ACN Barcelona – La Federació Catalana d’Apartaments Turístics (Federatur) ha denunciat davant la Comissió Europea el decret que regula els pisos turístics en 262 municipis i que, entre d’altres, inclou la renovació de llicències cada cinc anys i l’extinció d’altres. El decret 3/2023 dona llibertat als ajuntaments per concedir les llicències i posa un límit de 10 per cada 100 habitants. Federatur -que inclou les associacions d’apartaments turístics i HUT de Barcelona Apartur, de Girona ATA i de Tarragona ATT- argumenta que es vulnera la normativa europea en almenys sis apartats i reitera que la regulació és “desproporcionada, discriminatòria i contrària als principis de lliure competència i llibertat d’establiment recollits en la normativa europea”.
A més, segons Federatur, el decret de la Generalitat afecta “de manera injustificada” la llibertat d’empresa, la llibertat d’establiment i la llibertat de prestació de serveis, incloses en els articles 15 i 16 de la Carta de Drets Fonamentals, i dels articles 49 i 56 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea. També, considera que es vulnera la Directiva de Serveis 2006/123/CE perquè no compleix els requisits de necessitat i proporcionalitat.
D’altra banda, l’associació sosté que les restriccions als apartaments turístics no resolen el problema d’accés a l’habitatge ni contribueix a augmentar l’oferta de lloguer permanent.
Pel que fa a la situació a Barcelona, Federatur adverteix que el decret trenca l’ordenació del sector a la capital catalana, on destaca que no s’ha incrementat la xifra de llicències des del 2014 i representen el 0,7% de total d’habitatges de la ciutat. A més, recorda que la col·laboració entre particulars, micropimes i pimes havia possibilitat el tancament de 6.000 apartaments il·legals des del 2016.
En la denúncia, Federatur, que compta amb el suport de l’European Holiday Home Association, aporta un informe de l’ACCO en què assenyala que el decret no resoldrà la manca d’accés a l’habitatge i de la Comissió Nacional dels Mercat i la Competència, que aposta per alternatives menys com incentius fiscals o el foment de l’habitatge social.
<strong>Apartur demana a Collboni que deixi de “demonitzar” els apartaments turístics</strong>
El president d’Apartur, Enrique Alcántara, ha demanat a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que deixi de “demonitzar” els apartaments turístics legals i li recorda que només representa prop d’un 1% del parc total d’habitatges de la ciutat, a més de demanar-li que reconsideri la decisió d’eliminar les llicències a partir del 2028.
“Els apartaments turístics regulats no són la causa del problema de l’habitatge, ni la seva eliminació garanteix que aquests vagin a convertir-se en habitatges residencials. Qualsevol afirmació en aquest sentit suposa enganyar la ciutadania”, afirma Alcántara en una carta enviada a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, a qui assegura que no hi ha cap estudi que relacioni la manca d’habitatge amb els pisos turístics.
“En canvi, són moltes les veus que coincideixen que el problema social de l’habitatge és imputable a la falta de previsió i actuació pública”, afegeix.
Amb tot, el president d’Apartur proposa a l’alcalde de Barcelona, com per exemple que els impostos que paguen els apartaments turístics a Barcelona, més de 160 milions, es destinin a polítiques d’habitatge públic o que s’incrementi el pressupost anual municipal per a habitatge.
Així mateix, subratlla que el preu del lloguer s’ha incrementat un 70% en deu anys tot i que les llicències d’apartaments turístics són les mateixes i que en el mateix període s’han obert 60 hotels, dels quals quasi la meitat en edificis que tenien un ús residencial. “Això ha suposat la pèrdua de 50.062m2 de superfície per a habitatge”, conclou.