Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025
Edició 2360

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 10 de gener del 2025

Figueres aprova una moció per garantir la “pervivència” del català a la ciutat

|

- Publicitat -

ACN Figueres – L’Ajuntament de Figueres ha aprovat una moció al ple d’aquest dijous per garantir la “pervivència” del català a la ciutat. El document, impulsat conjuntament amb la CUP, ha rebut el suport del PSC i ERC i s’inspira en la Declaració de Prada. El PP s’ha abstingut i Vox hi ha votat en contra. L’acord, que rep el nom de ‘Pacte de Figueres pel català’, implicarà l’activació del Grup de Treball del Català que l’Ajuntament va crear aquest any i els compromisos es concretaran en un Pla Municipal de Política Lingüística.

El pla s’aprovarà al llarg de 2025, ha d’estar coordinat amb el Consorci per a la Normalització Lingüística i les entitats que treballen en aquest camp, i inclourà la possibilitat de crear un servei municipal de política lingüística amb recursos humans, tècnics i econòmics adequats per impulsar el seu desplegament.

Publicitat

De fet, l’Ajuntament va demanar l’any passat al departament de Política Lingüística l’elaboració d’un estudi Ofercat, que ofereix un conjunt d’indicadors sobre l’oferta comercial en català al municipi a partir de l’observació de la retolació i la llengua oral de salutació en l’atenció al públic, entre altres paràmetres. La previsió és que l’any vinent ja es disposi d’aquest estudi. Per aquesta primavera, d’altra banda, està previst disposar de l’actualització de l’Enquesta lingüística de la població.

El regidor de Cultura Popular i segon tinent d’alcalde, Josep Maria Bernils, ha afirmat durant la presentació del text que un dels objectius del mandat és “defensar la llengua i la cultura catalanes” i, molt especialment, “revertir l’alarmant l’alarmant retrocés que té l’ús social del català en diversos àmbits de la societat figuerenca”.

Bernils, a més, ha insistit que la moció “no va en contra de cap llengua” sinó que “surt en defensa de la llengua pròpia del país”.

L’Ajuntament, a més, es compromet a fer complir la legislació vigent en l’àmbit lingüístic per part de tots els serveis del consistori i promoure el seu compliment en els àmbits del consum, del comerç, dels serveis d’atenció a les persones, de la sanitat i de la justícia, entre altres.

L’acord assumeix les directrius de la Declaració de Prada, un document signat el passat 22 d’agost del 2024 a Prada de Conflent, en el marc de la Universitat Catalana d’Estiu. El document va ser signat per destacades personalitats del món cultural, acadèmic i polític dels Països Catalans i que en els darrers mesos va rebent l’adhesió dels ajuntaments i els ens locals del país. Aquest compromís assumeix també les directrius i els objectius del Pacte Nacional per la Llengua, impulsat des del Govern de la Generalitat per tractar tots els temes relacionals amb el català d’una manera frontal, dialogant i adaptada als temps actuals.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió