Edició 2230

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de setembre del 2024
Edició 2230

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 02 de setembre del 2024

Girona posposa recuperar un pou als Salesians: “La primera prospecció apunta que és un projecte més complex”

|

- Publicitat -

ACN Girona – Girona ajorna la recuperació d’un pou a la zona dels Salesians, des d’on preveien que es poguessin extreure 100 litres per segon d’aigua per injectar-los a la xarxa d’abastament i reduir la captació d’embassament. L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha explicat en una entrevista a l’ACN que “la primera prospecció” ha evidenciat que posar-lo en funcionament és “un procés llarg” i “més complex” del que ha suposat recuperar els pous d’emergència del Sitjar, que van entrar en servei a mitjans març i que han reduït un 35% l’aigua que Girona, Salt i Sarrià de Ter capten del Pasteral. Salellas ha remarcat que estan definint les inversions de l’empresa pública d’aigua CATSA i que faran un estudi per determinar si és “viable”.

La sequera extrema que fins aquest juny vivia Catalunya va posar el país en alerta i tant la Generalitat com els ajuntaments i els ens supramunicipals van començar a buscar alternatives per a l’abastiment d’aigua. El sistema Ter-Llobregat va arribar a situar-se per al 15% i les restriccions en el consum estaven a l’ordre del dia.

Publicitat

Girona, Salt i Sarrià de Ter van recuperar els dos pous d’emergència del Sitjar. S’havien perforat l’any 2008 -conjuntament amb un tercer que després es va enfonsar- durant el darrer episodi de sequera però no havien entrat en servei. Els tres ajuntaments, a través de l’empresa pública Cicle de l’Aigua del Ter SA (CATSA), han completat els treballs necessaris per posar-los en funcionament i ja aporten aigua a la xarxa d’abastament.

Aquesta era una de les mesures acordades pels tres consistoris per fer front a la sequera actual i, des de l’entrada en servei a mitjans març, els pous han permès reduir un 35% l’aigua que Girona, Salt i Sarrià capten de la presa del Pasteral. De mitjana, cada dia es bomben dels dos pous, que tenen una fondària de 300 metres i un diàmetre de 350 mil·límetres, un total de 8.350 metres cúbics d’aigua de l’aqüífer subterrani que hi ha a la zona (una quantitat que equival a 100 litres per segon).

En paral·lel, Girona va fer públic al ple municipal de l’abril que estava estudiant les opcions per recuperar i posar en marxa un altre pou, aquest a la zona dels Salesians. La previsió inicial era que es poguessin extreure 100 litres per segon, que s’injectarien a la xarxa o bé es bombarien fins al dipòsit de Montjuïc.

En una entrevista a l’ACN, l’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha detallat que s’ha fet una “primera prospecció” a aquest pou i els tècnics han constatat que és “més complex” poder-lo posar en servei. “L’interès hi és i veurem fins a quin punt és viable”, ha afirmat l’alcalde que remarca que actualment estan definint el pla d’inversions de CATSA i serà en el marc d’aquesta priorització de necessitats que determinaran si es podrà fer o caldrà deixar-ho “per a més endavant”. “Les primeres prospeccions indiquen que, en cas de ser viable, requeriria d’un projecte complex. Hem d’estudiar-ho amb calma i determinar-ne la viabilitat”, ha remarcat.

Tot i les pluges de la primavera i la millora de les reserves d’aigua als embassaments, Salellas recorda que la sequera no ha passat. De fet, el nivell als pantans està en regressió després de l’increment registrat a la primavera i actualment el sistema Ter-Llobregat es troba en un 32,37%.

Per això, l’alcalde de Girona insta els veïns i, sobretot, els grans consumidors d’aigua de la ciutat a continuar aplicant mesures d’estalvi per continuar reduint la despesa de recursos hídrics.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió