Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024
Edició 2340

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 21 de desembre del 2024

Investigadors de la UB i la UOC dissenyen un sistema per facilitar la lectura de codis QR en superfícies irregulars

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – Un equip d’investigadors de la Universitat de Barcelona i la Universitat Oberta de Catalunya ha dissenyat una solució matemàtica que facilita la lectura de codis QR en superfícies deformades, com els paquets de missatgeria, els cilindres o les safates d’aliments. Els responsables de la recerca han desenvolupat un algoritme que que aprofita els patrons interns dels codis per extreure la superfície subjacent sobre la que es troben posicionats. Es tracta de la primera proposta tecnològica capaç de posar en comú una metodologia generalista i aquesta mena de codis per desxifrar la informació digital. El treball, s’ha publicat a la revista ‘Pattern Recognition Letters’.

Ismael Benito, professor del departament d’Enginyeria Electrònica i Biomèdica de la UB i primer autor del treball ha explicat que sovint els codis QR presenten dificultats de lectura per diverses raons. En primer lloc “per la qualitat de la imatge”. Ha apuntat que tot i que avui en dia molta gent té accés a bones càmeres de fotografia digital, no sempre poden captar bé la imatge del QR. A més, ha indicat que la qualitat de la impressió del codi QR i els colors emprats, amb bon contrast, de vegades són satisfactoris. Per altra banda, ha dit que “si la superfície d’impressió no és prou plana i no se situa paral·lela al plànol de captura, també serà difícil captar la informació del codi”.

Publicitat

El treball, que és part de la tesi doctoral que prepara Benito, ha presentat un nou algoritme que aprofita les característiques pròpies del QR, és a dir, els patrons interns del codi, per extreure la superfície subjacent en què es troba posicionat. Així, la textura d’aquesta superfície es recupera mitjançant un ajust generalista basat en funcions matemàtiques que permeten ajustar la topografia de la superfície a escala local. Benito ha apuntat que “són funcions que s’adapten localment als alts i baixos de la superfície, i formen una tècnica àmpliament utilitzada originalment en camps com la geologia o l’edició fotogràfica per ajustar o generar deformacions en superfícies”. 

Encara hi ha molts reptes tecnològics pendents per millorar tot el procés de reconeixement dels codis QR. En el cas de les aplicacions comercials activades pel lector de codis de l’usuari, l’expert ha detallat que “el desafiament principal és poder aportar lectures correctes i fiables”. A més, ha dit que també s’està treballant a fons perquè no es puguin atacar els codis mitjançant tècniques de modificació, per exemple, amb una URL falsa que pugui capturar dades amb petites modificacions del codi. En el cas de la indústria, en què les captures es fan en entorns controlats, el repte principal és reduir la velocitat de captura. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió