ACN Girona – Girona aprovarà al ple de dilluns una modificació pressupostària que permetrà destinar gairebé mig milió d’euros en projectes per a barris, l’atenció al sensellarisme, la seguretat i el foment de l’esport. En concret, s’injectaran 451.000 euros, que surten de l’estalvi de diferents partides que no s’executaran fins a finals d’any. Entre d’altres, es reforçarà el pla Fred per atendre els sensesostre (30.000 euros), s’impulsarà l’acabament de les obres de la nova comissaria de Santa Eugènia (47.000 euros) o s’auditarà la xarxa de videovigilància de la ciutat (56.000 euros). També s’inclouen més de 250.000 euros en accions per fomentar l’esport, on destaquen els 80.000 per al camp de Vila-roja o 121.000 més per al conveni amb el Girona FC.
Segons informa l’Ajuntament, l’exercici d’estalvi s’ha fet movent partides que no es gastaran abans que acabi l’any. Per exemple, quan es va definir el pressupost es va calcular que aquest 2024 es gastarien 4,6 milions d’euros (MEUR) en despesa de subministrament elèctric. Ara, revisant la previsió fins a finals d’any es calcula que en sobraran 230.000. De la mateixa manera, dels 9,5 MEUR que inicialment es destinaven a diversos contractes de manteniment, se n’han pogut estalviar 720.000.
“Amb aquest exercici d’eficiència podem redirigir partides a projectes que milloraran la vida als barris i permetran continuar endreçant la situació laboral de l’Ajuntament”, destaca la regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu.
En concret, s’injectaran 451.000 euros per impulsar diferents projectes que el consistori defineix com a “urgents i necessaris”. En concret, es reforça l’ajuda al sensellarisme amb una aportació complementària al Pla Fred (30.000 euros) o s’impulsen les plaques fotovoltaiques a Fira de Girona (24.000 euros). En seguretat, es destinen 47.000 euros per acabar les obres a la nova comissaria de Can Burrassó i 56.000 més per fer una auditoria sobre l’estat de la xarxa de càmeres de videovigilància a la ciutat.
També hi haurà 35.000 euros per al manteniment del cementiri i diferents partides adreçades a projectes veïnals. En concret, l’adquisició de veles per fer esdeveniments per a les associacions de veïns i veïnes de Germans Sàbat i de Fontajau, i ajudes urgents a les associacions de veïns i veïnes de la Devesa, de l’Eixample i de Campdorà, que sumen 17.000 euros.
Finalment, s’introdueixen partides per fomentar l’esport a la ciutat, que sumen més de 250.000 euros. Es destinaran 80.000 euros a les instal·lacions del camp de futbol de Vila-roja; 31.000 per suplementar la partida de suport a entitats esportives; 25.000 per donar suport a l’esport base en la convocatòria de subvencions; 10.000 a l’Associació Judo Girona, i 6.000 al Club de Tennis Girona per ajudar en l’organització d’un torneig juvenil. També s’inclou una partida per consolidar el conveni amb el Girona FC de 121.000 euros.
<strong>Fins a 1,9 MEUR per a les desigualtats</strong>
En paral·lel, i fins a arribar al global de l’estalvi, les partides sobrants permetran afrontar el pagament de les desigualtats retributives a l’Ajuntament. D’aquesta manera, es destinaran a aquest concepte 1.985.863,93 euros.
Aquesta fórmula, que és el primer cop que s’utilitza a l’Ajuntament de Girona, permet impulsar els projectes sense haver de demanar préstecs bancaris, cosa que suposaria afegir-hi interessos. La regidora Aliu defineix el caràcter “pressupostàriament eficient i responsable” de l’exercici.
D’altra banda, Aliu ha carregat també contra l’infrafinançament de l’Estat, que deixa els ajuntaments en una situació “d’ofec”. “Els ajuntaments catalans hem d’afrontar la pujada de preu dels subministraments i oferir cada vegada més serveis amb uns pressupostos molt limitats. Això dificulta molt les actuacions que podem fer i, per tant, també el servei que oferim a la ciutadania”, ha conclòs.