians per “fomentar” els retorns. Fonts diplomàtiques confirmen que en la reunió de ministres de l’Interior de la UE d’aquest dijous s’ha discutit sobre la suspensió del dret d’asil als civils sirians, malgrat que no estava en l’agenda. Els 27 han defensat “coordinar” la resposta de la UE, tot i que una majoria d’estats ja han suspès els tràmits.

“Hem vist a la diàspora siriana celebrar en molts estats membres -la caiguda del règim d’Al-Assad- i hem de centrar els esforços en els retorns voluntaris. A molts sirians els pots resultar atractiu”, ha assegurat Brunner en la roda de premsa posterior a la reunió de ministres de l’Interior dels 27 celebrada a Brussel·les.

Publicitat

Malgrat mostrar-se a favor de finançar els retorns voluntaris, Brunner ha reiterat que la situació a Síria després de la caiguda del règim d’Al-Assad és “volàtil” i ha subratllat que la CE es manté a “l’espera” de veure com evoluciona la situació, alhora que “monitora de prop” els fets sobre el terreny.

“La situació és bastant volàtil, veig oportunitats, però també riscos. La transferència de poder sembla estar fent-se de manera pacífica, però s’haurà de veure el posicionament dels nous actors”, ha indicat l’austríac. “És difícil arribar a conclusions concretes sobre què pot suposar pels sirians”, ha afegit.

No obstant això, Brunner ha reiterat en diverses ocasions que la “celebració” per part de la comunitat siriana a la UE de la caiguda del règim ha de fomentar els retorns voluntaris “Veuen -la caiguda- des d’una mirada positiva, i això em fa ser optimista”, ha indicat.

Preguntat pels retorns forçosos, el comissari ha descartat la mesura per ara. “No és possible ara mateix”, ha apuntat, alhora que ha subratllat que ha demanat “precaució”. “El primer pas han de ser els retorns voluntaris”, ha insistit.

<strong>Una majoria d’estats membres suspenen els tràmits d’asil</strong>

La reunió dels ministres de l’Interior de la UE arriba en ple debat sobre la suspensió dels tràmits d’asil als civils de Síria. Amb la caiguda del règim d’Al-Assad, una onada d’estats membres -entre els quals Alemanya, Àustria, Països Baixos, França o Itàlia- han anunciat que congelen els processos de protecció internacional pels ciutadans sirians.

Malgrat que en la trobada d’aquest dijous no estava prevista en l’agenda cap discussió sobre Síria, fonts diplomàtiques han confirmat que durant el dinar de ministres s’ha posat la qüestió sobre la taula. Segons les mateixes fonts, els 27 han coincidit que la situació és “volàtil i canviant” i que, a conseqüència, prendre decisions sobre els retorns de civils a Síria pot ser precipitat. Alhora, han defensat la necessitat de “coordinar” la resposta de la UE davant la caiguda del règim, no només pel que fa a l’asil o a les devolucions, també a l’enviament d’ajuda humanitària.

Tot i això, la realitat és que una majoria d’estats membres -entre 14 i 15, segons les fonts diplomàtiques- ja han suspès els tràmits de les peticions d’asil. A la seva arribada a la reunió, el ministre de l’Interior austríac, Gerhard Karner, ha sostingut que la decisió de congelar els procediments és la correcta.

“Si la situació canvia, i hem vist que la situació ha canviat dramàticament a Síria, llavors les peticions d’asil han de ser revaluades”, ha argumentat. El ministre ha volgut aclarir que en cap cas s’està referint a “deportacions massives”, però ha deixat clar que el país ha d’estar “preparat” de cara a nous fluxos migratoris i que cal prioritzar l’expulsió dels “criminals que no es volen adaptar als valors europeus i aquells que no volen treballar i volen viure només d’assistències socials”.

Per la seva banda, la ministre de l’Interior alemanya, Nancy Faeser, s’ha mostrat més prudent i ha dit que el país germànic “necessita donar una oportunitat als sirians de quedar-se a Alemanya i contribuir a l’economia”.

<strong>Espanya es torna a quedar sola en matèria de migració</strong>

De nou, la posició d’Espanya en matèria de migració és una excepció dins la UE. El govern espanyol va rebutjar el dimarts passat seguir el curs de la resta d’estats membres i ha descartat suspendre els tràmits de protecció internacional pels civils sirians.

El ministre de l’Interior del govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska, ha sostingut que la situació a Síria després de la caiguda del fins ara president Bashar al-Assad és encara “primerenca” perquè els estats membres aturin els procediments d’asil als sirians i ha reiterat que el dret d’asil i refugi és “un pilar bàsic de les democràcies i dels valors que defineixen la Unió Europea”.

En aquest sentit, ha demanat “màxima cautela” abans de prendre qualsevol decisió i que es faci una anàlisi “detallada i tranquil·la”. “Creiem que no és aconsellable prendre una mesura que pugui limitar aquest dret tan important”, ha resumit.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió