ACN Barcelona – La 71a edició dels premis Ondas s’ha celebrat aquest dijous al Gran Teatre del Liceu amb una gala dedicada al centenari de la primera emissió radiofònica a l’Estat, entregant un guardó especial a totes les emissores de ràdio d’Espanya. Tot plegat en el marc d’un acte que ha recordat en múltiples ocasions els damnificats pel pas de la dana al País Valencià a través de pràcticament totes les intervencions dels premiats. Altres guardonats han dedicat els seus discursos a temes diferents, com el cineasta i youtuber Carles Tamayo, que ha enviat un missatge als maltractadors, o els periodistes Àngels Barceló i Ricard Ustrell, que han aprofitat per reivindicar unes “condicions dignes” pels professionals del sector.
Com cada any el Grup Prisa i la Cadena SER han entregat una extensa bateria de guardons en diferents categories en una gala que ha tingut lloc a Barcelona. L’acte, que ha durat més de dues hores, estava dedicat al centenari de la ràdio i ha estat fortament marcat per la tragèdia del País Valencià. Precisament, els encarregats de rebre el guardó especial a totes les emissores de ràdio d’Espanya han estat diversos periodistes de la zona afectada, que han sortit a l’escenari rebuts per forts aplaudiments.
Tots ells han recordat que la ràdio s’ha mantingut com un mitjà de referència durant els darrers cent anys, i que ha demostrat sempre una “gran sensibilitat” a l’hora d’explicar “grans drames”, com és el cas dels estralls de la dana al País Valencià. “També en aquesta ocasió ha servit d’altaveu pels afectats, demostrant una vegada més que la ràdio és alguna cosa més que un servei públic, que ajuda a salvar vides i que juga un paper cabdal”, han subratllat.
Durant el transcurs de l’acte s’han anat repartint diversos premis, com el que ha distingit el documental ‘Como cazar a un monstruo’, del youtuber i cineasta Carles Tamayo per a Prime Video, que s’ha endut el premi a Millor Documental o Sèrie Documental. Tamayo, que l’ha recollit visiblement emocionat, l’ha acabat dedicant a tots aquells maltractadors que no encara no se sap que ho són. “Que comencin a tenir por, perquè tard o d’hora se sabra”, ha reblat.
El programa ‘Col·lapse’, l’espai que dirigeix el periodista Ricard Ustrell, ha aconseguit el premi a Millor Contingut de Proximitat. Durant la seva intervenció ha recordat que va començar amb mal peu, però que al cap de molt poc va aconseguir remuntar i aconseguir uns bons resultats. Per això ha considerat que es tractava d’un premi “a la confiança” i ha demanat als directius que s’atreveixin a “confiar i posar més recursos”.
En la mateixa línia s’ha pronunciat la periodista Àngels Barceló, que ha rebut el guardó a la Trajectòria o Millor Tasca Professional. Barceló ha afirmat que es tractava d’un premi molt especial, al ser el segon individual que rebia, aquesta vegada “a casa”. “Quan una té la sensació d’haver-ho fet tot, hi ha un grup de gent que l’empeny i li aporta ganes de seguir treballant”, ha explicat, “espero que també puguin tenir una llarga trajectòria acompanyada d’unes condicions laborals dignes en un ofici que les necessita”.
Altres premis han estat el de l’actriu Mònica López, distingida com a Millor Intèrpret Femenina pel paper que desenvolupa a la sèrie ‘Rapa’ de Movistar +; o el guardó a Millor Sèrie de Comèdia per la sèrie de 3Cat i RTVE ‘Això no és Suècia’, dirigida i protagonitzada per l’actriu Aina Clotet, juntament amb l’actor Marcel Borràs. Pel que fa al pòdcast d’investigació per a 3Cat ‘El mar. El mur’, ha obtingut el guardó a Millor Programació Especial.
En el marc dels Ondas 2024 també s’ha reconegut ‘La Revuelta’ de TVE com a Millor Programa d’Entreteniment de Televisió; o els especials elaborats per TVE, ETB i La Sexta amb motiu del vintè aniversari de l’11-M, que han aconseguit el guardó a Millor Programa d’Actualitat o Cobertura Especial. A més, dins dels Ondas de música, el duet català Estopa i Los Chichos han estat reconeguts amb el Premi a la Trajectòria.