ACN Brussel·les – Els líders i caps d’estat de la Unió Europea es reuneixen per última vegada aquest 2024 en una cimera europea a Brussel·les per abordar “l’oportunitat” que representa la caiguda d’Al-Assad a Síria i les implicacions en l’àmbit migratori. Si bé les discussions sobre l’Orient Pròxim ocuparan bona part de la cimera d’aquest dijous -la primera del nou president del Consell Europeu, António Costa- els líders també rebran el president ucraïnès, Volodímir Zelenski, que aquest dimecres es troba a la capital belga per parlar amb el secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, i altres socis de l’aliança. L’objectiu en el debat sobre Ucraïna, segons fonts diplomàtiques, és assolir una posició “madurada” davant l’arribada de Donald Trump a la Casa Blanca.
Sobre Síria, s’espera que la posició dels 27 no difereixi del que ja van acordar els ministres d’Exteriors de la Unió el dilluns passat en el marc del Consell d’Afers Exteriors. <a href=”https://www.acn.cat/new/9d7d37e6-fd35-49bb-b75f-427fab599383/texts”>Com ja va remarcar l’alta representant per a la política exterior</a> de la Unió Europea, Kaja Kallas, s’espera que la milícia rebel que ha pres el poder -l’Organització per a l’Alliberament del Llevant (HTS, per les seves sigles en àrab)- respecti la integritat territorial, la sobirania de la ciutadania, la inclusivitat del nou govern i la protecció dels drets de les minories i de les dones.
En aquest sentit, els estats membres rebutgen qualsevol forma “d’extremisme o radicalització” i, de moment, defensen mantenir “un perfil baix” en les relacions amb els rebels sirians per garantir que el país “va en la bona direcció”. En paral·lel, els líders discutiran si relaxar el règim de sancions contra Síria, després que la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, ho <a href=”https://www.acn.cat/new/891cfa89-6c53-4f32-a6cc-99e33202a2b4/texts”>replantegés en una intervenció</a> aquest dimarts des de Turquia.
Encara vinculada a la situació a Síria, els líders i caps d’estat intercanviaran punts de vista sobre migració. Precisament sobre aquesta qüestió, <a href=”https://www.acn.cat/new/0472da6a-2664-4111-95ce-f9d2ce34723e/texts”>Von der Leyen va enviar una carta aquesta setmana</a> en què va insistir en la polèmica idea d’introduir els centres de deportació “dins el nou marc legal” i, al mateix temps, va reiterar la importància de garantir una estabilitat a Síria per evitar una situació “d’incertesa prolongada” que podria desencadenar “nous fluxos de refugiats”.
Com ja va succeir en l’anterior cimera formal i en la qual la qüestió de la migració va assolir un paper protagonista, s’espera que diversos països -amb Itàlia al capdavant- es tornin a reunir al marge del Consell per continuar debatent “solucions innovadores” sobre el tracte dels migrants.
<strong>Guerra d’Ucraïna</strong>
L’altre punt més destacat en l’agenda serà el d’Ucraïna, on els 27 rebran un cop més el president Zelenski a Brussel·les. Amb la victòria de Donald Trump a les eleccions dels Estats Units, fonts diplomàtiques reivindiquen la importància de tenir una posició “madurada” davant els possibles “canvis” sobre la posició de l’administració nord-americana en el conflicte.
Sense entrar en massa detalls, des de la Unió Europea s’espera que el missatge continuï sent el d’un suport “ferm” a Ucraïna davant la invasió russa i d’exercir pressió sobre el Kremlin per reduir les seves capacitats.
Prèvia a la cimera europea, Zelenski assistirà a una reunió a la residència del secretari general de l’OTAN, Mark Rutte, on també hi ha confirmats el canceller alemany, Olaf Scholz; la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, el ministre d’Exteriors del Regne Unit, David Lammy; o els mateixos António Costa i Ursula Von der Leyen. La presència del president francès, Emmanuel Macron, està en l’aire després de la tempesta a l’illa de Mayotte.
<strong>Cimera amb els Balcans</strong>
Prèvia a la cimera de líders europeus, aquest dimecres a la tarda se celebra una nova trobada entre els Balcans Occidentals i la Unió Europea. La reunió l’ha impulsat el mateix president del Consell Europeu, António Costa, qui ja va identificar l’ampliació i el reforç de les relacions amb socis terces com una de les prioritats del seu mandat.
Si bé la cimera amb els Balcans no està explícitament vinculada a l’ampliació, fonts diplomàtiques apunten que el context geopolític fa especialment rellevant la trobada, sobretot per la influència que Rússia intenta guanyar a la regió.
En aquest sentit, fonts diplomàtiques identifiquen com a punts “clau” de discussió una major cooperació en àrees com la seguretat o les interconnexions energètiques.