Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024
Edició 2184

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024

La cadena de valor del sector nàutic a Catalunya factura 1.028 milions d’euros i dona feina a prop de 4.000 persones

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La cadena de valor del sector nàutic català factura uns 1.028 milions d’euros de forma agregada i dona feina a gairebé 4.000 persones, segons un estudi impulsat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica, ACCIÓ i Barcelona Activa en el marc de la Copa Amèrica. En concret, a Catalunya hi ha unes 500 empreses dedicades a la nàutica. La meitat de la facturació la fa l’activitat industrial, tant drassanes de refit i varadors (271 milions) com drassanes de nova construcció (90 milions), així com la indústria auxiliar (96 milions). En l’àmbit de refit destaca l’especialització en grans eslores, amb una de les empreses líders al món i una activitat molt internacionalitzada.

Pel que fa a les drassanes de nova construcció, Catalunya està especialitzada en embarcacions d’eslores petites, un àmbit en què estan sorgint noves companyies.

Publicitat

Els principals segments amb què treballen són per a usos professionals (patrulleres, transport de passatge, pesca, defensa…) juntament amb les embarcacions recreatives. 

En la indústria auxiliar hi ha empreses de la propulsió sostenible, amb motors i bateres, i també hi ha companyies d’altres sectors, com l’automoció, el ferrocarril o l’hidrogen, que estan entrant en la nàutica perquè hi identifiquen oportunitats. 

Amb aquest estudi, que té com a objectiu promoure la sostenibilitat en el sector, també s’han identificat els principals reptes de la nàutica catalana. Entre aquests, destaquen els vinculats amb el desenvolupament de solucions per a millorar la sostenibilitat dels processos de fabricació, com l’ús de nous materials o de tecnologies que optimitzin el consum de materials; els vinculats amb la reducció d’emissions i impactes durant la vida útil de les embarcacions i la gestió del final del seu cicle de vida com millorar la hidrodinàmica o eficiència energètica per a reduir els consums, l’ús de sistemes de propulsió sostenibles, o la reconversió d’embarcacions. 

En els propers mesos, en el marc del projecte es duran a terme grups de treball temàtics amb les empreses per definir un pla que esdevingui un “punt d’inflexió per a tenir una indústria nàutica catalana més competitiva i capdavantera en la transició sostenible”. 

El bon seguiment d’aquest pla d’acció el liderarà la Taula Sectorial per la de Descarbonització de la Nàutica, constituïda al maig. La taula està presidida per ACCIÓ i Barcelona Activa. A més, compta amb la coordinació de la Fundació Barcelona Capital Nàutica i el Barcelona Clúster Nàutic, en la part tècnica, i està formada per les empreses i actors del sector. <br />
 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió