ACN Cerdanyola del Vallès – La cantant Maria del Mar Bonet i l’enginyera Alícia Casals han estat distingides amb la medalla d’honor de la Xarxa Vives d’Universitats amb un acte que s’ha celebrat a l’edifici del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Es tracta de la màxima distinció que atorguen de manera conjunta les 22 universitats que configuren el col·lectiu per reconèixer la trajectòria professional i personal dels distingits. Bonet s’ha mostrat visiblement emocionada en el seu discurs d’agraïment, recordant els seus orígens per defensar l’ús del català musicant poetes. Per la seva banda, Casals ha posat èmfasi en l’evolució del camp de la robòtica, en què s’ha especialitzat, i ha reivindicat les llibertats i “el final de la repressió”.
La medalla d’honor reconeix la trajectòria professional, el compromís amb la ciència, la cultura i la societat que, des de diferents àmbits i disciplines de les persones homenatjades. Per fer-ho, el rector de l’UPC, Daniel Crespo, i la de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro, s’han encarregat de llegit les ‘laudatio’ a Alícia Casals i Maria del Mar Bonet, respectivament.
“Ha desenvolupat la seva carrera en el camp de la robòtica, que es trobava en els seus inicis al nostre país, i el focus de la seva recerca es va ampliar fins assolir el primer robot assistencial el 1992 i el primer que assisteix en cirurgia operant en quiròfan el 1995”, ha assenyalat Crespo. Això ha permès incidir en l’ajut a discapacitats i en intervencions quirúrgiques: “Casals cobreix tots els vessants del que ha de ser una enginyera en el món acadèmic, docència, recerca i transferència de tecnologia i fins i tot generar llocs de treball”.
En aquest sentit, l’ha qualificat de referent en l’àmabit nacional i internacional. Pel seu cantó, Casals s’ha mostrat molt agraïda per aquest reconeixement.
“He tingut el privilegi de fer aquesta recerca en un camp que ha anat canviant molt, que s’ha transformat i hem hagut d’anar aprenent sobre la marxa”, ha assenyalat Casals en el seu discurs d’agraïment. Amb tot, ha assegurat que l’uneix a l’altre homenatjada, Maria del Mar Bonet, la passió pel cant: “Cada dia a les 20.00 h, ens reunim un grup de persones i cantem per reivindicar le sllibertats i el final de la repressió”, ha dit.
<strong>L’emoció de Maria del Mar Bonet</strong>
Per la seva banda, Amparo Navarro s’ha encarregat de fer la glosa de Maria del Mar Bonet, assegurant que és un honor per a les 22 universitats poder-li concedir la màxima distinció: “Hi ha ocasions en què la concessió d’un reconeixement honora tant el destinatari de la distinció com les mateixes institucions que el concedeixen”, ha assenyalat, tot repassant la discografia de la cantant.
L’artista, perl seu cantó, ha assegurat estar “absolutament emocionada” al principi del seu discurs d’acceptació, sense poder continuar per la irrupció de les llàgrimes. “El més important era retornar a la nostra llengua per a la música popular, musiciant els nostres poetes i crear les nostres cançons contra una dictadura que anava en contra”, ha dit.
No obstant, ha assegurat que a la llengua catalana encara li queda recorregut per a fer. “M’agrada molt veure grups nous que comencen i que ho fan cantant en català”, ha afegit.
<strong>Distincions prèvies</strong>
Prèviament, l’acte ha servit per a lliurar el premi Joan Lluís Vives a l’edició universitària en llengua catalana, concretament a David Bueno i Torrens (“Hereta’t. Com influeixen en el nostre comportament els gens i la biologia”); a Joan Lluís Monjo, Vicent Baydal, Isaac Donoso i Antoni Mas (“Parlar de sa: el llegat mallorquí a la Marina”); Juan Salazar, Lucila Aragó i José María Azkárraga (“Guida de la València del primer franquisme); i a Carles Amengual (“Flora mendicional de les Illes Balears”).