Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024
Edició 2182

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de juliol del 2024

Gentiloni apressa els 27 per “començar a parlar” sobre “nous instruments de finançament comú” a la UE

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El comissari d’Economia, Paolo Gentiloni, ha demanat aquest dilluns als 27 “començar a parlar” sobre “nous instruments de finançament comú”. A l’arribada a la reunió de l’Eurogrup, Gentiloni ha apostat per començar a abordar aquesta “possibilitat” davant les necessitats d’inversions de “centenars de milions” anuals a la UE els pròxims anys en àrees “d’interès comú” com les transicions verda i digital o la defensa. “Sabem que tenim necessitats específiques i no podem dependre només de les ajudes d’estat nacionals”, ha afirmat Gentiloni, que ha afegit que entre aquests instruments inclou la possibilitat de més deute comú. Durant la trobada, es preveu que l’Eurogrup aposti per una reducció significativa dels dèficits públics el 2025.

“El que falta és voluntat política, no propostes tècniques”, ha apuntat Gentiloni sobre els possibles nous instruments de finançament comú. “La pròxima Comissió Europea tindrà un context millor per avançar en aquest àmbit”, ha subratllat. La idea que planteja l’italià és que els nous instruments substitueixin el fons NextGenerationEU, creat en el marc de la covid-19 i que expira el 2026.

Publicitat

Sobre la posició fiscal per a l’any que ve, Gentiloni ha defensat que cal una política fiscal “lleugerament contractiva” després de tres anys amb polítiques fiscals “de molt suport”, però que mantingui la inversió pública.

Per la seva banda, el president de l’Eurogrup, Paschal Donohoe, ha dit que cal “mirar com es pot continuar reduint” el dèficit mentre es manté la inversió en “projectes que marcaran la diferència en el futur”.

<strong>Política fiscal “restrictiva” el 2025</strong>

Amb l’Eurogrup abordant aquest dilluns el posicionament fiscal el 2025, la ministra de Finances de Finlàndia, Riikka Purra, ha dit que aquest ha de ser “restrictiu” per anar cap a la “consolidació fiscal”. La mateixa opinió l’ha compartit el ministre irlandès, Jack Chambers, que ha defensat la necessitat de “disciplina fiscal” i el dels Països Baixos, Eelco Heinen, que també ha rebutjat més deute comú europeu. “No crec que sigui el camí a seguir”, ha dit.

El ministre de Finances d’Alemanya, Christian Lindner, ha advertit, en referència a França, que és “de l’interès comú mantenir la sostenibilitat del deute públic”. Lindner també ha defensat la necessitat d’avançar en la unió de mercats de capital. “Progressar en la unió de mercats de capital és molt més important que estudiar deute públic comú. Ens hem de centrar en això perquè és el principal desavantatge competitiu que tenim amb els Estats Units”, ha dit.

En la reunió, l’Eurogrup abordarà els plans fiscals per al 2025 i publicarà una declaració que es preveu que aposti per una política fiscal “restrictiva” l’any que ve i per la reducció dels dèficits públics. En la trobada també participa l’exprimer ministre italià Enrico Letta per abordar la competitivitat europea, després que l’italià hagi elaborat un informe sobre aquesta qüestió.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió