Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 17 de juliol del 2024

Investigadors obren la porta a explorar una teràpia dirigida contra el pseudomixoma peritoneal, un tumor rar

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un estudi liderat pel Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), en col·laboració amb l’Hospital Sant Joan Despí Moisès Broggi, obre la porta a explorar per primer cop una teràpia dirigida contra el pseudomixoma peritoneal, un tipus de tumor rar amb poques opcions de tractament. Els investigadors han generat la col·lecció més gran de models preclínics a partir de mostres de pacients amb el tumor. Gràcies a aquests models, han avaluat l’efecte terapèutic d’un fàrmac inhibidor de l’oncogèn BRAF, alterat en entre el 4% i el 8% dels casos, en ratolins amb aquest tumor. Així han observat que el tractament reduïa significativament el creixement tumoral i perllongava la supervivència.

El pseudomixoma peritoneal és un tumor rar i poc conegut que es caracteritza per l’acumulació de mucina intraabdominal produïda a partir de metàstasis peritoneals. Cada any són diagnosticats d’aquesta malaltia un per cada 100.000 habitants amb una prevalença d’un per cada milió, amb predomini de dones i en edats superiors als 40 anys.

Publicitat

El cap del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer i darrer signant de l’article, el doctor Hector García Palmer, ha explicat que es tracta de la primera prova de concepte que es podria desenvolupar i també portar a l’aplicació clínica una teràpia dirigida sistèmica oral, en pacients que actualment no tenen opcions terapèutiques, ja que tot i que la cirurgia citoreductora és la base del tractament, és altament freqüent que el tumor torni a aparèixer.

Per estudiar aquesta malaltia, el primer pas dels investigadors ha estat crear models preclínics a partir de mostres de pacients. En concret, s’han processat 120 mostres de 50 pacients, cosa que ha permès generar una col·lecció de 50 models d’organoides derivats de pacients i xenoempelts. Es tracta de la col·lecció més gran de models preclínics de pseudomixoma peritoneal fins a la data a nivell mundial, segons l’investigador sènior del Grup de Cèl·lules Mare i Càncer del VHIO i coprimer autor de l’estudi, el doctor Jordi Martínez-Quintanilla.

En aquest estudi, els investigadors van utilitzar per primera vegada la biòpsia líquida de la mucina o moc generat pel tumor per detectar l’ADN tumoral derivat del tumor (ADNct). El pas següent va ser identificar dianes farmacològiques en aquest ADN tumoral, és a dir buscar alteracions o mutacions genètiques per a les quals hi ha un fàrmac dirigit utilitzat en altres tipus de càncer.

L’altra coautora de l’estudi, la doctora Débora Cabot, ha destacat que en el 80% dels casos de pseudomixoma peritoneal s’observen mutacions als gens KRAS o BRAF. Els primers són més freqüents però, en canvi, estan més desenvolupats els inhibidors dels BRAF, que formen part del tractament estàndard en pacients amb càncer colorectal metastàtic o melanoma amb mutacions al gen BRAF. Per això, els investigadors van optar per estudiar aquests.

A partir de les mostres d’un pacient amb pseudomixoma peritoneal d’alt grau amb alteracions al gen BRAF es van derivar cultius d’organoides i es van generar tumors en ratolins. Aquests models preclínics es van tractar amb l’inhibidor de BRAF, encorafenib, i es va observar que, en tots els casos, es frenava el creixement del tumor.

Davant d’això, Garcia Palmer ha asseverat que l’estudi demostra per primer cop que les teràpies sistèmiques dirigides contra alteracions moleculars poden controlar eficaçment el creixement del pseudomixoma peritoneal en models animals. Afegeix que la inhibició de la via de senyalització de BRAF podria representar una nova oportunitat terapèutica per a aquests pacients amb mutacions al gen BRAF que tenen mal pronòstic.

El pas següent de l’estudi és validar aquestes dades en altres models de pseudomixoma peritoneal amb mutacions al gen BRAF i confirmar si els inhibidors de KRAS, actualment en assaigs clínics, presenten aquesta mateixa activitat antitumoral sistèmica en models de la malaltia amb mutacions en aquest gen.

El VHIO i el Broggi participen al Consorci Europeu ‘PM NET Accelerator for Pseudomixoma Peritonei Research’, juntament amb altres institucions, que té com a objectius principals generar la major cohort de pacients amb aquest tumor d’Europa, desenvolupar models ‘in vitro’ i ‘in vivo’ de la malaltia i identificar dianes terapèutiques que ajudin a desenvolupar noves estratègies terapèutiques.

L’estudi s’ha publicat a ‘Clinical Cancer Research’.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió