Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024
Edició 2264

Els Països Catalans al teu abast

Diumenge, 06 de octubre del 2024

Els periodistes internacionals mostren al món la “idiosincràsia catalana” a través dels castells que s’alcen al Concurs

|

- Publicitat -

ACN Tarragona – L’esdeveniment casteller més gran del món torna a captar l’interès periodístic dels mitjans internacionals, mobilitzats per mostrar arreu la “idiosincràsia catalana” a través dels castells que s’alcen al Concurs. Enguany s’han acreditat més de 400 professionals de quinze països. És el cas del fotoperiodista Emilio Morenatti, qui no perd l’oportunitat per venir a la cita. “Faig el possible per venir, estic mobilitzat per anar al Líban i quasi que ho he aguantat per poder venir al Concurs”, ha afirmat. Mitjans com National Geographic aprofiten l’esdeveniment per gravar un reportatge sobre les matemàtiques que envolten les construccions. La TAP de Tarragona també s’ha omplert d’espectadors estrangers que viuen amb gran expectació la jornada.

L’expectació és màxima a la Tàrraco Arena Plaça, on aquest diumenge se celebra l’última jornada del XXIX Concurs de Castells. L’esdeveniment mobilitza les millors colles del país, però també mitjans internacionals que cobreixen una de les jornades més importants del calendari casteller. Alguns dels professionals que s’han desplaçat fins a Tarragona s’endinsen per primera vegada en aquest món, com és el cas d’en David Sharrock, periodista del diari anglès The Times. “L’he seguit molt per la televisió, vaig conèixer els castellers a través d’un documental sobre el referèndum d’independència, on feien referència a les construccions com una metàfora per escenificar la cultura catalana, però és la primera vegada que els veig en carn i ossos”, ha apuntat a l’ACN.

Publicitat

Si bé alguns mitjans preparen peces periodístiques per publicar aquest cap de setmana, d’altres opten per aprofitar l’ocasió per enregistrar imatges i entrevistes per fer un reportatge de cocció lenta. N’és un exemple National Geographic, qui compta amb un equip que s’encarrega de gravar material per un programa cultural que dedicarà un capítol a les matemàtiques que s’amaguen darrere els castells. La productora Eva Martínez ha posat èmfasi en les connexions i les formes geomètriques que es desprenen de les construccions.

<strong>El Concurs, a vista de fotoperiodista</strong>

Entre els més de 400 professionals acreditats d’una quinzena de països, hi ha qui no es vol perdre la cita de cap de les maneres. El fotoperiodista Emilio Morenatti, guanyador de dos Pulitzer de Fotografia, cobreix tant la jornada de dissabte com la de diumenge. Tot i estar mobilitzat per anar a cobrir el conflicte al Líban, ha reconegut que cada edició fa el possible per assistir a l’esdeveniment casteller més important del món. Morenatti ha posat èmfasi en el paper que van jugar els primers fotoperiodistes internacionals que van cobrir el Concurs. “Van fer que molts més vinguessin, és una crida al periodisme internacional”, ha apuntat.

Si bé fa quasi dues dècades que Morenatti va estrenar-se al Concurs, altres professionals s’han sumat més recentment. Per al creador de contingut Vijay Salavkar, de l’Índia, aquest és el segon cop que assisteix a la TAP. L’estreta relació entre el grup de Govindas i els Castellers de Vilafranca, promogut a través d’intercanvis culturals, explica el seu interès per venir a la cita. “Si em preguntes per la meva experiència, és molt satisfactòria. L’escenari és magnífic, amb aquesta cúpula”, ha indicat Salavakar.

L’ambient que es viu a peu de plaça també va enamorar la Kate Locke, natural d’Anglaterra però resident a Castelldefels. Convidada per la Colla Joves Xiquets de Valls des de fa tres anys, Locke reconeix que viure la jornada des d’aquest punt és “increïble”. “És una mostra de passió, força i il·lusió. Crec que no hi ha una activitat igual, ni a l’esport ni enlloc, que sigui similar”, ha expressat.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió