Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025
Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025

Investigadors de la URV estudiaran l’impacte dels robots en l’acompanyament a persones amb demència

|

- Publicitat -

ACN Tarragona – Investigadors del Departament d’Antropologia, Filosofia i Treball Social de la Universitat Rovira i Virgili (URV) han impulsat un projecte per estudiar l’impacte dels robots de companyia en la qualitat de vida de les persones amb demència i el seu entorn. L’estudi s’anomena MyRobot i analitzarà la capacitat del Nuka, un artefacte amb l’aparença de cadell de foca, d’influir en les dinàmiques socials i fomentar la seva inclusió en la societat. Aquest comptarà amb les dades recollides a un mínim de cinc residències de Catalunya, el País Valencià, Extremadura i Castella i Lleó, i es desenvoluparà mitjançant la col·laboració amb investigadors d’altres universitats espanyoles i internacionals. Es preveu que duri fins a l’agost de 2027.

En els darrers anys els robots de companyia s’han convertit en una eina de suport terapèutic. Aquests s’han començat a introduir en el sector de les cures, com a complement a la feina realitzada pels professionals sanitaris. S’utilitzen en l’atenció a persones amb demència, en l’acompanyament a pacients de càncer i amb els infants ingressats als hospitals.

Publicitat

Tot i que ja existeixen estudis que demostren els efectes positius d’aquestes màquines en persones que pateixen ansietat o situacions d’agressivitat, la URV s’enfocarà en l’estudi de la capacitat de la Nuka, un robot desenvolupat per l’Institut d’Investigació de Sistemes Intel·ligents del Japó, per influir en les dinàmiques socials i millorar la qualitat de vida de les persones que pateixen demència, així com del seu entorn pròxim. La coordinadora del projecte, Blanca Deusdad, defensa que “els aspectes tecnològics i psicològics dels robots han estat investigats en el passat, però encara queda molt per entendre sobre el seu paper com a eina d’inclusió social”.

La iniciativa ha generat interès tot i trobar-se en la seva etapa inicial. Des de la URV asseguren que el projecte no vol únicament documentar els beneficis per a aquestes persones, sinó també “establir els aspectes ètics i socials per a la seva implementació a gran escala”. Anticipen que en un futur aquests artefactes podrien convertir-se en eines fonamentals per a residències i hospitals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió