Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024
Edició 2274

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 16 de octubre del 2024

Girona canvia del tot la taxa de residus i crea 35 imports domèstics diferents per avançar cap al pagament per generació

|

- Publicitat -

ACN Girona – L’Ajuntament de Girona farà un canvi integral a la taxa de residus per avançar cap al pagament per generació. L’any vinent, la taxa domèstica tindrà fins a 35 imports diferents -en comptes dels dos que hi havia fins ara- en funció de la superfície dels habitatges i el consum d’aigua anual que hagin fet. Aniran des dels 200 fins als 390 euros. La regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, subratlla que la voluntat és introduir un import “més just” amb l’objectiu que, progressivament, “qui més contamina, sigui qui més paga”. Aquesta és una de les principals novetats de les ordenances per al 2025, que mantindran la congelació de l’IBI, seran més restrictives a l’hora d’aplicar recàrrecs als pisos buits i incorporaran una nova taxa per a busos turístics.

A partir de l’any vinent, la llei obliga els ajuntaments a repercutir el 100% dels costos de la recollida d’escombraries a la taxa de residus. A Girona, aquest import suma 16,9 milions d’euros (MEUR). A més, la normativa també subratlla que, de manera progressiva, cal tendir a implantar el pagament per generació.

Publicitat

Amb l’objectiu d’avançar cap aquí, la taxa d’escombraries de Girona canviarà substancialment. Tant la que s’aplica als habitatges, com també a les activitats econòmiques.

Fins ara, en el cas dels habitatges, la taxa tenia dos imports diferents: un per als pisos (de 214,98 euros anuals) i un altre per a les cases (de 302,94 euros). A partir del 2025, i amb la voluntat “de repercutir el cost real del servei”, l’Ajuntament de Girona calcularà què ha de pagar cada llar tenint en compte dos factors: la superfície i el consum d’aigua (que és un indicador d’aquelles persones que hi viuen).

En total, hi haurà fins a 35 imports diferent, que surten de creuar les dues variables. S’estenen entre els 200 euros (en el cas d’habitatges de fins a 70 metres quadrats amb un consum de 40.000 litres) fins als 390 (quan la superfície sigui de més de 300 metres quadrats, i el consum, de més de 130.000 litres).

La regidora d’Hisenda, Sílvia Aliu, ha explicat que la superfície gravarà els costos fixes de la taxa; i el consum d’aigua, els variables. Aliu explica que s’han pres com a referència aquests dos indicadors perquè, com que el nou model de recollida de residus encara no s’ha implantat del tot -ho farà al març del 2025- “això ens permet saber de manera indiciària què genera cada habitatge”.

La regidora, a més, també ha precisat que, en el cas dels pisos, el 40% dels que hi ha a la ciutat pagaran una taxa que s’estendrà entre els 218 i els 258 euros (perquè aquest percentatge es refereix als que tenen entre 70 i 85 metres quadrats). Aliu ha subratllat que la nova taxa serà “més progressiva i més justa” i que, segurament, en propers exercicis caldrà revisar-la per adequar-la encara més al pagament per generació. “La màxima és que qui més contamina, més paga”, ha afirmat.

<strong>40 imports per als comerços</strong>

De la mateixa manera, la taxa d’escombraries per als comerços també incorpora canvis. L’Ajuntament mantindrà el criteri de classificar els negocis per tipus de residus que generin i per i superfície, però com ha precisat la regidora, sí que ha revisat els criteris “per solucionar desajustos que hi havia”.

En el primer cas, els comerços i negocis se subdividiran en cinc grups, en funció de si generen només resta o bé a aquí hi van sumant la resta de fraccions (paper i cartró, envasos, vidre i orgànica). I pel que fa a superfície, hi haurà fins a vuit categories diferents (que s’estenen des dels 50 metres quadrats fins als més de 400).

És a dir, que en total, en el cas de les activitats econòmiques, la taxa de residus tindrà fins a 40 imports diferents (que, en aquest cas, aniran des del 173 fins als 4.152 euros). Aliu ha explicat que, com també passa amb els habitatges, l’objectiu és aplicar tarifes que reflexin “la generació real de residus”.

Si es pren en compte tot el global, en comparació amb aquest any l’Ajuntament de Girona ingressarà un 10% més per la taxa de residus (sumant habitatges i comerços). I en relació a aquest 2024, la taxa de residus s’apujarà de mitjana un 3,4% per repercutir el 100% dels costos del servei. També, tenint en compte que aquest any el consistori ha destinat 1 MEUR a afrontar-ne una part (per no repercutir tots els costos de cop en una sola pujada aquest 2024).

<strong>Més restrictius amb els pisos buits</strong>

El canvi integral de la taxa de residus és una de les novetats destacades de la proposta d’ordenances per al 2025, que l’equip de govern (Guanyem, Junts i ERC) portarà a ple el dia 25 d’octubre a la tarda. Però també n’hi ha d’altres. Segons ha subratllat Aliu, amb la voluntat d’avançar cap a una fiscalitat “més justa, progressiva i adequada”, les ordenances també incentivaran la mobilització d’habitatges, la promoció del comerç de proximitat i l’economia verda.

L’any vinent, l’Ajuntament de Girona mantindrà la congelació de l’IBI, però sí que serà més restrictiu amb el recàrrec de fins al 150% que s’aplica als grans tenidors que tinguin pisos buits, amb l’objectiu de fer-ne aflorar més. A diferència d’aquest any, en què també es tenia en compte si hi havia gent o no empadronada, ara n’hi haurà prou amb què l’habitatge no hagi fet consum d’aigua per considerar que estigui buit.

Dins el bloc referit a l’habitatge, les ordenances també incrementaran del 40% al 95% la bonificació de l’Import de l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) per a aquells qui vulguin reformar un immoble i el destinin a la borsa de lloguer públic. A més, aquest percentatge de bonificació també s’aplicarà per a les reformes d’habitatges que estiguin inclosos en convocatòries del Pla de Barris.

En el cas del comerç, l’Ajuntament bonificarà el 50% de l’ICIO als propietaris de negocis familiars que vulguin fer-hi reformes per ajudar a què tinguin relleu generacional. I també permetrà que, una vegada cada cinc anys, aquelles empreses que facturen entre 1 i 5 MEUR anuals i que tanquin l’exercici amb pèrdues puguin acollir-se a una bonificació del 10% de l’Impost d’Activitats Econòmiques (IAE) per ajudar-les a sortir-se’n.

<strong>Nova taxa per als busos turístics</strong>

Per últim, amb l’objectiu d’avançar cap a una economia verda, les ordenances també introduiran una nova taxa per als busos turístics. Serà de 4,95 euros/hora i s’aplicarà a tots aquells que estacionin als llocs habilitats (és a dir, l’estació d’autobusos i l’aparcament de Fontajau).

A més, el consistori bonificarà un 10% de l’IAE a aquelles mitjanes empreses que instal·lin plaques solars que generin el 30% de l’energia que consumeixen els seus locals. I per últim, la taxa que s’haurà de pagar cada vegada que la grua retiri un vehicle s’incrementarà en un 5,5% “per incentivar el bon ús de les voreres, les places de càrrega i descàrrega o els aparcaments destinats a persones amb mobilitat reduïda”, ha precisat la regidora d’Hisenda. En el cas dels cotxes, l’import que s’haurà de pagar serà de 87,14 euros.

Finalment, la proposta d’ordenances que es portarà a ple també inclou altres canvis. La taxa de cementiris s’apuja un 2,9% i l’expedició de documents un 5,5% i, pel que fa a la deixalleria, tots aquells qui facin servir el servei com a mínim sis cops en un any tindran un descompte de 25 euros a la taxa de residus.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió