ACN Barcelona – El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha assegurat aquest divendres que el grup de treball conjunt amb el Departament de Salut està ultimant la revisió dels protocols de prevenció del suïcidi a les presons per millorar-los i actualitzar-los perquè “l’entorn penitenciari ha canviat”. Ho ha dit durant la presentació de l’estudi ‘Projecte ANAIS: Anàlisi d’incidents de suïcidis’ al Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE). També s’han presentat les noves guies de prevenció del suïcidi, i que responen a una necessitat de la comunitat penitenciària.
El grup de seguiment de la prevenció de suïcidis en els centres penitenciaris, format pel Departament de Salut i el de Justícia i Qualitat Democràtica, treballa intensament des de fa temps en l’àmbit de la salut mental. Actualment, aquest grup prepara un pla de xoc, amb estratègies i actuacions concretes a curt termini per reduir les xifres actuals de suïcidis als centres penitenciaris. En aquest sentit, Espadaler ha avançat que “la prevenció és i serà la principal eina de treball”. L’objectiu és posar al centre de les decisions la salut física i mental de les persones vinculades al règim d’internament.
La revisió periòdica de protocols, circulars i mesures han de ser enteses com una part substancial de les polítiques públiques, ha dit, i ha afegit que cal revisar i actualitzar protocols perquè la realitat canvia.
L’estudi Projecte ANAIS s’ha elaborat amb l’objectiu d’analitzar casos reals de suïcidi en els centres penitenciaris i extreure’n algunes pautes preventives. Ha revisat 54 casos, amb la participació de 49 homes i 5 dones, amb l’objectiu de millorar els protocols d’intervenció en l’àmbit penitenciari.
<strong>Noves guies de prevenció del suïcidi com a eina clau</strong>
En l’acte, s’han presentat també les noves guies de prevenció del suïcidi, amb la finalitat d’implicar tots els actors de la comunitat penitenciària en la detecció i prevenció de situacions de risc. Les guies proporcionen eines i pautes per identificar els senyals d’alarma i intervenir de manera ràpida i efectiva.
Les guies inclouen protocols específics per a professionals, voluntaris, famílies i persones privades de llibertat. Aquests documents plantegen una acció coordinada i efectiva en la detecció de persones en risc i pautes per actuar.
Durant la seva intervenció, Espadaler ha insistit en la continuïtat de projectes i persones, com ara la formació especialitzada en execució penal, i ha assenyalat que la voluntat del Departament és “continuar amb aquesta línia de treball”, afegint que “a més formació, més seguretat per a tothom”. En aquest sentit, ha anunciat la continuïtat d’Encarna Bodelón com a directora del CEJFE.
També ha recordat que el model penitenciari català és diferent “en positiu” respecte a altres models, i que “no parteix de zero, ja que s’ha fet bona feina”. Per això, “cal preservar-lo, consolidar-lo i actualitzar-lo”.
Espadaler ha fet una reflexió entorn de les dades de suïcidis tant a nivell mundial com a les presons catalanes: “el que passa a les presons no és tan diferent del que passa fora”. En aquest sentit, ha remarcat que els centres penitenciaris i de justícia juvenil no estan al marge d’aquesta dura realitat. “Però tenim un plus, una obligació especial, de fer tot el que estigui a les nostres mans per revertir aquesta situació”, ha afegit.