Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 25 de octubre del 2024
Edició 2283

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 25 de octubre del 2024

Illa vol que Catalunya torni a “liderar econòmicament Espanya” i es converteixi en un motor d’Europa sense “joc brut”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Salvador Illa, s’ha marcat com a “objectiu ambiciós” que Catalunya torni a liderar econòmicament l’estat espanyol i torni a ser “un dels quatre motors de la Unió Europea”. És, ha assegurat, la “posició natural de Catalunya” que cal recuperar “jugant millor que els altres, no amb joc brut, soroll ni malifetes” ni tampoc “comprant l’àrbitre”. Ho ha dit aquest dilluns durant la celebració de la Nit de l’Empresa de Cecot, a Barcelona.

Illa ha fet un discrus en defensa de les institucions i del seu paper el el món econòmic empresarial i ha aprofitat per carregar contra la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, que aquest dilluns ha anunciat que no es reunirà amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com estava previst. “És una actitud irresponsable perquè això no és enfortir ni treballar pel bé de les institucions”, ha lamentat.

Publicitat

La Nit de l’Empresa, que enguany arriba a la 29a edició, ha reunit nombrosos empresaris i polítics a l’Auditori de Barcelona, com el ministre d’Indústria i Turisme, Jordi Hereu; el president del Parlament, Josep Rull, i diversos consellers de la Generalitat. Hereu, precisament, ha defensat que la UE s’ha de tornar a industrialitzar i que Catalunya ha de fer “una gran contribució a aquesta Europa i a aquesta necessària reindustrialització”.

<strong>Panés, president de Cecot: “Necessitem millorar el finançament”</strong>

En el seu discurs, el president de la patronal Cecot, Xavier Panés, ha recordat que Catalunya és el “motor industrial” d’Espanya i ha donat el vist-i-plau a la proposta de finançament singular pactada pel PSC i ERC. “Necessitem millorar el finançament de Catalunya, per millorar la vida dels catalans i per millorar la capacitat de creixement i transformació de les empreses catalanes”, ha recalcat Panés, que també ha reclamat “optimitzar l’esforç fiscal”. “No ha de ser un fre a aquest creixement”, ha puntualitzat el president de Cecot. “L’anunciada proposta de millora dels serveis públics no pot suportar-se amb més pressió fiscal sinó que ha de venir d’aquest nou marc de finançament per a Catalunya. És imprescindible”, ha volgut deixar clar Panés.

En paral·lel, el president de Cecot ha mostrat la seva “preocupació” per les últimes decisions del Ministeri de Treball en l’àmbit laboral. “Rebutgem la reducció de la jornada laboral a 37,5 hores, si no s’acompanya de mesures que contrarestin els efectes negatius. Tindrà un impacte directe sobre la productivitat, sobretot en petites i mitjanes empreses”, ha avisat Panés. “I no compartim la manera com està procedint perquè considerem que s’allunya de l’esperit que regeix la taula de diàleg social”, ha criticat el president de Cecot. “Creiem que no s’està donant un diàleg sinó un monòleg dirigit per les presses, que dificulta trobar punts de consens en un tema de gran importància i que requereix d’anàlisi i temps de debat”, ha assenyalat Panés.

El president de Cecot aposta per trobar mesures complementàries com ara la reducció de cotitzacions per a les pimes, incrementar el nombre màxim d’hores extres o augmentar el percentatge legal de la distribució irregular de la jornada. Finalment, Panés ha parlat de la necessitat d’una “reforma urgent” de l’administració. “Mentre les empreses i la ciutadania ens hem adaptat a velocitat de vertigen als canvis rupturistes de l’entorn, les administracions no són capaces d’anar al ritme que necessiten les empreses i la ciutadania del segle XXI”, ha deplorat el president de Cecot. “Són massa garantistes, hiperreguladores i lentes, molt lentes. Ja no té cap mena de sentit que destinem més temps a omplir formularis que a produir”, ha conclòs Panés.

<strong>El fundador de Fluidra, Comexi i Torrons Vicens, entre els premiats per Cecot</strong>

La 29a Nit de l’Empresa de Cecot ha guardonat l’empresari, fundador i president de Fluidra, Joan Planes, amb el Premi Personalitat 2024 en reconeixement de la seva trajectòria professional. Nascut el 1941 a Estamariu (Alt Urgell), Planes és llicenciat en Enginyeria Industrial i el 1969 va cofundar l’empresa Astral S.A. de Construccions Metàl·liques, que va dirigir i va fer evolucionar fins a l’actual Fluidra. A partir de 1972, va iniciar personalment el procés d’internacionalització de la companyia, amb sortida a la Borsa el 2007. Fluidra és actualment una empresa catalana d’equipaments i de solucions connectades per a piscines i wellness. Compta amb 7.000 empleats que treballen als centres de producció i a les delegacions comercials ubicats a més de 45 països a Europa, Amèrica del Nord, Austràlia, Àsia i Àfrica.

Els altres guardonats de la 29a Nit de l’Empresa han estat Coca-Cola Europacific Partners, en la categoria d’Eficiència Energètica i Sostenibilitat; la gironina Comexi, en la categoria Transformació Digital / Sector Indústria; la terrassenca Mat Product & Technology, en la categoria Transformació Digital / Serveis; l’urgellenca Torrons Vicens, en la categoria de Comerç Innovador; la vallesana Centres Mercè Torguet, en la categoria de Millor jove iniciativa empresarial; l’escola Ginebró, de Llinars del Vallès, en la categoria de PIME responsable; la terrassenca Azbil Telstar, en la categoria d’Empresa Saludable; i les associacions empresarials Institut Industrial de Terrassa-Gremi Tèxtil i Gremi de la Fusta, en la categoria d’Impuls a l’associacionisme empresarial.

La Cecot també ha premiat la trajectòria de tres empreses centenàries: Editorial Clie, fundada el 1924 (100 anys), CASAS The Shoe Town, fundada el 1923 (101 anys) i la Companyia General Càrnia, fundada el 1920 (104 anys).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió