ACN Barcelona – Els partits amb representació al Parlament de Catalunya han centrat les propostes de resolució del debat de política general, que es votaran aquest dijous, principalment en l’habitatge i el finançament. En el primer debat que ha afrontat com a president de la Generalitat el socialista Salvador Illa, aquests dos han estat els temes estrella que han defensat els portaveus dels grups al faristol de la cambra catalana, per bé que també s’ha tractat altres qüestions com la llei d’amnistia i les dificultats per aplicar-la, els impostos, l’ampliació de l’aeroport del Prat o qüestions de caire social com la Renda Universal.
El PSC vol que el Parlament insti el Govern a impulsar un nou model de finançament “singular i solidari” en què la Generalitat gestioni, recapti, liquidi i inspeccioni tots els impostos mitjançant l’Agència Tributària de Catalunya, és a dir, allò pactat amb ERC per a l’acord d’investidura. A més, el PSC vol que el Govern estableixi un “diàleg” amb actors polítics i socials catalans per “construir una solució al conflicte polític basada en un consens ampli de la societat catalana”, i que “abordi les qüestions de fons que han estat en el seu origen”.
Junts ha anunciat que reclamarà que el Govern “emprengui les accions legals davant les instàncies necessàries contra les autoritats judicials que es neguen a aplicar la llei d’amnistia”, i l’instarà a “no normalitzar les relacions” amb el rei Felip VI fins que no “demani disculpes” pel discurs del 3-O. En una altra de les iniciatives, el partit de Carles Puigdemont aposta per un “concert econòmic” fora de la LOFCA.
ERC, de la seva banda, defensa el referèndum reconegut i acordat com la “millor eina” per resoldre el conflicte polític, en una de les propostes de resolució per al debat de política general del Parlament. El grup que presideix Josep Maria Jové també reivindica l’aplicació “plena” de l’amnistia, el finançament singular, i dimensionar l’Agència Tributària de Catalunya per recaptar l’IRPF al llarg del 2026.
En el cas del PPC, les propostes passen per treballar amb la resta de comunitats autònomes per consensuar un nou model de finançament acordat al Consell de Política Fiscal i Financera. A més, volen que la Generalitat demani al govern espanyol la convocatòria urgent de la Conferència de presidents autonòmics. A més d’urgir el Govern a presentar els pressupostos abans d’acabar l’octubre, també reclamen una rebaixa impositiva i suprimir l’impost de successions i de patrimoni.
En relació a les peticions dels Comuns, volen que el Govern descarti el projecte d’ampliació de l’aeroport del Prat, “no faciliti” el Hard Rock i redueixi els creuers al Port de Barcelona durant el 2025. També vol que desincentivi els creuers que fan escala a la capital catalana, que es limiti el nombre màxim de visitants i que es redueixin les terminals. En matèria d’habitatge, la formació proposarà recuperar el decret de regulació dels lloguers de temporada i posar en marxa un reglament d’habitatges buits per mobilitzar-los cap a lloguer social.
I pel que fa a la CUP, vol que el Parlament insti el Govern a regular els preus de l’habitatge de lloguer i desenvolupi amb caràcter urgent la regulació del lloguer de temporada i d’habitacions. La CUP també reclama que l’executiu iniciï en 6 mesos la prova pilot de la Renda Bàsica Universal. Així mateix, insta el Govern a no ampliar les terminals relacionades amb el transport aeri i marítim turístic, i limitar-lo.
<strong>Sense notícies de l’extrema dreta</strong>
A totes aquestes propostes s’hi hauran de sumar les dels partits de l’extrema dreta. De moment, però, ni Vox ni Aliança Catalana han fet públics els seus documents, tot i que és previsible que ja els hagin entrat al registre del Parlament. Serà aquest dijous a la tarda quan totes les formacions presentaran davant el ple, debatran i votaran les propostes, fixant així posició sobre tots els temes que haurien de marcar el curs polític.