Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

La CCAR denuncia que la protecció internacional a dones i nenes és “insuficient” davant la violència masclista

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR) denuncia que la protecció internacional a dones i nenes és “insuficient” davant la violència masclista i discriminació “estructural” i reclama que s’apliquin mesures per millorar aquest reconeixement. Amb motiu del dia internacional contra la violència masclista, el CCAR proposa una sèrie de mesures per millorar la protecció a dones i nenes, entre les quals hi ha l’obertura de vies legals i segures, reforçar els plans de reassentament, garantir procediments de reunificació eficients, flexibilitzar els requisits de reagrupació familiar, garantir que no hi ha un tracte procedimental desfavorable per qüestió de gènere i millorar l’accés a la informació sobre els seus drets, entre d’altres.

Des del CCAR denuncien que només una de cada 10 dones que demana protecció internacional a l’Estat és finalment reconeguda com a refugiada. Alerten de manca de perspectiva de gènere en els processos i procediments requerits i reclamen que es garanteixi la protecció i assistència a dones, infants i supervivents de la violència sexual i de gènere.

Publicitat

Segons dades de l’entitat, el reconeixement de protecció internacional segueix sent més baix per a dones que per a homes. Del total de resolucions els primers nou mesos del 2024, només l’11,53% han estat favorables, en comparació amb el 15,08% dels homes. Ja l’any passat la xifra també va ser inferior per a les dones, concretament un 8,55% van obtenir el reconeixement de protecció internacional, mentre en el cas dels homes va ser de l’11,26%.

<strong>”Situacions violentes específiques” per ser dones</strong>

El CCAR emfatitza que les dones estan exposades a patir “persecucions i vulneracions de drets específiques basades en la misogínia i el masclisme” al seu lloc d’origen, però també en el trànsit i el país de destí. Així, remarquen, estan exposades a “situacions violentes específiques” i per això consideren que cal aplicar mesures que augmentin la seva protecció davant la possibilitat de patir violència.

Entre les mesures hi ha l’obertura de vies legals i segures que garanteixin l’accés al dret d’asil a les persones que fugen de la violència al seu lloc d’origen, però també de les xarxes de tràfic il·lícit de migrants i tràfic d’éssers humans. Consideren que també cal reforçar els programes de reassentament en coherència amb el nombre de persones refugiades existent, així com garantir la possibilitat de demanar asil en ambaixades i consolats de tercers països, activar polítiques de concessió de visats humanitaris i eliminar l’exigència del visat de trànsit per a aquelles persones que procedeixen de països en conflicte.

El CCAR també demana protegir les dones durant l’estada en camps de refugiats i controls fronterers, engegar una operació de rescat i salvament “eficaç”, aplicar la directiva de protecció temporal immediata en casos d’emergència humanitària i garantir que les dones no tenen un tracte desfavorable en els procediments d’asil per qüestió de gènere.

Finalment, l’entitat reclama que no hi hagi discriminació per nacionalitat, garantir procediments de reunificació i cerca de familiars eficients, flexibilitzar els requisits de reagrupació familiar, garantir que el personal de llocs de trànsit tingui perspectiva de gènere i millorar l’accés de les migrants a informació sobre els seus drets i serveis disponibles.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió