ACN Barcelona – Els productes químics catalans estan “particularment exposats” als aranzels que vol imposar Donald Trump. Així ho ha manifestat l’economista en cap del BBVA Research, Miguel Cardoso, que ha indicat que un 80% de les exportacions del sector químic de l’Estat cap als Estats Units són de Catalunya. Cardoso ha alertat dels “riscos” que pot provocar que el magnat nord-americà implanti la mesura i també ha assenyalat el sector agroalimentari. Aquest dimecres el BBVA Research ha presentat les seves previsions de creixement de l’economia catalana, que inclouen una revisió a l’alça fins al 3% per aquest 2024. De cara al 2025 el centre d’estudis l’enfila fins al 2,6% i ressalta que en tots els casos les xifres superen la mitjana espanyola i europea.
L’informe ‘Situació Catalunya’ del BBVA Research corresponent al segon semestre del 2024 mostra un escenari “més optimista” del presentat al juliol, segons ha resumit el director territorial del BBVA a Catalunya, José Ballester. Ara bé, les xifres no recullen el possible impacte que pugui tenir en l’economia la victòria de Trump als EUA, de manera que si el líder nord-americà tira endavant algunes de les mesures que ha plantejat durant la campanya electoral l’escenari dibuixat s’hauria de revisar a la baixa.
L’economista en cap del BBVA també ha indicat que la intenció del líder nord-americà d’imposar aranzels a les importacions provocarà una “apreciació” del dòlar enfront de l’euro, que farà “més barat” visitar Catalunya com a destí turístic.
<strong>Millora de les previsions macroeconòmiques de Catalunya</strong>
L’informe presentat aquest dimecres indica que el creixement de l’economia catalana per al 2024, previst en el 3%, és superior al del conjunt de l’Estat (2,9%) i Europa. El BBVA Research ho atribueix a les millores en competitivitat, sobretot en el sector serveis, i un “elevat dinamisme” en l’afiliació.
Pel 2025, l’augment del PIB català del 2,6% es troba, novament, per sobre de la xifra espanyola (2,4%) i es preveu en un context de tipus d’interès més baixos, que “alleugeriran” les càrregues financeres i impulsaran la despesa. Si es compleixen les previsions, el centre d’estudis ha indicat que a finals de l’any vinent l’economia catalana se situarà un 8% per sobre del nivell prepandèmia.
Cardoso ha ressaltat “l’elevat dinamisme” de la indústria de Catalunya durant el primer semestre d’enguany, que contrasta amb l’observat al conjunt d’Espanya. L’economista, però, també ha indicat que hi ha hagut una “certa desacceleració” en el tercer trimestre, que fins al moment desconeixen si és “temporal o estructural”. En concret, el BBVA Research ha detallat que els sectors que “encara mostren senyals de debilitat” són el de l’automòbil i els béns d’equip.
<strong>Mercat de treball i població estrangera</strong>
Sobre el mercat de treball, el centre d’estudis calcula que entre aquest exercici i el vinent es crearan 175.000 nous llocs de feina i la taxa d’atur serà del 8%. En aquest punt, Cardoso ha assenyalat el paper que hi ha tingut i tindrà la immigració i ha assegurat que la població estrangera explica un 85% de l’increment de l’ocupació de Catalunya des del 2021 (vs. 60% a Espanya).
“Hi ha una necessitat de capital humà perquè la població en edat de treballar a Catalunya, Espanya i el conjunt d’economies desenvolupades anirà disminuint en els pròxims 10 i 20 anys”, ha afirmat l’economista. “Si volem crear més llocs de feina, si el nostre model de creixement inclou un tema de quantitat, caldrà importar aquest capital perquè hi ha indústries i sectors que necessiten aquesta mà d’obra per poder treballar, és molt difícil automatitzar certs processos productius”, ha explicat.
En relació amb la creació d’ocupació, el responsable del BBVA Research també ha indicat que a les zones rurals ha estat “molt més dèbil” que a les ciutats.
<strong>Turisme, habitatge i fiscalitat</strong>
L’estudi presentat aquest dimecres inclou dades sobre l’impacte del canvi climàtic en el turisme i assenyala que un augment de la temperatura global de 5 graus a finals d’aquest segle en comparació amb nivells preindustrials podria provocar un descens d’un 7% de les pernoctacions, sent les destinacions de sol i platja les més afectades.
En relació amb l’habitatge, el document apunta que l’oferta està “lluny” del volum necessari per satisfer la demanda i pronostica que en aquest exercici es visaran entre 16.000 i 17.000 immobles a Catalunya, “molt per sota” de les 40.000 llars que es creen anualment, segons dades que citen de l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Sobre les noves regles fiscals a Europa, indica que requeriran “ajustos importants i sostinguts en el temps” en diverses economies a partir de 2025, inclosa l’espanyola i diu que Catalunya tindrà un “major repte” derivat del seu major dèficit i deute.