ACN Salt – La Casa de Cultura Les Bernardes de la Diputació de Girona inaugurarà aquest divendres a Salt (Gironès) la mostra ‘L’atracció de l’abisme’. Es tracta d’una retrospectiva de l’artista suís H.R. Giger (1940-2014), creador d’un univers fantàstic propi i conegut mundialment per la creació del monstre protagonista de la pel·lícula Alien de Ridley Scott (1979). La mostra inclou un centenar d’obres d’escultura, pintura, dibuix, fotografia o material audiovisual i podrà visitar-se fins als 21 de desembre. El comissari de l’exposició, Carlos Arenas, ha explicat que “la mostra dona una visió àmplia de l’artista”. Aquesta serà la primera vegada que la mostra es podrà veure a l’Estat i coincideix amb el desè aniversari de la mort de l’artista.
L’exposició retrospectiva ‘L’atracció de l’abisme’ de l’artista suís H.R. Giger (creador del protagonista de la pel·lícula Alien) aterra a Salt un mes després de l’èxit de l’estrena de la setena entrega de la saga: ‘Alien: Romulus’, que ja s’ha convertit en la pel·lícula de terror més taquillera d’aquest any.
Obres originals de les diferents etapes creatives de Giger entre les quals hi ha escultura, pintura, dibuix, fotografia, serigrafies o material audiovisual conformen la mostra que es podrà visitar entre el 13 de setembre i el 21 de desembre a la Casa de Cultura Les Bernardes de la Diputació de Girona. Després de fer parada al Centre Art Contemporani Acentmètresducentredumonde (ACMCM) a Perpinyà, la mostra arriba a Salt i és el primer cop que es podrà veure a l’Estat.
“Tracta de mostrar per primera vegada una selecció molt àmplia de les obres i les diferents facetes de l’artista, més enllà de ser el creador del personatge d’Alien”, detalla el comissari de l’exposició ‘L’atracció de l’abisme’, Carlos Arenas. L’exposició itinerant coincideix amb el desè aniversari de la mort de l’artista: “és una bona ocasió per reivindicar-lo perquè encara que hagi mort la seva influència continua molt present a la cultura popular”.
La mostra, que ha estat possible gràcies a la col·laboració del Museu H.R. Giger de Gruyères (Suïssa), es complementa amb obres de Hans Bellmer, Salvador Dalí i Ernst Fuchs, que exploren la relació de Giger amb el moviment surrealista. En total, hi ha al voltant de cent obres.
<strong>H.R. Giger</strong>
El 2024 es compleix més de mig segle des que H.R. Giger va irrompre al món de l’art, i l’abundància d’esdeveniments culturals celebrats durant l’última dècada al voltant de la seva obra il·lustren la rellevància de l’artista suís dins les tendències artístiques actuals. La seva figura s’associa immediatament amb Alien, la seva creació més famosa. I és que Giger és conegut fonamentalment com a creador d’atmosferes claustrofòbiques i dissenyador de monstres a causa de la fama que va obtenir amb aquest film.
En l’actualitat, l’art de Giger continua despertant la curiositat de la comunitat artística, així com ho fan els temes que va abordar a l’inici de la seva carrera que reflecteixen una realitat actual sorprenent: la relació amb la tecnologia, la destrucció del medi ambient natural, la fusió de l’home amb la màquina, la decadència física, els conflictes militars o l’expansió de les malalties.