ACN Barcelona – La 35a Gala dels Premis Ateneus celebrada aquest dimecres al Paranimf de l’Escola Industrial de Barcelona ha atorgat el primer premi Treball en Xarxa al Cercle Campdevanolenc (Campdevànol, Ripollès) per Comunitats Rurals Queer (CRQ). Es tracta d’un projecte pilot al Ripollès que busca combatre la discriminació que expulsa les persones LGTBIQ+ dels entorns rurals i que afronta el despoblament acollint a persones refugiades i migrades per motius d’orientació sexual o identitat de gènere. En la categoria de creativitat artística, el primer premi ha estat pel Casal Catòlic de Sant Andreu per l’espectacle ‘Fos’ de l’Esbart Maragall. El jurat ha premiat la “recerca innovadora i la visió de futur” que aproxima la dansa tradicional al públic jove.
Estrenat el passat 12 d’octubre al Teatre Conservatori de Manresa, dins el marc de la 27a Fira Mediterrània de Manresa, l’espectacle ‘Fos’ s’articula entorn del concepte d’obsolescència, explorant com aquest fenomen afecta no només el món tecnològic, sinó també les relacions humanes, el medi ambient i les projeccions de futur de la societat contemporània.
La Societat Cultural i Recreativa La Unió de Mas Rampinyo (Montcada i Reixac, Vallès Occidental) ha estat guardonada amb el Premi Jove. Memorial Ricard Julià en la modalitat ‘Temps lliure i valors’ pel projecte ‘La cultura tradicional i popular és jove’. La iniciativa va néixer per involucrar persones joves en les responsabilitats d’una entitat cultural i ateneista, aprofitant una situació concreta: La manca de responsables per a la comparsa de carnaval després de la pandèmia. L’entitat va oferir la direcció de la comparsa a dos joves de 16 anys, una noia i un noi, que van liderar amb èxit un grup de més de 70 persones, demostrant gran capacitat organitzativa.
Pel que fa a la modalitat ‘Jove, proposa!’ del mateix premi, el primer ha estat per a la Societat Coral i Obrera La Glòria Sentmanatenca (Sentmenat, Vallès Occidental) pel projecte ‘Els Pastorets, la tornada’, una iniciativa liderada per quatre joves d’entre 17 i 19 anys del municipi, que han decidit recuperar una de les tradicions teatrals més emblemàtiques del poble.
El primer premi a la Comunicació Associativa s’ha concedit al projecte ‘Aires del Conflent: La veu catalana de la comunitat’ del Casal del Conflent (Prada del Conflent, Catalunya del Nord), una aposta comunicativa multimèdia i amb objectius de futur per enfortir la llengua catalana i la seva varietat dialectal a l’altra banda de la frontera. Presentat per Enric Balaguer, i amb la finalitat de donar veu i visibilitat a la gent del territori i difondre informació d’interès local, ‘Aires del Conflent’ és un programa radiofònic en català emès des del Casal del Conflent en col·laboració amb Ràdio Arrels, la ràdio associativa de Catalunya Nord, com a part del seu projecte de descentralització.
Pel que fa al premi Foment de la participació, que està adreçat a entitats socioculturals externes a la Federació d’Ateneus, s’ha concedit a la Federació d’Entitats Socioculturals de Salt pel projecte ‘L’Inevitable, Festival d’Arts Comunitàries de Salt’. El jurat ha volgut reconèixer aquest festival pel seu esforç en “visibilitzar la cultura i promoure la intervenció al territori mitjançant el treball en xarxa”, enfortint així els vincles comunitaris i la cohesió social.
<strong>Premi honorífic a Josep Maria Pou</strong>
Durant la 35a edició dels Premis Ateneus s’ha entregat el Premi Honorífic al director teatral Josep Maria Pou en reconeixement a la seva “destacada trajectòria professional i la seva contribució inestimable al món de les arts escèniques i la cultura catalana”. El Premi Honorífic té com a objectiu donar valor a entitats, institucions i persones relacionades d’alguna manera amb el món ateneista que han destacat en el seu treball en l’àmbit cívic, cultural o artístic del nostre país.
En una gala conduïda per Xavi Canalias també s’ha presentat en societat la gegantona Atenea, un nou símbol de la cultura popular encarregat per la FAC als creadors Arnau Guardi Codina i Blanca Ferré, que ha ballat amb la música d’Els Ministrers del Camp, juntament amb la Colla gegantera de la Parròquia de Sant Pere de Puel·les, l’Esbart Català de Dansaires i la Colla de Cultura Popular de la SCR La Unió de Mas Rampinyo.
Fundats l’any 1989 per la Federació d’Ateneus de Catalunya (FAC), els Premis Ateneus reconeixen la creativitat, l’originalitat, la qualitat i l’esforç que fan les diferents associacions culturals, les persones i les empreses del país per promoure la cultura i l’associacionisme cultural.