Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024
Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024

Els vins i caves generen un volum de negoci de més de 3.200 MEUR, el doble que el 2016

|

- Publicitat -

ACN Vilafranca del Penedès – El sector dels vins i caves a Catalunya genera un volum de negoci de 3.267 milions d’euros anuals, l’equivalent a l’1,2% del PIB. Ho constata l’actualització de l’estudi ‘La cadena de valor vitivinícola a Catalunya’, elaborat pel Govern a través de l’agència de competitivitat ACCIÓ i presentat aquest dilluns a la tarda a Vilafranca del Penedès. Aquest anàlisi també indica que el volum de negoci d’aquest sector el 2023 s’ha duplicat des de l’any 2016, quan es va fer la primera diagnosi. L’impacte actual és fruit de l’activitat de 1.384 empreses que participen a la cadena de valor, les quals donen feina a 10.460 persones. El 81,2% de les companyies tenen més d’una dècada d’activitat i el 95,7% del total són pimes.

Pel que fa als segments de negoci, el document indica que el 86,3% de les empreses es dediquen a la producció i elaboració del vi i el cava, i són també les que aclaparen la facturació i ocupació: representen el 89,5% del volum de negoci generat i donen feina al 92,4% dels treballadors. ACCIÓ destaca que això demostra que els cellers són el “tractor” de l’ecosistema vitivinícola. Pel que fa a les empreses que ofereixen serveis transversals al conjunt de la cadena de valor, aquestes són són el 8,3% del total, mentre que les distribuïdores i comercialitzadores en representen el 5,4%.

Publicitat

D’altra banda, la diagnosi recull que les 11 denominacions d’origen catalanes -no hi entra la DO Cava, que és competència de l’Estat- concentren el 41,5% total d’ampolles de vi consumides. També apunta que hi ha 19 vins catalans que tenen el distintiu de Vi de Finca Qualificada que atorga l’INCAVI per reconèixer la màxima qualitat i prestigi del producte.

<strong>Potencial exportador</strong>

L’informe també indica que que pràcticament la meitat de les empreses del sector vitivinícola (49,5%) són exportadores. Segons dades recollides al document, l’any 2023 lesvendes a l’estranger de vins i caves van sumar 615 milions d’euros, cinc vegades més que el volum d’importació d’aquests productes.  

En aquest sentit, els últims deu anys Catalunya ha exportat el 21,1% del conjunt de les vendes de vi i cava de l’Estat a l’exterior, sent el territori líder en nombre d’empreses que fan negoci internacional com en volum de negoci generat. Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i el Japó son els principals destins dels vins i caves catalans.

Al mateix temps, ACCIÓ apunta que el sector vitivinícola català és referent en el mercat global, segons mostren les dades de l’Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV). Aquest ens indica que Itàlia, França i Espanya són els tres primers països pel que fa a producció mundial del vi, aglutinant entre ells més del 50% de la fabricació total.

<strong>Rumb a la sostenibilitat i la digitalització</strong>

Per últim, l’informe assenyala que el sector del vi i el cava està encaminat a reforçar la sostenibilitat i a consolidar l’ús de la tecnologia, amb noves eines digitals per potenciar la cadena de valor. En aquest sentit, destaquen les apostes creixents per reforçar l’economia circular, reduir el consum d’aigua i regenerar sòls mentre es fomenta la producció de vins ecològics. En l’àmbit digital, també va a l’alça l’interès del sector per treballar amb intel·ligència artificial, ‘big data’ i robots.

 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió