Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024
Edició 2183

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de juliol del 2024

Espanya és el país europeu més especialitzat en invencions en el sector de l’aigua, segons l’Oficina Europea de Patents

|

- Publicitat -

ACN Brussel·les – Espanya és el país europeu més especialitzat en invencions en el sector de l’aigua. Així ho revela un informe publicat aquest dijous per l’Oficina Europea de Patents (OEP), que al mateix temps situa l’estat espanyol com el país dins el Vell Continent “amb més estrès hídric”. Segons apunta l’OEP, un 75% del territori espanyol es troba en risc de desertització, amb zones com Catalunya altament exposades i que es troben en fase d’emergència per sequera. Al mateix temps, el document revela que Europa concentra el 40% de les solucions en matèria hídrica a nivell global, una xifra que la situa líder en innovació en l’àmbit mundial per davant dels Estats Units (23%), el Japó (12%), la Xina (6%) i Corea del Sud (5%).

Per mesurar el grau d’innovació, l’OEP utilitza un indicador que es coneix com a ‘Avantatge Tecnològic Revelat’ (RTA, per les seves sigles en anglès). Aquest indicador es calcula agafant la proporció de patents en un camp determinat dins el mateix país i dividint-lo per la quota mundial de patents que té el país en comparació al total mundial. És a dir, que si la quota de patents en el sector de l’aigua és del 2% dins un país i la quota d’aquest país a escala mundial és de l’1%, el seu ‘Avantatge Tecnològica Revelat’ seria 2 (el resultat de 2 dividit entre 1).

Publicitat

Si l’índex és igual a zero, significa que el país no té patents en un sector determinat. Si és igual a pròxim a 1, vol dir que la proporció de solucions que té el país és igual a la seva proporció respecte a la resta de camps i, per tant, es parla d’una “absència d’especialització”. Quan aquesta xifra és àmpliament superior a 1, llavors es parla “d’autèntica especialització”.

En el cas d’Espanya, l’RTA en les invencions dins el sector de l’aigua és de 2,3, el més alt de tot el continent europeu. En concret, el sector de l’aigua representa el 2,3% de les innovacions a l’Estat, mentre que la quota de l’estat a nivell global dins el mateix sector és de l’1%.

De fet, en comparació a la resta de 38 països que formen part de l’OEP, només altres països no europeus com Austràlia, Israel o l’Índia -que l’oficina considera “especialment exposats a les amenaces de l’escassetat d’aigua i inundacions”- presenten un grau d’especialització més alt.

<strong>Un sector a l’alça</strong>

Pel president de l’Oficina Europea de Patents, António Campinos, “la innovació en el subministrament d’aigua i en la protecció davant els perills relacionats amb l’aigua ha de créixer encara més ràpid en les pròximes dècades”, sobretot “arran de les amenaces que planteja el canvi climàtic”.

Segons l’organisme, l’àmbit que ha experimentat un major creixement durant els últims anys és el segment de millors de l’eficiència hídrica de l’aigua, especialment l’automatització i el control de les operacions de tractament.

Al conjunt d’Europa, Alemanya és el país que ha presentat més innovacions entre 1992 i 2021, amb una quota mundial del 12%. A continuació apareixen França i el Regne Unit, amb participacions del 5% i del 4%, respectivament, mentre que l’Estat ocupa la vuitena posició amb una quota de l’1% (284 invencions en termes absoluts).

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió