Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Entitats socials alerten de les barreres per accedir al voluntariat

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) adverteix de les barreres per accedir al voluntariat. L’informe ‘Accés i participació al Voluntariat a Espanya’ mostra com la falta de recursos econòmics o de xarxa social són un fre per incorporar-se a una entitat. Pel que fa al perfil de la persona voluntària, es referma que és un àmbit feminitzat i envellit: el 60% són dones i el 59% tenen 55 anys o més. D’origen, el 86% són persones nascudes a l’Estat; el 75% no conviuen amb menors d’edat ni amb adults amb dependència; el 67% s’identifiquen d’esquerra o centreesquerra i el 56% tenen estudis universitaris. El 42% arriben al voluntariat a través de persones conegudes, amistats o familiars i el 31%, per altres persones voluntàries.

L’informe, que s’ha presentat aquest divendres, assenyala quatre col·lectius com a grans absents en l’acció voluntària: les dones amb menors d’edat o amb persones dependents a càrrec; les persones en situacions de precarietat econòmica i falta de recursos; les persones amb escassa xarxa comunitària i social i les persones amb diversitat funcional intel·lectual i sensorial.

Publicitat

“Les grans absències que trobem en el voluntariat són les persones amb falta de recursos econòmics i amb feines precàries, entre les quals hi ha moltes persones migrants, perquè treballar en precari també significa falta de temps per dedicar-te a altres tasques que et podrien venir de gust”, indica l’autora de l’informe, Montse Fernández, investigadora i docent en l’àmbit de gènere i cura.

Fernández també destaca les diferències que s’observen en l’accés al voluntariat i les motivacions segons si s’és home o dona. Les dones són presents en totes les franges d’edat, però desapareixen quan han de tenir cura dels fills i filles o de les persones grans de la família; fan voluntariat per aprendre i adquirir experiències i troben l’entitat en la qual volen col·laborar en contextos educatius o fent una cerca per internet, indiquen els responsables de l’informe. Solen tenir un elevat nivell d’estudis i, en molts casos, l’activitat voluntària és la porta d’entrada a una feina de cura.

En el cas dels homes, en canvi, fan voluntariat sobretot a partir dels 55 anys, la majoria no tenen estudis universitaris i tenen com a motivació ocupar el temps lliure i conèixer gent. Arriben a l’entitat perquè ja hi coneixen algú o perquè en van ser usuaris, i es vinculen sobretot als àmbits sociosanitari, l’esportiu i la protecció civil.

En aquest sentit, el president de la FCVS, Ramon Nicolau, defensa que cal trencar barreres i democratitzar l’accés al voluntariat. “La força del voluntariat és la millor oportunitat per a la democràcia i la cohesió social a Europa. Hi ha milions de persones que cada setmana dediquen una part del seu temps a una activitat solidària i fan que la societat estigui més cohesionada, que s’impulsi l’ascensor social i que l’acompanyament venci a la solitud”, afirma en declaracions recollides per la federació.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió