Edició 2192

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de juliol del 2024
Edició 2192

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de juliol del 2024

Justícia proposa als advocats d’ofici un conveni pluriennal per assolir un “finançament estable”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Departament de Justícia ha proposat als advocats d’ofici un conveni pluriennal que donaria “un marc de finançament estable” i “cobriria” les reivindicacions principals del col·lectiu, la recuperació de l’IPC, la creació de nous mòduls o l’augment de professionals en aquest vessant del dret, especialment en els casos de violència domèstica. Així ho explica la secretària per a l’Administració de Justícia, Iolanda Aguilar, en una carta que ha adreçat aquest divendres a l’advocacia i a la procura del torn d’ofici. A la missiva, Aguilar lamenta les “retallades patides” pels lletrats arran de la crisi del 2011 però subratlla que el pressupost del 2023 ha “aconseguit revertir-les” amb un augment “històric” de set milions d’euros.

Segons subratlla la secretària per a l’Administració de Justícia de la Generalitat, el 50% de l’increment de la inversió en el torn d’ofici a la dècada 2013-2023 “s’ha produït en aquest darrer mandat”. De fet, cita el darrer informe de l’Observatori de la Justícia Gratuïta per afirmar que Catalunya se situa “al capdavant de l’Estat” en aquest àmbit, amb una inversió de 66 milions d’euros anuals, davant dels 49 de Madrid o els 46 d’Andalusia.

Publicitat

Amb tot, admet que les reivindicacions i el “malestar” dels professionals “continua”, atès que “certament” l’IPC “ha variat molt en els darrers quinze anys”, una diferència que “encara no s’ha recuperat”. En aquest sentit recorda que l’avantprojecte de pressupost 2024 -que es va tombar al Parlament i que va precipitar les eleccions del 12-M- preveia un augment de 4,5 milions d’euros per “millorar el finançament” del torn d’ofici.

Aguilar també explica que malgrat que Catalunya és “el territori de l’Estat que va tramitar un nombre més elevat d’assumpte de justícia gratuïta l’any passat”, la quantitat de jutges i magistrats per 100.000 habitants està “per sota de la mitjana estatal”, fet que congestiona els òrgans judicials “i no permet disposar d’un servei públic de justícia àgil i eficient”.

Per pal·liar aquesta situació, el Govern ha demanat a l’executiu estatal que es creïn cinquanta noves unitats judicials en dos anys, a banda d’altres mesures per millorar l’administració de justícia. També s’ha demanat el “traspàs de la recaptació” de la taxa judicial espanyola per finançar “degudament” la justícia gratuïta.

Alhora subratlla la implementació de millores en el servei durant aquest mandat, com ara la sol·licitud d’assistència jurídica gratuïta electrònica, l’augment de l’import de la subvenció per les actuacions del torn d’ofici que es fan en català o que els advocats puguin accedir als centres penitenciaris amb l’ordinador portàtil per preparar els judicis.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió