Edició 2276

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 18 de octubre del 2024
Edició 2276

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 18 de octubre del 2024

Innovem Girona premia un projecte de prescripció i el repte per reduir el risc de la retenció d’elements quirúrgics

|

- Publicitat -

ACN Girona – La jornada Innovem Girona, celebrada aquest dijous a l’Auditori Palau de Congressos de Girona, ha tancat la 1a Setmana de la Innovació IAS-ICS Girona, impulsada per distingit els projectes dins l’àmbit de la salut dels seus professionals. Durant l’acte, s’han entregat els Premis a la Innovació d’entre les vuit propostes finalistes, quatre corresponents a cada categoria. En la de millor projecte, la guardonada ha estat l’aplicació ‘Antibiodose’, que proposa una guia electrònica per facilitar la prescripció antibiòtica als facultatius de medicina. El repte premiat ha estat el de desenvolupar gases quirúrgiques amb un dispositiu d’identificació per evitar que quedin accidentals dins del pacient durant la intervenció.

Els assistents, juntament amb un jurat d’experts, van ser els encarregats de decidir les dues propostes guanyadores en una jornada que va comptar amb la col·laboració del Dipsalut, l’Ajuntament de Girona, el Col·legi Oficial d’Infermeres i Infermers de Girona, el Col·legi Oficial de Metges de Girona i l’empresa de biomedicina MSD.

Publicitat

El lliurament dels Premis a la Innovació IAS-ICS Girona va tancar el procés iniciat un parell de mesos enrere mitjançant la recepció d’un total de 56 propostes procedents dels diferents serveis assistencials dels hospitals Trueta i Santa Caterina, de l’atenció primària i de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions. D’aquestes, 22 van correspondre a la categoria de millor projecte i recollia iniciatives ja desenvolupades i implementades. El premi se’l va emportar la proposta ‘App Antibiodose”, pensada com una guia per assolir un tractament empíric i individualitzat de les infeccions. Cristina Toro, farmacèutica especialista del Servei de Farmàcia IAS-ICS Girona, va ser l’encarregada de presentar una aplicació que, mitjançant diferents pantalles, permet introduir dades del pacient per determinar el tipus d’antibiòtic i el seguiment més adient.

El guardó al millor repte, destinat a aquelles necessitats no resoltes, va ser per a la proposta ‘Minimització de retenció no intencionada d’elements quirúrgics detecció RFID en gases quirúrgiques’, basada a reduir el risc de la retenció accidental d’elements quirúrgics, com ara les gases en el pacient durant una operació. Marina González, infermera referent de la Unitat de Recerca Infermera de l’Hospital Trueta, va exposar l’opció de desenvolupar un tipus de gasa quirúrgica que mitjançant radiofreqüència i un programari específic de detecció permeti tenir un control exhaustiu de la seva ubicació dins del camp d’intervenció. L’objectiu és que mitjançant la col·laboració d’empreses, s’identifiquin materials per fer-ho possible i permeti una producció elevada sense amb poc cost.

Cada una les dues propostes guanyadores tenen una retribució de 1.000 euros gràcies a la col·laboració del Dipsalut i l’empresa de biomedicina MSD. Aquesta quantitat servirà per fer progressar i implementar el repte o projecte, a més de disposar del suport de la Unitat d’Innovació IAS-ICS Girona en el procés de desenvolupament.

La visió de la sessió en clau futur Campus de Salut, va ser la tònica general els parlaments institucionals, recordant que l’espai inclourà també un hub d’innovació. Així, Jaume Heredia, gerent de la Regió Sanitària de Girona, va remarcar que la recerca, la innovació en salut “no es poden separar de l’estructura més important dels propers anys a les comarques gironines, que és el Campus de Salut”. “És rellevant arribar a aquest moment amb la feina feta i que la recerca i la innovació hi estiguin ben integrades”, va exposar.

En la mateixa línia es va expressar Xavier Aldeguer, coordinador de la Unitat d’Innovació IAS-ICS Girona, que també va transmetre la seva satisfacció de donar visibilitat a aquesta capacitat d’innovar, un factor cada vegada més important en l’àmbit de la salut: “Hi ha projectes i reptes molt interessants i el fet que els hagin presentat els professionals és un èxit. El millor és que aquestes iniciatives et fan pensar més enllà del dia a dia”.

Àngels Morales, gerenta de l’IAS i de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta, va qualificar la jornada de “reconeixement important per a les propostes finalistes i per a les més de cinquanta que també s’han presentat als premis”. “És un estímul per continuar amb la dinàmica a favor de la innovació perquè suposa un motor de millora contínua”, va afegir.

La jornada també va comptar amb una conferència de Marta Aymerich, directora d’eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i experta en translació de resultats de recerca a la pràctica clínica i la salut pública. Sota el títol de ‘Quatre bodes i un funeral en la innovació en salut’, Aymerich va reflexionar sobre les aliances necessàries per escurçar el pas de la recerca a la pràctica clínica.

L’entrega dels guardons va culminar amb els parlaments de Martí Masferrer, president del consell d’administració de l’IAS i de Maria Puig, vicepresidenta tercera de la Diputació de Girona i presidenta delegada de Dipsalut. Masferrer va comentar que, tot i que continuen havent-hi coses a millorar quan es parla d’innovació en salut, “hi ha el lideratge i equips de professionals capacitats per fer-hi front”. En el seu torn, Puig va convidar a treballar en xarxa per impulsar el talent qui hi ha al territori i que això repercuteixi “en la qualitat i el benestar de la ciutadania de les comarques gironines.”

<strong>Setmana de la Innovació</strong>

La jornada Innovem Girona va arrodonir una Setmana de la Innovació que va arrencar dilluns i dimarts al Trueta i el Santa Caterina amb l’exposició de més experiències impulsades per professionals de l’àmbit assistencial i de gestió de l’IAS i de l’ICS Girona. A la vegada, va permetre conèixer projectes d’altres centres que també integren el Sistema de Salut de Catalunya, com l’Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l’Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa i l’Hospital de Sant Joan de Déu. Les sessions van completar-se amb conferències d’experts de referència en l’àmbit de la innovació, la salut i l’empresa, com Genís Roca, especialista en desenvolupament de negoci i cultura digital, i Ramon Maspons, director estratègic d’innovació i transformació digital al Departament de Salut.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió