Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Joves del sistema de protecció demanen al Govern participar en les decisions i un òrgan per defensar els seus drets

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Sindicatura de Greuges ha fet arribar a la Generalitat un document amb cinc propostes que un grup de joves del sistema de protecció català ha elaborat amb l’objectiu d’adaptar-lo a les necessitats i així millorar-lo. En el document, els joves plantegen la necessitat de participar més en la presa de decisions sobre el funcionament dels centres de protecció, oferir més preparació per a la vida autònoma abans i després dels 18 anys, respectar les identitats i les cultures pròpies, incrementar la formació dels educadors i professionals i promoure plantilles estables i crear un consell de joves tutelats i extutelats per a la defensa dels seus drets.

Pel que fa a incrementar la participació en la presa de decisions sobre el funcionament dels centres, els joves reclamen que es tingui més en compte la seva opinió i que hi hagi “espais de participació real” en què les seves aportacions siguin vinculants. També plantegen la necessitat d’aprofundir el treball en l’acompanyament individualitzat en les rutines i tasques quotidianes per a quan surten del centre o el pis, que s’evitin discriminacions que afectin les seves creences i orígens diversos i que puguin tenir una “lliure expressió” de la seva identitat.

Publicitat

D’altra banda, els joves demanen que s’intensifiqui la formació dels educadors pel que fa a la salut mental i emocional i fer-los més competents alhora d’acompanyar els infants i joves. També subratllen que cal que els equips que treballen als centres siguin durables per garantir un entorn estable capaç de generar vincles. La darrera demanda dels joves és crear un consell de joves tutelats i extutelats per a la defensa dels seus drets. Serviria, apunten, per ser conscients dels seus drets i canalitzar peticions i demandes a l’administració.

L’encarregada de fer arribar el document a la secretària d’Infància, Adolescència i Joventut, Teresa Llorens, ha estat l’adjunta de la síndica per a la Defensa dels Drets de la Infància i l’Adolescència, Aida C. Rodríguez. En la reunió també han participat la directora general de la DGAIA, Isabel Carrasco, i la directora de l’Institut Català de l’Acolliment i de l’Adopció (ICAA), Elena Lledós.

Durant la trobada, segons ha informat la Sindicatura de Greuges, també s’ha posat el focus en la necessitat d’avançar en la desinstitucionalització del sistema i evitar que més infants i adolescents que necessiten de protecció creixin en un centre. Per fer-ho, apunta la Sindicatura, cal treballar en un canvi de model que aprofundeixi en les tres funcions: donar suport a les famílies, prevenir el desemparament i protegir els infants de la violència.

“No sempre és millor separar l’infant de la família per protegir-lo, però quan és inevitable, ha de ser possible disposar d’un entorn familiar on pugui desenvolupar-se”, remarquen des de la Sindicatura.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió