ACN Brussel·les – Els ministres de l’Interior de la Unió Europea es reuneixen aquest dijous a Brussel·les pocs dies després que una onada d’estats membres hagin anunciat la suspensió del dret d’asil als civils de Síria després de la caiguda del règim de Bashar al-Assad. El tema no està previst dins l’agenda de la reunió, tanmateix, fonts diplomàtiques admeten que és probable que diversos països ho posin sobre la taula de debat. Àustria, Alemanya i Itàlia són alguns dels estats que ha congelat els procediments d’asil pels sirians, juntament amb altres governs com els dels Països Baixos o Bèlgica. Dins la UE, Espanya és manté en l’excepció després que el govern espanyol hagi rebutjat suspendre els procediments.
Si bé l’agenda de la reunió de ministres de l’Interior que se celebrarà a Brussel·les el 13 i 14 de desembre no contempla cap debat sobre la suspensió del dret d’asil a civils sirians, fonts diplomàtiques admeten que és probable que alguns països posin el tema sobre la taula.
Concretament, es preveu que sigui discutit durant el dinar que se celebrarà el dijous, quan el tema de conversa serà la dimensió exterior de la migració, segons les mateixes fonts. Tanmateix, no està previst que les conclusions que resultin de la reunió dels ministres de l’Interior incloguin cap referència a la qüestió.
Per contra, les citades fonts, admeten que és probable que sí que es tracti la suspensió del dret d’asil als ciutadans de Síria en la reunió de ministres d’Exteriors que se celebrarà dilluns que ve, així com en la cimera del Consell Europeu del pròxim 19 de desembre.
<strong>Les grans capitals europees suspenen el dret d’asil als sirians</strong>
La caiguda del règim d’Al-Assad el cap de setmana passat va provocar que una majoria d’estats membres de la UE anunciessin que congelaven els procediments d’asil per a civils de Síria argumentant que la situació al país havia “canviat”.
Alemanya, un país amb una de les comunitats sirianes més grans a Europa, va informar que suspenia el tràmit de les sol·licituds en curs fins que “s’aclareixi la situació” al país de l’Orient Mitjà. Es van sumar a la mesura Bèlgica, Països Baixos, Finlàndia, Suècia, Itàlia o Dinamarca, entre d’altres.
També França, que va defensar que “com sempre”, la situació política en un país pot comportar una “suspensió temporal” de la presa de decisions sobre determinades sol·licituds d’asil. El país té unes 700 sol·licituds en tràmit de resoldre, segons dades del govern francès.
Àustria, al seu torn, va anar encara més enllà i, a més de suspendre els tràmits de les peticions d’asil, va anunciar que començaria a deportar civils sirians. Precisament, el nou comissari d’Aferns Inters i Migració és l’austríac Magnus Brunner, del Partit Popular d’Àustria (ÖVP), que governa actualment el país.
Segons dades d’ACNUR, a la UE viuen actualment 1,2 milions de refugiats sirians, la majoria dels quals a Alemanya.
<strong>Espanya, de nou l’excepció</strong>
Com ja va passar en el debat sobre la creació de centres de deportació de migrants fora de les fronteres de la UE, Espanya torna a ser l’excepció entre els 27. Així, el govern espanyol va anunciar fa uns dies que rebutjava suspendre els procediments d’asil als ciutadans sirians després de la caiguda del règim d’Al-Assad.
Segons va indicar el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, actualment les sol·licituds a l’Estat són escasses i va defensar que no hi ha “necessitat” de prendre “cap mesura addicional” com sí que han fet altres capitals europees.
<strong>Pacte de Migració i Asil</strong>
L’agenda pel Consell d’Afers Interns inclou, entre d’altres, fer seguiment -juntament amb la Comissió Europea- de les mesures que els estats membres van implementant de cara a l’entrada en vigor del Pacte de Migració i Asil pactat l’abril passat entre els 27. La previsió és que les noves normes en matèria de migració entrin en vigor el juny del 2026.
En la reunió també s’aprovarà l’aixecament de les fronteres terrestres amb Romania i Bulgària per tal que aquests passin a formar part de l’espai Schengen de forma completa. Entre altres qüestions, els ministres també debatran l’actualització d’una proposta legislativa sobre la lluita contra l’abús sexual infantil en línia, i l’actualització de la directiva contra el tràfic de migrants.