Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Judith Colell, sobre ‘Frontera’: “Vull pensar que avui dia també hi ha qui arrisca per ajudar els que fugen de l’horror”

|

- Publicitat -

ACN Espinelves – Els boscos del petit municipi d’Espinelves, en plenes Guilleries, aquests dies acullen el va i ve d’unes 200 persones. El motiu és el rodatge d’algunes de les escenes de ‘Frontera’, la nova pel·lícula de la directora Judith Colell. Es tracta d’un thriller històric ambientat al Pallars, protagonitzat per Miki Esparbé, Maria Rodríguez Soto, Asier Etxeandía, Bruna Cusí i Jordi Sánchez, que narra les aventures d’un grup de persones que s’arrisca per ajudar els jueus que escapen de l’holocaust nazi. Per Judith Colell, la història del film “dialoga” amb el present i amb la idea de solidaritat. “M’agrada pensar que encara avui dia també hi ha gent que s’arrisca per ajudar aquestes persones que fan el que faríem tots, que és fugir de l’horror”.

La pel·lícula se situa a l’any 1943 quan Franco va bloquejar el pas de jueus que fugien de la repressió nazi a través dels Pirineus. A la duana d’un poble fronterer hi treballa Manel Grau – interpretat per Miki Esparbé-, un republicà que va desertar per poder treballar de funcionari. Grau, amb l’ajuda d’altres personatges, decideix ajudar els jueus a passar la frontera. Durant la pel·lícula, el protagonista es veu atrapat en una perillosa odissea que desperta en ell i en la seva dona – interpretada per Maria Rodríguez Soto- vells fantasmes d’una Guerra Civil espanyola que els és molt recent. “De sobre es troben amb persones que estan com estaven ells”, explica Judith Collell, directora del film.

Publicitat

Malgrat la llunyania amb l’època, a Colell li agrada pensar que la pel·lícula “dialoga” amb el present. “Actualment ens trobem amb moltíssimes persones que estan intentant creuar les fronteres, fugint de la guerra, de la fam i de l’horror”. Una situació que contraposa diferents visions: “Alguns que volen denunciar les persones que creuen, altres que volen ajudar i alguns que miren cap a un altre costat com si allò no anés amb ells”, assenyala la directora.

Miki Esparbé, que interpreta el protagonista, destaca que segurament, en aquell moment, “el més fàcil era mirar cap a una altra banda i tirar endavant”. Però la pel·lícula “és més una experiència comunitària en la qual tothom decideix prioritzar la humanitat per sobre de l’heroïcitat”. Per Asier Etxeandía, que interpreta un tinent de la Guàrdia Civil, la pel·lícula té “moments molt bonics i molt impactants, altres de terribles, amb gent que vol ajudar, altra gent que no pot i uns altres que es neguen a ajudar”. “Està molt ben explicada”, conclou.

<strong>El pallarès</strong>

Judith Colell ha volgut situar la història al Pallars i per això alguns dels personatges parlen amb les particularitats del dialecte pallarès. “Això és molt bonic. Està bé que sortim una mica del llengua-centrisme de només parlar barceloní”, ha assenyalat la també presidenta de l’Acadèmia Catalana del Cinema. “Hi ha paraules i maneres de parlar que són precioses i està molt bé que recuperem”, destaca.

Precisament, un dels personatges que parla pallarès és l’alcalde del poble, interpretat per l’actor Jordi Sánchez. “Al principi vaig pensar que no m’aniria bé pel personatge, però ha estat tot al contrari”, admet. “De la mateixa manera que el vestuari t’ajuda a definir el personatge, la llengua també t’ajuda a construir el personatge”, assenyala. Des del principi, els actors han rebut un assessorament lingüístic important que els ha permès agafar confiança en la parla i fluïdesa. Sánchez explica que està molt content del resultat.

Feia tres anys que Jordi Sánchez no treballava en català i explica que en tenia moltes ganes. “Sortir de casa, anar a treballar i tornar a dormir a casa, això era una cosa que feia temps que no feia”. Explica que el guió -de Miguel Ibáñez i Gerard Giménez- li va agradar de seguida, “la història és preciosa”. En el seu cas era la primera vegada que treballava amb Colell i s’han entès “des del primer dia”. Sánchez també posa en valor que “de tant en tant està bé recordar a la gent que no fa pas tant que passava això i refrescar les memòries dels que són més joves”.

El rodatge de la pel·lícula es troba a la recta final. Després d’haver gravat el gruix de la pel·lícula en diferents localitzacions del Pallars, actualment el rodatge es troba a Espinelves i altres enclavaments de l’àrea metropolitana. Tot i que depèn dels procés de postproducció, es preveu que l’estrena de la pel·lícula sigui la tardor vinent.  

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió