Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024
Edició 2191

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 25 de juliol del 2024

Investigadores de la UdL testen l’estat de deshidratació de temporers de Ponent

|

- Publicitat -

ACN Térmens – Investigadores de la Universitat de Lleida (UdL) recullen dades d’una desena treballadors de la campanya de la fruita a Ponent per conèixer el seu estat de deshidratació i d’estrès per calor, coincidint amb l’època més calorosa al camp. Les proves formen part del projecte Hidroponent, una recerca interdisciplinària per mitigar el canvi climàtic. Durant quinze dies, els treballadors duen unes polseres que calculen la pèrdua d’aigua i electròlits (sodi i clorur) a partir de la suor. Un dispositiu mesura la sudoració en temps real i un altre, l’acumulada. També es recullen altres paràmetres com ara la seva temperatura corporal o la tensió arterial. L’objectiu és, a partir de les dades recollides, crear recomanacions d’hidratació aplicables.

Durant quinze dies, una desena de temporers que treballen a Térmens, a la Noguera, portaran una polsera còmode per treballar que calcula el seu estat d’hidratació en detectar la pèrdua d’aigua i electròlits (sodi i clorur) a partir de la suor, tant la sudoració en temps real com l’acumulada. També es recullen altres paràmetres biomèdics, com ara el pes, la freqüència cardíaca i la tensió arterial dels temporers abans i després de la jornada laboral, així com la temperatura i la humitat ambiental durant les hores de feina. Aquests controls es duen a terme sense interrompre ni alterar les seves condicions de treball per no interferir en els resultats.

Publicitat

L’objectiu del treball de camp és determinar i avaluar quins paràmetres fisiològics i ambientals incideixen en l’estat d’hidratació dels treballadors durant les onades de calor per poder identificar els factors de risc per a la salut associats a les altes temperatures.

Això permetrà crear recomanacions i intervencions contra la deshidratació adaptades a les onades de calor, les quals es podran extrapolar en altres condicions laborals de màxima calor a l’aire lliure, ha explicat una de les investigadores, Judith Roca. També ha afegit que els resultats que s’obtinguin es compartiran amb les administracions i ens relacionats amb la campanya fructícola. Les investigadores preveuen testar aquestes intervencions en la propera campanya de recollida de fruita

De la seva banda, Jaume Gardeñes, propietari de la finca on s’està fent l’estudi i responsable de Fruita dolça d’Unió de Pagesos, ha explicat que si el sector no es pot adaptar a la calor, que cada vegada va a més, haurà d’adaptar els horaris de collita, a més a més d’hidratar-se bé.

<strong>Sobre Hidroponent</strong>

El projecte Hidroponent de la Universitat de Lleida consisteix en fer un abordatge interdisciplinari per mitigar la deshidratació produïda per les onades de calor en les persones vulnerables de les comarques de Ponent. En concret, es vol incidir en el problema de la deshidratació en col·lectius vulnerables, com són, a més dels temporers de la campanya de al fruita, les persones majors de 75 anys que viuen en residències i l’alumnat d’educació primària.

Pel que fa a la gent gran, es porta a terme un pla educatiu d’hidratació executat per un robot de tipus humanoide que permetrà avaluar la ingesta d’aigua i fer les recomanacions pertinents. Als treballadors se’ls monitoritza els nivells d’hidratació amb dos dispositius capaços de mesurar la conductivitat de la suor, un de control a temps real, i un altre de control acumulat.

Els resultats dels dos col·lectius es difondran amb els agents implicats amb l’objectiu de fomentar la hidratació d’aquestes persones. Quant als infants, es desenvoluparà en un seguit d’escoles pilot un programa d’activitats gamificades amb codis QR sobre la importància de la hidratació que, posteriorment estarà a disposició de qualsevol entorn educatiu.

La recerca, que lidera la professora del departament d’Infermeria i Fisioteràpia de la UdL, Teresa Botigué, té una durada de dos anys i està finançada per la Generalitat amb 225.990 euros. També hi treballen investigadores dels departaments d’Infermeria i Fisioteràpia, Enginyeria Informàtica i Disseny Digital, Ciències de l’Educació, i Filologia i Comunicació de la UdL.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió