Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024
Edició 2345

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 26 de desembre del 2024

Espanya reivindica a Brussel·les el dret d’asil com “un pilar bàsic” en ple debat sobre la revisió de peticions sirianes

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – El ministre de l’Interior del govern espanyol, Fernando Grande-Marlaska, sosté que la situació a Síria després de la caiguda del fins ara president Bashar Al-Assad és encara “primerenca” perquè els estats membres aturin els procediments d’asil als sirians. En una atenció als mitjans prèvia al Consell de Justícia i Afers Interns que se celebra a Brussel·les, el dirigent socialista ha reiterat que el dret d’asil i refugi és “un pilar bàsic de les democràcies i dels valors que defineixen la Unió Europea”. En aquest sentit, ha demanat “màxima cautela” abans de prendre qualsevol decisió i que es faci una anàlisi “detallada i tranquil·la”. “Creiem que no és aconsellable prendre una mesura que pugui limitar aquest dret tan important”, ha resumit.

En la mateixa línia, la ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, Elma Saiz -també present a Brussel·les- ha assegurat que la política migratòria espanyola posa “al centre” el respecte dels drets humans i la legislació internacional.

Publicitat

Les paraules dels dos dirigents espanyols contrasten amb les del ministre de l’Interior austríac, Gerhard Karner, el govern del qual ha optat per congelats els procediments d’asil pels sirians, juntament amb altres països com Itàlia, Alemanya, Bèlgica o els Països Baixos. Preguntat per si considerava la decisió precipitada, Karner ha sostingut que la postura de l’executiu austríac és la correcta.

“Si la situació canvia, i hem vist que la situació ha canviat dramàticament a Síria, llavors les peticions d’asil han de ser revaluades”, ha argumentat. El ministre ha volgut aclarir que en cap cas s’està referint a “deportacions massives”, però ha deixat clar el país ha d’estar “preparat” de cara a nous fluxos migratoris i que cal prioritzar l’expulsió dels “criminals que no es volen adaptar als valors europeus i aquells que no volen treballar i viure només d’assistències socials”.

Per la seva banda, la ministre de l’Interior alemanya, Nancy Faeser, s’ha mostrat més prudent i ha dit que el país germànic “necessita donar una oportunitat als sirians de quedar-se a Alemanya i contribuir a l’economia”.

<strong>Debat a Brussel·les</strong>

Si bé la reunió de ministres de l’Interior que se celebra aquest dijous i divendres no contempla cap debat sobre la suspensió del dret d’asil a la població siriana, diverses fonts diplomàtiques ja havien assegurat que <a href=”https://www.acn.cat/new/87b451a7-f5e9-4f78-b44f-eaa9b1659ef3/texts”>la qüestió es posaria sobre la taula</a>.

Les discussions arriben just després de la caiguda del règim de Bashar Al-Assad a Síria, un fet que ha portat a diversos països -entre ells Àustria, Alemanya, Itàlia, Bèlgica o els Països Baixos- a congelar els procediments d’asil pels sirians arran dels canvis que viu el país.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió