ACN Vic – El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha posat en valor la tasca investigadora del centre de recerca BETA (Biodiversitat, Ecologia, Tecnologia Ambiental i Alimentària) al llarg dels seus deu anys de vida vinculats a la UVic – Universitat Central de Catalunya. “És necessari que hi hagi centres punters de tecnologia i recerca fora de Barcelona”, ha dit el president en l’acte que s’ha celebrat aquest dijous a la capital d’Osona. Illa ha afegit que el BETA és un exemple “que fora de Barcelona es poden fer coses de primer nivell, sense anar en contra, sinó fent sinergies”. El president també ha defensat la ciència i la recerca com a valors cabdals per lluitar “en èpoques de desinformació com l’actual”.
El president de la Generalitat, Salvador Illa, ha posat de relleu que la del BETA és una història “d’èxit i feina ben feta”. “Fa deu anys es va tenir visió per crear-lo i després se n’ha tingut per donar-li continuïtat”, ha assenyalat Illa. El president també ha subratllat la conveniència que hi hagi “talent i ciència” vinculada al territori i a les seves empreses per “generar prosperitat”. Precisament, Illa s’ha mostrat positivament sorprès per l’arrelament del BETA al territori, amb una visió circumscrita al territori, “però també oberta al món”.
El director del centre des dels inicis, Sergio Ponsá, ha destacat que el BETA “és la història d’un projecte innovador que ha evolucionat de baix a dalt identificant nínxols que no estaven plenament coberts”. Ponsá també ha posat en valor l’enfocament amb què es treballa des del BETA per trobar solucions a problemes des d’un punt de vista multidisciplinari.
Un altre dels aspectes que Ponsá ha destacat del BETA és la seva “vocació de servei públic”. Segons el director, la recerca ha de ser “col·laborativa i competitiva”. I l’objectiu que persegueix el BETA en aquest sentit és situar el sistema de recerca català “al més alt nivell”. La idea és que “tothom tingui accés al centre i es converteixi en un referent a Catalunya”. “Que les empreses i institucions no hagin d’invertir en noves planes perquè puguin venir aquí a provar els seus prototips i fer les seves plantes pilot”, ha concretat el director.
De la seva banda, el rector de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya, Josep Eladi Baños, ha destacat que el BETA s’ha convertit en aquests deu anys en la “joia de la corona”. A més, ha afegit que el BETA ha sabut desenvolupar una important línia de transferència de coneixement, cosa que la convertit en un “referent” en el territori entre les empreses que necessiten adaptar-se als nous temps.
<strong>3.000 metres quadrats a Can Baumann</strong>
Les noves instal·lacions que s’han inaugurat aquest dijous sumen 1.700 metres quadrats als 1.300 que ja ocupava el centre a les dependències de Can Baumann. El nou espai acollirà una zona per a despatxos i precisament la part més gran es destinarà al desenvolupament de prototips i plantes pilot.
Dels inicis amb quatre treballadors s’ha passat al més d’un centenar el 2024. El centre ha experimentat un important creixement que no només s’evidencia en el nombre de professionals que hi ha treballant, sinó també en el pressupost, que aquest any ha estat de 6 MEUR, però va començant amb un pressupost de 200.000.
<strong>Nous horitzons</strong>
Segons els responsables del centre, el futur passa per consolidar-se en una fundació amb entitat pròpia -que continuarà vinculada a la UVic-UCC – amb l’objectiu d’integrar-se a la xarxa catalana del CERCA convertit en un centre de recerca. L’alcalde de Vic i president de la Fundació que regeix la UVic, Albert Castells, ha destacat que serà el primer del territori “amb l’objectiu de jugar un paper fonamental en la recerca del país”. El batlle també ha subratllat que el fet de convertir-se en fundació sense ànim de lucre ajudarà el BETA en el seu objectiu d’aconseguir l’estabilitat financera.
Ponsá ha explicat que durant el 2025 s’obriran seus per desenvolupar projectes a Granollers -un acord amb l’Ajuntament per incorporar el grup de recerca Bibio del Museu de Ciències Naturals de Granollers a la futura fundació BETA-, a Soses – un acord amb l’empresa FERTIEBRO i el Grupo Térvalis per a la realització de proves industrials-, i una seu a Roses -un acord amb l’Ajuntament per consolidar l’activitat relacionada amb la gestió i conservació de tortugues marines.