Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024
Edició 2246

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 18 de setembre del 2024

Joves d’entorns rurals amb trastorns alimentaris rebran teràpia a casa amb aparells de realitat virtual

|

- Publicitat -

ACN Tortosa – Un projecte pioner tractarà trastorns alimentaris amb realitat virtual i connectivitat avançada. L’impulsen el CISTE (Centre d’Innovació i Simulació en Salut) de la URV i la Fundació Pere Mata a les Terres de l’Ebre. Joves d’entre 12 i 24 anys de l’entorn rural rebran els equips de realitat virtual (RV) i connectivitat avançada, incloent-hi 5G on sigui possible. D’aquesta manera rebran teràpia immersiva des de casa connectant-se, a temps real i amb ulleres de realitat virtual, amb professionals de salut mental. La realitat virtual és una “una eina terapèutica innovadora” que en el camp de la salut mental facilita crear “un entorn segur, controlat i d’exposició gradual”, per a millorar el control de l’ansietat.

El projecte, que durarà un any, té per “objectiu principal” millorar el control de l’ansietat en adolescents amb trastorns de la conducta alimentària (TCA) amb una intervenció psicoterapèutica immersiva amb realitat virtual. Aquesta tecnologia permet crear “un entorn immersiu” que “facilita la reflexió i el control emocional” en pacients que pateixen situacions d’estrès significatiu associat als seus TCA.

Publicitat

Les persones afectades amb aquest trastorn pateixen molta angoixa i por quan s’exposen al menjar, sobretot als aliments “suposadament prohibits i calòrics”. Aquesta angoixa i por també s’associa a la percepció de la imatge corporal. La intervenció terapèutica emprant ambients immersius pot acompanyar les reaccions emocionals en les persones amb TCA, “amb un nivell d’autoreflexió que supera la imaginació i amb més sensació de control en casos d’afrontament portats a la realitat”.

Amb les ulleres de realitat virtual es podran fer teràpies a temps real supervisades per professionals de manera remota. S’assegurarà connexions d’alta velocitat i baixa latència en la comunicació, amb un temps mínim de retard entre l’enviament i la recepció de les dades, fet “crucial” en les teràpies visuals per assegurar una experiència “òptima i efectiva”. Els pacients no hauran de desplaçar-se.

El projecte pilot està promogut per la Càtedra d’Innovació i Simulació en Salut de la URV, liderat per la Fundació Pere Mata Terres de l’Ebre i cofinançat per la Diputació de Tarragona i Fundació i2CAT dins la iniciativa de l’Àrea Digital Terres de l’Ebre – participada per la Generalitat, la Fundació Mobile World Capital i el Consell Comarcal de Ribera d’Ebre -. Els estudis amb realitat virtual i trastorns alimentaris que s’han fet fins ara són “força encoratjadors” perquè “potencien i capten l’atenció de les persones adolescents i impacten en el tractament”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió