Edició 2316

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de novembre del 2024
Edició 2316

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 27 de novembre del 2024

França defensa que Netanyahu té “immunitat” malgrat l’ordre d’arrest del TPI perquè Israel no reconeix el tribunal

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – França ha defensat que el primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu, té “immunitat” malgrat l’ordre d’arrest del Tribunal Penal Internacional (TPI) per crims de guerra i crims contra la humanitat perquè l’estat d’Israel no reconeix aquesta instància judicial. En un comunicat publicat aquest dimecres, el ministeri d’afers estrangers francès avisa que se li aplicarà aquesta immunitat si el TPI “demana la seva detenció i lliurament”. “França té intenció de continuar treballant en estreta col·laboració amb el primer ministre Netanyahu i altres autoritats israelianes per aconseguir la pau i la seguretat per a tothom a l’Orient Mitjà”, afegeix.

L’anunci es produeix just l’endemà que el govern de Netanyahu acceptés un alto el foc al Líban. El president francès Emmanuel Macron va elevar el to contra el dirigent israelià quan aquest va obrir un nou front al Líban al setembre mentre continuava la seva ofensiva a Gaza.

Publicitat

A diferència del cas de Netanyahu, França va oferir el seu suport al TPI quan aquest va emetre una ordre d’arrest internacional contra el president rus, Vladímir Putin, per crims de guerra a Ucraïna. Rússia no reconeix el TPI, però Ucraïna ha acceptat la seva jurisdicció en dues ocasions i està considerant firmar l’Estatut de Roma, que reconeix el TPI com a tribunal competent per jutjar crims de guerra, crims contra la humanitat i genocidis.

<strong>L’ordre d’arrest del TPI</strong>

El TPI va emetre dijous passat una ordre d’arrest contra Netanyahu per crims de guerra i crims contra la humanitat a Gaza. També va ordenar la detenció internacional del seu exministre de defensa, Yoav Gallant. El TPI creu que hi ha “motius raonables” per responsabilitzar penalment Netanyahu i Gallant de crims de guerra i crims contra la humanitat a Gaza que “formaven part d’un atac generalitzat i sistemàtic contra la població civil” de la Franja. En concret, se’ls acusa de crim de guerra per utilitzar la fam com a mètode de guerra; i crims contra la humanitat per assassinat, persecució i altres actes inhumans contra la població palestina a Gaza.

Israel denuncia que el TPI no pot imputar Netanyahu, ja que no reconeixen aquest tribunal i neguen que Palestina pugui “delegar la jurisdicció territorial”. En canvi, el tribunal amb seu a la Haia ha replicat que “pot exercir la seva jurisdicció sobre la base de la jurisdicció territorial de Palestina”, que sí que és membre del TPI.En qualsevol cas, el TPI recorda que els estats no poden disputar la jurisdicció dels tribunals abans de l’emissió d’una ordre d’arrest. “La seva impugnació és prematura”, van remarcar els magistrats en la petició per detenir Netanyahu.

<strong>La competència del TPI</strong>

Palestina és signant de l’Estatut de Roma des del 2015. En el marc del cas per crims de guerra i crims contra la humanitat a Palestina, el 2021 el TPI va decidir per majoria que té jurisdicció per jutjar crims als territoris ocupats per Israel de Gaza i Cisjordània, inclòs Jerusalem Est.

Independentment del reconeixement internacional de Palestina com a estat, el TPI sosté que la seva adhesió a l’Estatut de Roma “va seguir el procediment correcte i ordinari i que la Cambra no té autoritat per impugnar i revisar el resultat del procediment d’adhesió dut a terme per l’assemblea dels estats membre”. Per tant, el TPI defensa que té jurisdicció a Palestina. Una competència que s’estén als territoris ocupats per Israel des del 1967, en línia amb diverses resolucions de l’Assemblea General de l’ONU que reconeixen “el dret del poble palestí a l’autodeterminació i a la independència”.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió