Edició 2289

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 31 de octubre del 2024
Edició 2289

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 31 de octubre del 2024

Gortázar critica que el nou impost a la banca perjudica “notablement” a Caixabank i avisa dels riscos a llarg termini

|

- Publicitat -

ACN Barcelona/València – El conseller delegat de Caixabank, Gonzalo Gortázar, ha criticat el nou impost sobre el marge d’interessos i comissions a la banca que el govern vol aplicar al sector en els pròxims tres anys. “No té sentit i ens perjudica notablement”, ha assenyalat en la roda de premsa de presentació de resultats dels nou primers mesos. Segons Gortázar, Caixabank, com a entitat més important de l’Estat, és qui pagarà més. “Podríem anomenar-la ‘taxa Caixabank'”, ha ironitzat. Així mateix, ha advertit dels riscos que aquest impost pot tenir a llarg termini, com l’impacte en l’obra social de La Caixa o en la concessió de crèdits. D’altra banda, ha descartat per ara una fusió transfronterera. “El terreny no està prou madur per a nosaltres”, ha dit.

En la roda de premsa celebrada des de València, Gortázar ha defensat que la rendibilitat de la banca no és superior a la dels altres sectors, concretament del 16% aproximadament davant el 18% de la mitjana de l’Ibex 35. “Estem decidint gravar la banca per algun altre motiu”, ha apuntat el conseller delegat de Caixabank, que ha reclamat fer un “debat serè” sobre aquesta mesura i ha recordat el pronunciament en contra d’alguns organismes com la CEOE o Foment del Treball, entre d’altres.

Publicitat

El màxim dirigent de l’entitat ha advertit de diversos riscos que pot comportar a més llarg termini l’aplicació d’aquest impost temporal però que es podria convertir en permanent, ha dit. En primer lloc, ha lamentat que es tracta d’una “doble imposició” perquè la nova taxa, amb un tipus progressiu d’entre l’1% i el 6%, no serà deduïble de l’impost de societats.

A més, ha advertit que l’impost sobre la banca “consagra i accelera” la distinció entre les entitats i entitats no financeres, les estrangeres que operen a l’Estat i altres de petites però que són competència de Caixabank. “Ens deixa en una situació de desavantatge”, ha continuat.

D’altra banda, ha carregat contra la decisió de prorrogar l’impost a la banca perquè, en el cas de Caixabank, assegura que tindrà un impacte d’uns 150 milions d’euros a la obra social de La Caixa. “Perpetuarem a futur un impost a l’obra social?”, s’ha preguntat respecte a l’impacte que tindrà en aquest àmbit, tant a Caixabank com en altres entitats competidores. “No té cap sentit”, ha reblat.

Segons Gortázar, aquest impost l’acabaran assumit els propietaris, en referència als 600.000 accionistes que té l’entitat i que, ha afegit, podrien haver optat per invertir a Caixabank com ho podrien haver fet en entitats financeres d’altres països o en sectors industrials sense l’impost.

Un altre afecte que ha apuntat és el de l’impacte sobre el crèdit, que es pot fer “menys atractiu”. “No és bo desincentivar la concessió de crèdit, tots sabem que si hi ha més crèdit, l’economia creix més”, ha afirmat el conseller delegat de Caixabank, que ha alertat que el crèdit pot créixer en altres països competidors. “Això no serà tan visible com una inversió que es perd de cop sinó que és gradual, però no hi ha dubte que passarà”, ha conclòs.

Amb tot, Gortázar ha expressat el seu desig que l’impost es “reconsideri” durant el període d’esmenes, que veu com una “oportunitat” per obrir un debat sobre aquesta qüestió. “Si no es reconsidera, l’acatarem”, ha sentenciat, tot i que també ha deixar clar que des de l’entitat s’analitzarà si està ajustat a dret.

<strong>Fusions transfrontereres, no per ara</strong>

El directiu de Caixabank ha descartat per ara dur a terme un procés de fusió transfronterera i ha reconegut que “el terreny no està prou madur” per l’entitat. “Que no ho estigui per a nosaltres no significa que ho estigui per als altres”, ha afegit Gortázar, que no ha tancat la porta a plantejar-ho d’aquí uns anys.

En aquest sentit, ha posat sobre la taula les conseqüències que l’impost pot tenir en aquest tipus d’operacions i que es poden traduir en què les seus socials i el nucli principal de l’activitat es traslladi fora de l’Estat per “l’entorn tributari negatiu”. “Quan arribi el moment, no ens podem sorprendre que els centres d’activitat principals no estiguin radicats a Espanya”, ha avisat.

Sobre la seu de la mateixa entitat, que es va traslladar a València durant el punt àlgid al procés, Goirigolzarri ha deixat clar que hi seguirà amb “caràcter indefinit”. “Ho puc dir molt clarament”, ha manifestat.

<strong>Elogis a Goirigolzarri</strong>

El conseller delegat de Caixabank també ha aprofitat la seva intervenció per elogiar el paper de l’encara president, José Ignacio Goirigolzarri, i traslladar-li un missatge de “reconeixement i agraïment” per la seva tasca a l’entitat des que va arribar procedent de Bankia i ha descartat qualsevol desavinença.

“Han estat els quatre anys més fructífers de la meva vida professional”; ha assegurat el directiu, que ha recordat el “notable èxit” amb què es va dur a terme un procés “sempre complex”.

<strong>Condol per les víctimes de la Dana</strong>

Gortázar ha celebrat la roda de premsa des de València, prop de l’epicentre de la Dana que ha deixat prop d’un centenar de víctimes mortals. El directiu ha volgut enviar un missatge de condol i ha assegurat que des de l’entitat estan “bolcats” en ajudar en el restabliment de l’operativa i ajudar els afectats.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió