Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

La CAMFiC insta el Govern i l’Estat a resoldre ja la manca de metges de família: “Hauria de ser una prioritat”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC), el doctor Antoni Sisó, adverteix que un dels principals problemes que té actualment l’atenció primària és la falta de metges amb formació especialitzada. “La manca d’especialistes de Medicina de Família hauria de ser una prioritat per a tots els governs, de la Generalitat i de l’Estat”, afirma en una entrevista amb l’ACN per parlar sobre la situació actual de l’atenció primària, amb motiu del Dia nacional, el 12 d’abril. Amb les eleccions anticipades a Catalunya molt a prop, el 12 de maig, Sisó observa que amb quatre consellers en vuit anys és “molt difícil” aplicar els canvis que el sistema té “pendents” des de fa temps i que són “autènticament rellevants”.

Tradicionalment es coneix com la porta d’entrada al sistema sanitari, tot i que, per a molts, n’ha de ser l’eix central. L’atenció primària atrau part dels discursos polítics des de fa uns anys, i encara més des de la pandèmia de la covid-19, però algunes de les millores que els professionals reclamen des de fa temps continuen sense trobar resposta.

Publicitat

“L’atenció primària està estable dins la gravetat. En els darrers anys, hem escoltat promeses al voltant de l’atenció primària centrades en el seu pressupost. Probablement ara estem en la fase dels fets més que de les promeses. Hem avançat en alguns sentits, però no en tots”, reflexiona Sisó.

Per al president de la CAMFiC, el principal problema de l’atenció primària és de finançament i creu que s’ha d’invertir més en els professionals, davant la manca d’especialistes de Medicina de Família, agreujada per les jubilacions de la generació del baby-boom.

Sisó adverteix que, davant aquest dèficit de professionals, els CAP contracten metges sense l’especialitat. Així, indica que un 20% dels metges als CAP no tenen l’especialitat, d’acord amb una dada que l’Institut Català de la Salut (ICS) va admetre en un congrés el 2022. “És un risc per a la seguretat i la qualitat de l’atenció prestada que vinguin persones d’altres països sense el títol oficial de l’especialitat. Haurien de tenir la formació reglada mínima, el MIR”, afirma Sisó, que es mostra molt incrèdul que en serveis com el de Cardiologia, per exemple, hi poguessin treballar metges sense l’especialitat.

Davant d’aquesta situació, el doctor Sisó demana a l’Estat que incrementi “de manera molt substancial” el nombre de places de Metges de Família en el sistema sanitari per la via de la formació de Metges Interns Residents (MIR) i, d’altra banda, insta el Govern a “prestigiar” i “dignificar” l’especialitat. Així, reclama als departaments de Salut i Recerca una assignatura pròpia a les facultats de Medicina i “més presència” de l’atenció primària en la presa de decisions dins el sistema, així com millorar el model retributiu.

<strong>Gestió de Balcells i el 12-M</strong>

Preguntat per l’etapa actual del conseller Manel Balcells, més curta del previst per l’avançament electoral, el president de la CAMFiC alerta que els canvis de Govern i al Departament de Salut dificulten aplicar projectes de gran abast com els que necessita el sistema: “En el sector sanitari hi ha uns canvis pendents que són autènticament rellevants i sense una estabilitat serà molt difícil tirar-los endavant”.  En els darrers vuit anys, el Departament de Salut ha tingut al capdavant els consellers Toni Comín, Alba Vergés, Josep Maria Argimon i Manel Balcells, a més dels set mesos de suspensió de l’autogovern per l’article 155.

El president de la CAMFIC lamenta que el pressupost que el Govern va presentar pel 2024 no prosperés, ja que “semblava que generava un impuls per a l’atenció primària”. En qualsevol cas, puntualitza que sempre és important la traçabilitat dels comptes per assegurar que els diners del capítol de l’atenció primària es destinen estrictament als CAP i als seus professionals.

Pel que fa a alguns dels grans projectes de l’actual titular de Salut, com millorar l’accessibilitat als CAP, Sisó considera que l’espera per obtenir vista al centre d’atenció primària no ha variat massa; “està més o  menys de la mateixa manera”, comenta. Aquest metge de família creu que donar autonomia als professionals perquè s’organitzin i dotar els administratius sanitaris de determinades responsabilitats permetria reduir els problemes d’accessibilitat, més que obrir nous canals de comunicació. “Quan obres noves finestretes, has de posar-hi professionals al darrere amb capacitat de resposta. Si no, el que generem és frustració”, avisa.

En qualsevol cas, el president de la CAMFiC observa diferències entre els CAP: “Alguns centres funcionen extraordinàriament bé i altres tenen marge de millora. Això també s’ha d’explicar. Si el CAP d’Artesa de Segre o el de Tremp funcionen molt bé, s’ha de dir”.

Sobre la creació de la figura dels referents assistencials que facin d’enllaç entre el CAP i l’hospital, un anunci de Balcells per reduir les llistes d’espera i evitar duplicitat i rebutjos de proves, Sisó assenyala que “sempre serà bona idea allò que impliqui reconeixement mutu entre el metge de família i els especialistes de l’hospital”.

<strong>Tabac, més limitacions</strong>

Sisó veu “urgent” posar “‘stops’ al tabac”, sobre el pla que va aprovar la setmana passada el govern espanyol, tot i que va posposar-ne les concrecions en forma de noves prohibicions al seu desenvolupament legislatiu. “Tot el que sigui posar traves a la indústria tabaquera estarà bé”, rebla el president de la CAMFiC, que insta els governs i els partits polítics a treballar per limitar el fum “amb prohibicions de debò als espais públics”.

Aquest metge de família recorda que el tabac és “directament responsable de molts casos de càncer, malalties cardiovasculars i cròniques, com l’MPOC (malaltia pulmonar obstructiva crònica)” i indica que la prevalença està estancada en els últims anys a Catalunya. Segons les darreres dades de l’Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA), el 22,6% de la població de 15 anys o més fuma.   

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió