Edició 2293

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 04 de novembre del 2024
Edició 2293

Els Països Catalans al teu abast

Dilluns, 04 de novembre del 2024

Els moments clau de Trump i Harris durant la campanya: del “mengen gossos i gats” a les acusacions de “feixisme”

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – La carrera per la presidència dels Estats Units ha estat farcida de retòrica violenta i insults creuats entre els dos candidats, el republicà Donald Trump i la demòcrata Kamala Harris. Des que Harris va assumir la candidatura per la renúncia de l’actual president, Joe Biden, ambdós aspirants a la Casa Blanca s’han enfrontat només en una ocasió cara a cara, al debat a ABC News. Es tracta, precisament, d’un dels moments més destacats de la campanya i que va deixar una de les frases més polèmiques del republicà. “A Springfield -els immigrants- es mengen els gossos i els gats”, va assegurar. Harris, que va iniciar la campanya amb un to més amable, ha anat escalant el seu llenguatge fins a acusar Trump de “feixista” o titllar-lo “d’inestable”.

Una de les últimes sortides de to de Trump va ser dijous a la nit, quan Trump va assegurar que l’excongressista republicana Liz Cheney hauria d’enfrontar-se a un escamot d’execució. “Posem-la allà, amb un rifle i canyons apuntant-la, d’acord? I veurem com se sent, amb les armes apuntant-li directament a la cara”, va dir Trump des d’Arizona. Cheney, filla de l’exvicepresident republicà Dick Cheney, ha fet campanya obertament per Harris. En resposta a Trump, la candidata demòcrata ha advertit va advertir que algú que s’atreveix a fer servir aquestes paraules no pot ser de cap manera president dels Estats Units.

Publicitat

<strong>Una campanya verbalment violenta</strong>

La tensió verbal entre Trump i Harris va esclatar pocs dies després que Joe Biden anunciés que es retirava de la carrera per la presidència dels Estats Units i triava Harris com a candidata. En una convenció a Carolina del Nord el juliol, Trump va acusar la demòcrata de ser una “llunàtica de l’esquerra radical” capaç de “destrossar el país” i de suposar un “perill per la democràcia”. Aleshores, Harris encara no havia estat nominada oficialment com a candidata del Partit Demòcrata.

Ja a l’agost, la demòcrata va afirmar que Trump “no era un home seriós”, va avisar que “portar-lo de nou a la Casa Blanca seria extremadament perillós” i va demanar als americans no oblidar “el caos” generat pel mandat del republicà.

<strong>Els immigrants que “mengen gossos i gats”</strong>

Va ser al primer i únic debat entre Harris i Trump a la cadena ABC quan es van poder escoltar algunes de les frases més polèmiques que ha deixat aquesta campanya. En un discurs marcat per la xenofòbia, el republicà va arribar a dir que, a Springfield, ciutat de l’estat d’Ohio, els migrants “es mengen els gossos i els gats” dels ciutadans. La frase es va fer viral a les xarxes socials en poques hores, que es van omplir de paròdies, i l’afirmació es va acabar convertint en una cançó replicada per milers de persones.

Trump també va afirmar que Harris convertiria els Estats Units “en Veneçuela amb esteroides” i la va titllar de “marxista”. Per contra, es van fer virals imatges de l’exfiscal de Califòrnia rient a les sortides de to del republicà, a qui va acusar de “tenir dificultats per processar que va ser acomiadat -de la Casa Blanca- per 81 milions de persones”. Harris també va afirmar que els mítings de Trump “són avorrits” i que els seus seguidors els “abandonen per esgotament”.

Durant els seus mítings arreu del país, el republicà també ha deixat diverses frases polèmiques. Entre d’altres, ha infravalorat la candidata demòcrata dient que “és una vicepresidenta de merda” o l’ha arribat a qualificar de “mandrosa” i “estúpida”. “Beu? Es droga?”, qüestionava Trump en un míting el 22 d’octubre.

<strong>Hitler i Puerto Rico</strong>

Els últims deu dies de campanya han deixat també alguns dels moments més memorables de la carrera per la presidència dels Estats Units. Els atacs no només han estat entre ambdós candidats, sinó que també han vingut de persones suposadament properes a aquests.

En una sèrie d’entrevistes, el que va ser el cap de gabinet de la Casa Blanca de Donald Trump, John F. Kelly, va afirmar que l’expresident “encaixa a la definició de general feixista”. De fet, va assegurar que, durant el seu mandat, Trump havia expressat el seu desig que el personal militar li mostrés “la mateixa consideració que els generals nazis mostraven a Adolf Hitler” durant la Segona Guerra Mundial. Kelly va assegurar que l’expresident “és autoritari i admira els dictadors”, i va explicar que Trump havia arribat a dir que Hitler “havia fet algunes coses bones”.

Unes declaracions que van servir per incendiar el discurs de Harris. Aprofitant les revelacions de Kelly, la demòcrata va qualificar a Trump de “feixista” en un fòrum amb votants indecisos a la CNN. “Sí, ho és, i crec que hem de confiar en allò que en diuen els que millor el coneixen”, va defensar. El mateix dia, en una declaració oficial, la vicepresidenta dels Estats Units va titllar el republicà “d’inestable i desequilibrat”.

La recta final de la campanya ha estat, a més, marcada pels discursos racistes de l’empresari republicà i els seus seguidors en un míting al Madison Square Garden, a Nova York. Des d’allà, l’humorista nord-americà Tony Hinchcliffe va assegurar que Puerto Rico és “una illa de brossa” i que “als llatins els encanta fer bebès”. En aquest mateix míting, un amic de la infància de Trump, David Rem, va deixar també alguns dels insults més destacats quan va declarar que Harris “és el diable i l’anticrist”.

Les bromes xenòfobes en el míting dels republicans van generar una onada de rebuig i crítiques, especialment entre la comunitat llatinoamericana. Unes crítiques a les quals es va sumar el president Biden, que va augmentar la polèmica quan, en resposta a Hinchcliffe, va afirmar que els votants republicans “són l’única escombraries”. Hores després, a través d’una piulada a ‘X’, el demòcrata es va disculpar.

Fent escalar encara més l’espectacle derivat entorn de Puerto Rico, Trump es va presentar el passat 30 d’octubre a un míting de campanya amb un camió de recollir escombraries i va fer tot el seu discurs vestit com un treballador del servei d’escombraries.

<strong>La figura de Musk</strong>

Més enllà de Harris i Trump, el magnat nord-americà Elon Musk també ha protagonitzat algun dels moments més sonats de la campanya. Musk ha donat desenes de milions de dòlars a la campanya del republicà i l’ha acompanyat en mítings i actes de campanya.

Però entre els moments més polèmics protagonitzats pel propietari de Tesla hi ha el sorteig d’un milió de dòlars diaris fins al final de les eleccions per atraure votants republicans. Per poder accedir al sorteig, els participants havien d’estar registrats a les eleccions del 5 de novembre i, a més, viure a Arizona, Geòrgia, Michigan, Nevada, Carolina del Nord, Pensilvània o Wisconsin, que són, precisament, els sets estats considerats “crítics” pel que fa als resultats electorals.

Els demòcrates tampoc s’han quedat callats durant la cursa electoral davant el suport de Musk al Partit Republicà. En un míting a Minnesota, el candidat demòcrata a la vicepresidència dels Estats Units, Tim Walz, va atacar el magnat titllant-lo “d’un idiota que va saltant dalt l’escenari” dels actes de campanya de Trump. Walz és especialment conegut per haver titllat Trump de ser algú “rar”, ‘weird’, en anglès, un eslògan que l’ha fet cèlebre. 

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió