ACN Olot – Aquest dimecres es va iniciar la instal·lació de diversos sensors en diferents punts de la Garrotxa per calcular la quantitat de visitants. A través d’una plataforma que està dissenyant una empresa, es connectarà aquest sistema de sensors amb webs i bases de dades de forma totalment anònima. D’aquesta manera s’acabaran dissenyant gràfics i mapes que proporcionaran la informació necessària per saber en quines zones de la Garrotxa hi ha més visitants. Els tres primers sensors ja estan col·locats i s’espera que se’n distribueixin més zones concretes on s’estima que hi ha més persones. A Olot, però, no se n’instal·laran, ja que l’Ajuntament ho fa dins del marc d’un projecte propi fora del que fa el Consell Comarcal de la Garrotxa.
La plataforma l’està programant l’empresa Nexus Geographics, guanyadora de la licitació del projecte. Els sensors aportaran dades a temps real es preveu que estigui completament enllestida el primer semestre de 2025. Les dades recollides per la plataforma també es mostraran a diverses pantalles que s’instal·laran a diferents punts de la comarca per tal que els conductors puguin conèixer aquesta informació i puguin valorar l’opció d’anar a un lloc o altre.
Des del Consell Comarcal de la Garrotxa assenyalen que aquesta plataforma té un doble objectiu. Per una banda, fer més fàcil la planificació de la visita a la comarca, i per altre posar a l’abast de qui gestiona el territori aquestes dades que permeten fixar patrons de mobilitat turística. D’aquesta manera es vol facilitar la gestió i fer les polítiques més adients en relació a la mobilitat de turistes i visitants.
Si bé és cert que la plataforma està centrada en el sector turístic, des del consell deixen clar que estarà preparada per tractar i presentar dades d’altres sectors econòmics, en cas que sorgeixi la necessitat.
La creació d’aquesta plataforma i la instal·lació de les pantalles és una de les actuacions del projecte “La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent” del Consell Comarcal de la Garrotxa.
La plataforma està coordinada pel grup de treball de mobilitat de la Carta Europea de Turisme Sostenible, format per tècnics de diferents entitats, organismes i institucions de la Garrotxa: Turisme Garrotxa, Itinerànnia, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Consorci de l’Alta Garrotxa, el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, els ajuntaments de Santa Pau i de Besalú, i La Fageda Fundació.
Aquest nou element té com a repte principal transformar la mobilitat que generen les més de 500.000 persones que s’estima que visiten la Garrotxa cada any. D’questa manera es vol fomentar els desplaçaments a peu, en bicicleta, en vehicle elèctric o en transport públic i reduir l’ús de vehicles privats amb motor de combustió.