Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024
Edició 2341

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 22 de desembre del 2024

Illa enfoca el debat de política general cap a l’habitatge i anuncia 50.000 pisos públics i 4.400 milions d’inversió

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La política d’habitatge ha estat tema destacat al discurs del president del Govern, Salvador Illa, a la primera jornada del debat de política general aquest dimarts a la tarda al Parlament de Catalunya. El cap de l’executiu català ha anunciat la construcció de 50.000 pisos públics fins al 2030 en el marc d’un nou programa d’habitatge que comportarà la inversió de 4.400 milions d’euros. El finançament ha estat un altre dels temes que Illa ha subratllat a la intervenció, tot assegurant que el pacte d’investidura amb ERC es complirà “en els termes i calendaris” acordats. Illa també ha afirmat que el rumb de Catalunya ha de ser deixar enrere la “confrontació erma” i aprofitar les “oportunitats de col·laboració” amb el govern espanyol.

En l’àmbit de l’habitatge Illa ha assegurat que la situació és “insostenible” i s’ha compromès a invertir 1.100 milions d’euros cada any urant els propers quatre anys per intentar corregir la situació. El president del Govern ha remarcat que “no hi ha cap comunitat autònoma” que hi hagi invertit més diners. Illa també ha anunciat un fons de 500 milions a retornar per ajudar a l’emancipació de joves i 500 milions anuals en ajuts per a famílies per pagar el lloguer.

Publicitat

Pel que fa al finançament, després de garantir que hi haurà un model nou “en els termes i calendaris” acordats amb ERC, Illa ha demanat el suport del Parlament perquè sigui “més fàcil”. També s’ha compromès a complir l’acord “estricte” i ha obert la porta a “propostes viables i factibles que no busquin entorpir l’acord al qual s’ha arribat”. Pel que fa als pressupostos per al 2025, el cap de l’executiu català ha assegurat que no portarà al Parlament una proposta tancada sinó “oberta” a les propostes dels grups. Això sí, ha situat ERC i Comuns com a socis prioritaris per pactar els comptes.

Illa també ha instat a deixar enrere la “confrontació erma” i a aprofitar “les oportunitats de col·laboració amb el govern espanyol”. En el primer debat de política general que afronta com a president ha reivindicat una Catalunya “plural i diversa” que forma part d’una Espanya plurinacional i una Europa “d’horitzó federal”. En clau internacional, ha refermat l’aposta per la pau de Catalunya i ha alertat de “l’auge del totalitarisme” com “l’amenaça més urgent a què s’enfronten les democràcies occidentals”. També ha destacat la capacitat d’integració de Catalunya tot garantint que el Govern “desmuntarà un a un tots els discursos d’odi”.

<strong>Les reaccions</strong>

Junts ha criticat la falta “d’ambició nacional i de projecte de país” d’Illa un cop acabada la primera jornada del debat de política general. La portaveu de la formació al Parlament, Mònica Sales, ha insistit que el cap de l’executiu “mai farà res que incomodi o molesti” el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. “Illa mai es plantarà davant Madrid a l’hora de negociar els recursos i competències que mereixen els catalans”, ha insistit.

Un missatge amb coincidències amb l’expressat per ERC, que ha lamentat que el discurs d’Illa ha estat “més de delegat de La Moncloa que de president de Catalunya”. La portaveu i secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta, ha denunciat la manca d'”ambició” del president del Govern i ha opinat que “encapçala una Generalitat més aviat gestora que no pas il·lusionada i transformadora”. També ha subratllat que la proposta “estrella” anunciada per Illa, els 50.000 habitatges públics fins al 2030, no és nova, sinó que forma part de l’acord d’investidura signat amb ERC.

De la seva banda, el portaveu del grup parlamentari del PPC, Juan Fernández, ha afirmat que Illa o bé ha “desconnectat de la realitat” o bé s’ha endinsat de forma “profunda” en el “Matrix dels partits independentistes” que han portat Catalunya a la “decadència”. Fernández també ha criticat el discurs “buit, incoherent i d’autocomplaença” del president del Govern.

Al cantó dels Comuns, el seu portaveu parlamentari, David Cid, ha celebrat que el president hagi escoltat “més” al seu grup que a la ministra d’Habitatge, Isabel Rodríguez: “La música sona bé”, ha dit a l’entorn de la proposta dels 50.000 habitatges, tot i avisar que el seu grup estarà atent a “la lletra i la partitura”. Amb tot, el portaveu del grup dels Comuns ha criticat que Illa no hagi fet cap referència a la massificació turística, i en el seu impacte en la crisi de l’accés a l’habitatge.

I pel que fa a Vox, la diputada María Elisa García Fuster ha assegurat que Illa no només “serà continuista” amb les polítiques “de ruptura nacional” impulsades per l’anterior executiu d’ERC, sinó que “anirà més enllà”. La diputada del grup d’extrema dreta ha posat com a exemple la creació “d’una conselleria de dictadura lingüística”, en referència al nou Departament de Política Lingüística del Govern.

La CUP ha denunciat que el discurs de Salvador Illa s’ha “renovat en el llenguatge”, però que “el fons és el mateix de sempre”. La diputada Pilar Castillejo ha subratllat que el cap de l’executiu català “ha parlat de ‘transició ambiental’, de ‘prosperitat compartida’, d”emergència habitacional’, però escrit sobre la partitura de sempre, la sociovergència de tota la vida”. La parlamentària anticapitalistes ha criticat que les “revolucions” que ha plantejat Illa són un “oxímoron”, perquè “només ha parlat de continuisme”.

Finalment, el president del grup parlamentari del PSC, Ferran Pedret, ha desitjat que el debat de política general serveixi per trobar “espais amplis de consens” amb la resta de grups al Parlament, excepte amb l’extrema dreta de Vox i Aliança Catalana. “Hem vist un president que té el país al cap”, ha celebrat Pedret, que també ha subratllat que Illa sap “el paper que vol que jugui Catalunya en el context internacional i en la construcció d’una Espanya plural i diversa, on Catalunya torni a tenir protagonisme”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió