Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Investigadors de la Vall d’Hebron dissenyen un nou fàrmac capaç de superar la resistència al tractament en tumors sòlids

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Investigadors de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, de la Unitat de Recerca en teràpia Molecular del Càncer UITM-CaixaResearch i del Grup de Desenvolupament Clínic Precoç de Fàrmacs del VHIO han dissenyat un nou fàrmac capaç de superar la resistència als tractaments convencionals que presenten alguns tumors sòlids amb mutacions. El nou medicament s’ha creat per degradar la proteïna mutada BRAFV600. Es dona la circumstància que entre el 7 i el 15% dels tumors presenten mutacions al gen BRAF, molt freqüentment a la posició BRAFV600. El medicament s’ha provat en un assaig amb 25 pacients i, segons els investigadors, els resultats preliminars han conclòs que el fàrmac és “ben tolerat” i té una activitat antitumoral “prometedora”.

Aquesta recerca s’ha presentat aquest divendres al <a href=”https://www.acn.cat/new/661239a6-31dd-42c5-9df1-b0555a0fc421/texts”>Congrés</a> de la Societat Europea d’Oncologia Mèdica (ESMO), que té lloc aquests dies a l’Hospitalet de Llobregat. Són els resultats preliminars del primer assaig fase 1 d’un nou fàrmac BiDAC™, el CFT1946. El medicament s’ha testat en 25 pacients amb melanoma, càncer de pulmó de cèl·lula no petita, càncer colorectal i altres tumors sòlids. Tots ells presentaven la mutació BRAFV600 i en 24 la malaltia havia progressat després de rebre tractament amb inhibidors de BRAF.

Publicitat

“El més important quan provem per primera vegada en persones un nou fàrmac és comprovar-ne la seguretat. En aquest assaig s’ha observat que CFT1946 va ser ben tolerat al rang de dosi provat i s’ha evidenciat en mostres de plasma i de teixit la degradació de BRAFV600E”, afirma la doctora María Vieito, primera autora de l’estudi, en declaracions recollides pel Vall d’Hebron Institut de Recerca (VHIO).

Pel que fa a l’eficàcia antitumoral, s’han observat respostes parcials i estabilitat de la malaltia en set pacients. A banda, ha destacat la resposta parcial d’una de les participants que va reduir en un 64% les lesions a una dosi superior.

“Són resultats molt preliminars, però alhora prometedors per continuar avançant en la investigació d’aquest tipus de fàrmacs dissenyats com a teràpia dirigida per a una mutació concreta però també per evitar l’adquisició de resistència al tractament”, conclou Vieito.

Els resultats que es presenten aquest divendres són les dades de seguretat i d’escalada de dosis, així com les dades preliminars d’eficàcia antitumoral al primer assaig fase 1/2 de CFT1946 en pacients amb tumors sòlids amb mutació a BRAFV600 prèviament tractats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió