ACN Barcelona – El president de la Generalitat, Salvador Illa, intervindrà aquest dimarts al Parlament justament 2 mesos després de ser investit. Afrontarà el seu primer debat de política general i en les votacions de les propostes de resolució es posaran a prova les aliances de la seva investidura amb ERC i Comuns. L’habitatge i el finançament singular es perfilen com a principals temes del debat, en canvi, es preveu que el conflicte polític perdi protagonisme. La cita al Parlament arriba amb la negociació dels pressupostos pendent del procés congressual d’ERC. I Junts busca erigir-se com a alternativa després d’anunciar que deixa vacant el càrrec de cap de l’oposició. També està pendent del seu congrés de finals de mes.
Illa centrarà part del debat de política general en l’habitatge i té previst fer un anunci en aquest àmbit. Des del Govern situen aquesta qüestió com un dels “principals reptes” que té Catalunya i una de les “principals preocupacions” de moltes famílies. Tal com ha fet en les seves intervencions anteriors, Illa té previst centrar-se en els serveis públics. També farà referència a la situació internacional i una defensa de la pau. Altres temes que sortiran al discurs del president de la Generalitat són el finançament, fins ara el Govern ha decretat màxima discreció sobre aquest tema, els pressupostos i el català.
Serà la tercera vegada que s’adreça a la cambra catalana com a president de la Generalitat. La primera va ser el 8 d’agost, just en ser investit, i la segona va ser el 5 de setembre per presentar la configuració del seu Govern.
El PSC vol portar els principals acords dels pactes d’investidura amb ERC i Comuns al debat de política general. Fonts socialistes apunten que hi haurà propostes de resolució sobre la millora del sistema educatiu i l’abordatge del fracàs escolar, així com una proposta sobre llengua catalana i una altra incidint en l’ampliació dels cossos de seguretat i d’emergències.
ERC ha avançat que portarà a votació el finançament singular pactat amb el PSC i instarà el Govern a presentar un decret llei urgent per als lloguers de temporada. L’abstenció del PSC i el vot en contra de Junts va impedir el maig passat que el Parlament aprovés el decret del govern d’Aragonès per regular els lloguers de temporada. Sobre aquesta última qüestió, els republicans asseguren que trobarien “incomprensible” el rebuig de Junts. Una altra de les qüestions que ERC vol sotmetre a votació de la cambra catalana és la defensa de la llengua i apujar la fiscalitat als casinos per “rebutjar” el Hard Rock.
En l’àmbit nacional, els republicans registraran una proposta de resolució per defensar que la resolució del conflicte ha de passar per un referèndum. En canvi, no tenen previst sotmetre a votació en el debat de política general la Convenció per resoldre el conflicte pactada amb el PSC en el marc de la investidura. Ho deixen per a un ple ordinari.
Junts també presentarà mesures en matèria d’habitatge al debat de política general que se celebra aquesta setmana al Parlament. “És una emergència nacional”, ha admès el secretari general del partit, Jordi Turull. Des de Junts defensen que les mesures han d’anar en la direcció de donar “seguretat jurídica” als propietaris i no “criminalitzar-los” perquè, si no, no posen els pisos a lloguer i baixa l’oferta. “Posarem propostes sobre la taula en la línia del que vagi bé per arreglar el problema i no per quedar bé”, ha afegit Turull. En aquest sentit, ha criticat que es fan propostes que fan caure l’oferta i, per tant, “agreugen el problema”.
El grup parlamentari dels Comuns<strong> </strong>centrarà les seves propostes en l’habitatge i en els darrers dies han reclamat que la recaptació de la taxa turística es destini directament a polítiques d’habitatge. D’altra banda, el portaveu del Comuns, Joan Mena, ja ha dit públicament que comparteixen la proposta de resolució que presentarà ERC per instar el Govern a recuperar el decret de regulació dels lloguers de temporada. També registraran iniciatives relacionades amb la guerra d’Israel i contra els discursos d’odi. Segons els Comuns, el debat de política general d’aquesta setmana és el “primer examen” del Govern d’Illa per demostrar la seva voluntat transformadora.
El grup de Vox al Parlament instarà el Congrés a modificar la Constitució per aprovar un sistema de finançament “igual” per a totes les autonomies. És una de les propostes que registrarà el grup d’extrema dreta. Vox ha avisat que el PPC serà “hipòcrita” si no dona suport a aquesta mesura sobre el finançament. D’altra banda, també demanarà al Parlament la supressió del decàleg d’empadronament del Govern i instarà la Moncloa a modificar el Codi Penal per estendre l’aplicació de l’agreujant de multireincidència.
Segons el PPC, les seves propostes se centraran en els “problemes reals” dels catalans i seran en relació a la seguretat, l’educació, la sanitat, els impostos i l’habitatge.
La CUP té previst presentar propostes de resolució a favor de la regulació del preu del lloguer i de la regulació del lloguer de temporada i d’habitacions. També plantejaran limitar els vols domèstics i internacionals a aquelles connexions sense alternativa ferroviària amb un temps inferior de 6 hores; la creació d’un impost per gravar el querosè a les aerolínies, i gravar amb IVA els bitllets d’avió internacionals. A més, proposen dissoldre la Brimo, canviar el model policial i crear un observatori sobre l’amnistia. Els anticapitalistes també registraran una proposta de resolució per qualificar les accions d’Israel de crims de guerra i contra la humanitat i demanaran suspendre tots els acords comercials amb Israel amb caràcter i efectes immediats.
<strong>Funcionament del debat</strong>
Aquest dimarts, a les 16 hores, Illa donarà el tret de sortida al debat de política general amb la seva intervenció sense límit de temps. El ple se suspendrà fins dimecres a les 9.30 hores, quan serà el torn dels grups parlamentaris. Intervindran de major a menor tancant el PSC i tindran un temps màxim de 30 minuts. El president Illa té intenció de respondre’ls un per un i obrirà un torn de rèplica dels grups que serà de 10 minuts i, en cas d’una segona rèplica, de 5 minuts.
Dimecres a la tarda se suspendrà la sessió i mitja hora després acabarà el termini perquè els grups parlamentaris registrin les propostes de resolució. Cada grup podrà presentar 22 iniciatives amb tres punts cadascuna. Tindran temps de transaccionar propostes fins dijous a les 13 hores. I a la tarda es reprendrà el ple, a partir de les 17 hores, amb el debat i votació de les propostes de resolució.
<strong>37 debats de política general des del 1980</strong>
El debat anual sobre l’orientació política general del Govern acostuma a ser el primer ple de cada curs polític. Enguany, però, després d’investir Illa president el 8 d’agost, el ple ja es va reunir el 5 de setembre per abordar qüestions preceptives, com la compareixença del president per informar de la composició del nou Govern o la creació de les comissions legislatives d’aquesta legislatura.
El Parlament ha fet 37 debats de política general des del restabliment de la institució l’any 1980. D’aquests debats, 21 van ser amb Jordi Pujol com a president de la Generalitat; dos, amb Pasqual Maragall; tres, amb José Montilla; quatre, amb Artur Mas; un, amb Carles Puigdemont; tres, amb Quim Torra, i tres més, amb Pere Aragonès.