ACN Barcelona – Els portaveus de les plataformes Trens Dignes de Terres de l’Ebre i Priorat, Dignitat a les Vies i Mercaderies han traslladat aquest dijous les seves queixes al Parlament sobre el servei ferroviari a les comarques de Tarragona. “Hem arribat al tall farts i desgastats, estem psicològicament molt fotuts perquè això no funciona”, ha denunciat la portaveu de la plataforma Dignitat a les Vies, Anna Gómez. “Ens van vendre el ‘pack’ de a informació i és el de la informació”, ha continuat el coportaveu de Dignitat a les Vies, Òscar Ibáñez, que ha assegurat que el 40% dels usuaris de viatgers d’Altafulla i Torredembarra “han desertat completament del tren”.
Les tres entitats han portat al Parlament les seves queixes pel mal funcionament del servei ferroviari a les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona, una situació que s’ha agreujat amb el tall de Roda de Berà i que s’allargarà fins a principis de febrer.
En una roda de premsa posterior, la portaveu de la plataforma Dignitat a les Vies, Anna Gómez, ha advertit que hi ha busos que no connecten amb els trens, en el marc del Pla Alternatiu de Transport pel tram afectat pel tall, i que en algunes estacions hi ha deficiències o problemes de seguretat. Ha citat, per exemple, l’estació de Reus, on els lavabos estan tancats perquè presumptament és un punt de tràfic de drogues, o a Vilanova i la Geltrú, on els ascensors fa un any que no funcionen.
Segons ha comentat, els problemes s’agreugen en aquelles estacions que depenen d’Adif i ha apuntat que no hi ha comunicació entre l’ens gestor d’infraestructures ferroviàries i l’operadora Renfe.
El coportaveu de l’entitat, Òscar Ibáñez, ha reclamat replicar els descomptes en el bus a Tarragona a Altafulla i Torredembarra. “Tindríem una solució alternativa”, ha dit Ibáñez, que ha posat l’exemple de Sant Pere de Ribes, des d’on cada dia viatgen uns 3.000 viatgers cap a Barcelona.
<strong>Un altre Avant i dos Euromed diaris</strong>
Al seu torn, el portaveu de Plataforma Trens Dignes Terres de l’Ebre i Priorat, Valentí Marín, ha reclamat un segon Avant entre Barcelona i les Terres de l’Ebre des d’Ulldecona. Segons ha comentat, el tren diari que hi ha ara “no és competitiu perquè fa més parades del compte”.
Així mateix, ha reclamat dos Euromed per sentit, que sumats als Regionals cap al sud quan acabin les obres de Roda de Berà, donarà una “connexió raonable en tren”, ha dit.
Marín ha subratllat que aquesta situació no afecta només els usuaris sinó també les empreses i ha reivindicat una estació de mercaderies. “Hi ha empresaris de l’Ebre que se senten en terra de ningú”, ha assenyalat el portaveu.
Per la seva banda, la portaveu de la Plataforma Mercaderies per l’Interior, Vanessa Climent, ha tornat a exigir al govern de l’Estat que busqui una solució “urgent i provisional” perquè els trens de mercaderies passin per l’interior i s’allunyin dels nuclis habitats dels municipis de la costa.
A més, ha advertit, en línia de Ferrmed, que la infraestructura col·lapsarà a mig termini quan un cop acabades les obres els trens de viatgers i mercaderies hagin de compartir les vies.