ACN Barcelona – El president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha reclamat una política fiscal “incentivadora” de les inversions industrials. “Catalunya serà industrial o es convertirà en un país ensopit i escleròtic”, ha alertat el líder de la patronal durant l’entrega de les Medalles d’Honor de l’organització, davant el president de la Generalitat, Salvador Illa; entre altres autoritats. Sánchez Llibre ha assegurat que hi ha elements que “limiten el creixement de les empreses”, ha criticat “l’excés” de burocràcia i, de nou, ha demanat acabar amb “l’infern fiscal”. Els premis de Foment han distingit José Crehueras (Grup Planeta) com a Empresari de l’Any i Jordi Clos (Gremi d’Hotels) s’ha endut la distinció per la seva Trajectòria Empresarial.
En el seu discurs, el líder de la patronal s’ha dirigit a Illa i li ha demanat estar “molt atents” al futur de la indústria de l’automòbil, que a Europa està patint retallades i acomiadaments.
En relació amb la burocràcia, ha indicat que “l’excés” i la “lentitud” són factors que fan que Catalunya sigui “poc productiva i competitiva”. “Cal una profunda reforma per evitar duplicitats, que hi són, guanyar eficiència i reduir la despesa de la seva estructura”, ha dit Sánchez Llibre. En aquest punt, ha valorat “molt positivament” que el nou Govern hagi situat entre els seus “objectius prioritaris” la reforma de l’administració.
Pel que fa a la fiscalitat, ha insistit a dir que els empresaris estan “al límit que és suportable”. “Els demano que actuïn, així no podem seguir o la recaptació fiscal anirà disminuint per asfíxia dels contribuents”, ha afirmat.
Finalment, sobre la jornada laboral, ha criticat que sigui un tema “obsessiu” de la ministra de Treball, Yolanda Díaz, i ha defensat que la patronal “no està en contra” de la mesura “per principi”, sinó que rebutja una reducció “generalitzada i uniforme per llei per a tots els sectors i empreses”.
<strong>Jordi Clos i José Creuheras, principals guardonats</strong>
Sobre els premis atorgats aquest dilluns, del president del Grup Planeta, José Crehueras, la patronal n’ha destacat la tasca a l’hora de posicionar la companyia com a líder a l’Estat i l’Amèrica Llatina. De Jordi Clos, Foment del Treball n’ha ressaltat la seva “profunda vinculació i compromís” amb el sector turístic i la creació del Museu Egipci de Barcelona. Clos no ha pogut assistir a l’acte perquè el van operar fa uns dies i ha recollit el guardó el seu fill.
La gala celebrada aquest dilluns a la seu de la patronal de Via Laietana també ha reconegut Roca Sanitario i Vueling en la categoria de Desenvolupament Sostenible; Henkel Ibérica en Igualtat, in-Store Media en Innovació, Catalonia Hotels en Internacionalització, Fundació Damm en Responsabilitat Social i Constructora d’Aro com a Pime de l’Any.
<strong>Illa qüestiona si l’economia “va realment bé”</strong>
Davant prop de tres-cents empresaris, Illa ha qüestionat si l’economia va “realment bé”, deixant de banda les xifres macroeconòmiques. “Va realment bé l’economia quan hi ha gent que té problemes per accedir a un habitatge, fins i tot treballant dues persones?”, ha reflexionat. “L’economia va bé, però ha d’anar encara més bé”, ha opinat, alhora que ha llançat un “missatge d’optimisme realista”.
Per la seva banda, l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, els ha estès la mà a la col·laboració publicoprivada i ha assegurat que està “bastant convençut” que Barcelona i Catalunya “han iniciat una nova etapa basada a generar confiança”. “La confiança és allò que hem de generar en un sistema econòmic”, ha dit. L’alcalde ha defensat que un exemple d’això és la inversió de la família Thyssen per obrir un nou museu a l’antic cinema Comedia de la capital catalana i ha indicat que el projecte és “100% privat”.
Al seu torn, el president del Parlament, Josep Rull, ha fet referència a la burocràcia i la quantitat de lleis vigents, dos elements que els empresaris tendeixen a assenyalar. “Tenim un sistema administratiu basat en la desconfiança en aquell que emprèn”, ha opinat Rull. “Hem de ser capaços d’entendre què està passant i posar-li esmena”, ha afegit. Així mateix, ha assegurat que Catalunya té una “hipertrofia normativa” i ha opinat que això genera una “inseguretat jurídica que dificulta emprendre”.
<strong>Andic, l’empresari que “va posar Catalunya al món i va portar el món a Catalunya”</strong>
La gala també ha estat marcada per la recent mort del fundador de Mango, <a href=”https://www.acn.cat/new/b3640c6e-6c1e-4458-91db-7473797e507f/texts” target=”_blank”>Isak Andic</a>. El president de Foment del Treball l’ha definit com “un català universal i un empresari gegant que va democratitzar la moda”. “Va posar Catalunya al món i va portar el món a Catalunya”, ha dit Sánchez Llibre.
Durant la gala s’ha fet un minut de silenci en el seu record i en els parlaments pràcticament tots els representants polítics i empresarials n’han ressaltat la seva trajectòria. En el seu discurs el president de la Generalitat, Salvador Illa, ha anunciat que el Govern distingirà Andic amb la <a href=”https://www.acn.cat/new/4e1a0c01-d6d0-4cd9-9abf-f73c6c66a147/texts” target=”_blank”>Medalla d’Or</a>.
A l’esdeveniment també hi ha assistit el conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper; la consellera d’Economia i Finances, Alícia Romero; el president de la Cambra de Comerç de Barcelona, Josep Santacreu; i el secretari general de CCOO, Javier Pacheco, entre altres.
Aquest any la gala s’ha fet en un format més reduït, amb uns 300 assistents, degut a que es va ajornar a finals d’octubre com a mostra de condol amb les víctimes de la dana al País Valencià i Castella-la-Manxa.