Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024
Edició 2311

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 22 de novembre del 2024

Els inquilins es mobilitzen aquest dissabte per exigir la rebaixa del preu dels lloguers 

|

- Publicitat -

ACN Barcelona – El Sindicat de Llogateres vol omplir els carrers de Barcelona amb milers d’inquilins per exigir una rebaixa del preu dels lloguers i denunciar el “xantatge” dels propietaris a l’hora de renovar els contractes. La marxa, que començarà a les cinc de la tarda a la Plaça Universitat, serà com la que ja es va viure fa unes setmanes a Madrid, on van participar 150.000 persones, segons els organitzadors, i 22.000, segons la delegació del govern espanyol. Posteriorment, el Sindicat de Llogateres vol impulsar una vaga de lloguers per fer front a l’increment de rendes, una iniciativa que no té encaix legal, segons la patronal, tot i que altres veus apunten que pot ser una solució per assenyalar els fons d’inversió propietaris de blocs sencers.

La marxa portarà per lema ‘S’ha acabat! Abaixem els lloguers’. Entre les demandes “clares i urgents” del Sindicat de Llogateres, hi ha una rebaixa dels lloguers de fins al 50% davant l’augment de la darrera dècada, que ha anat “empobrint sistemàticament” les famílies; que els contractes siguin indefinits per posar fi al “xantatge i la inseguretat”; acabar amb els habitatges buits, turístics i de temporada perquè tornin al mercat residencial, i prohibir la “compra especulativa” i acabar amb “l’acaparament” d’habitatge. 

Publicitat

<p lang=”CA-ES”>Paral·lelament, segons preveuen els organitzadors, diverses columnes arribaran a Barcelona des d’una cinquantena de pobles i ciutats amb les línies R1, R2, R2sud, R3 i R4 i en busos des de Reus, Tarragona i Lleida; també hi haurà més d’una quinzena de grups procedents de diversos barris. La manifestació començarà a la Plaça Universitat i recorrerà Gran Via, Calàbria i Consell de Cent fins arribar a la Plaça dels Països Catalans. 

Hores abans, les altres tres capitals catalanes també acolliran protestes prèvies a la manifestació de la tarda a Barcelona. A Lleida, l’entitat ha convocat a les dotze del migdia a la Plaça Ricard Vinyes, per sortir a les 14h cap a la Plaça Universitat de Barcelona. En el cas de Tarragona, hi ha prevista una concentració a les 11.30 a la Plaça dels Carros i posteriorment també hi haurà un servei de bus entre Reus i Tarragona amb la capital catalana; mentre que a Girona tindrà lloc una manifestació al Parc Núria Terés a les 11.30h i una assemblea oberta i una enganxada de cartells al vespre a l’Ateneu Popular Salvadora Catà.

<a href=”https://www.acn.cat/collections?slug=crisi-de-lhabitatge”>Tal com ha vingut informant l’ACN en les darreres dues setmanes</a>, el creixement de la demanda per accedir a un habitatge es pot analitzar des de múltiples vessants: des de pisos que es destinen a ús turístic o a lloguer de temporada, a d’altres que eliminen algunes zones comunes per llogar les <a href=”https://www.acn.cat/new/7ff23c47-2adf-4ff2-8505-e1bd19298034/texts”>habitacions</a> a preus equivalents o superiors als d’un pis, una modalitat anomenada ‘coliving’. Sense oblidar, tampoc, l’arribada dels coneguts com a ‘expats’, estrangers amb alt poder adquisitiu disposats a pagar lloguers de quantitats inassumibles per als veïns del barri. Segons subratlla el Sindicat de Llogateres, el preu del lloguer s’ha disparat un 73% en una dècada. 

En els darrers quinze anys, s’han aprovat una <a href=”https://www.acn.cat/new/7b7082fa-903e-4678-b920-d146632d3918/texts”>quinzena de lleis i decrets</a>, en total, que incloïen mesures per facilitar l’accés a l’habitatge o limitar el preus del lloguer, una iniciativa que ha estat tombada pel Tribunal Constitucional en diverses ocasions quan ho ha aprovat la Generalitat o el Parlament però que finalment està vigent amb l’aprovació de la Llei 12/2023. Catalunya, però, és l’única comunitat que de moment aplica el topall, mentre que les del PP ja van deixar clar que no ho farien i les del PSOE no s’hi oposen però tampoc han posat la mesura en marxa. 

Mentre que alguns propietaris han optat per retirar els seus pisos del mercat de lloguer per destinar-los al mercat de venda, altres ho han fet al mercat de lloguer de temporada, una modalitat que la Generalitat va intentar combatre mitjançant un decret que va decaure. Ara, la iniciativa es troba al Congrés, no sense entrebancs després que inicialment Junts en tombés la seva tramitació al costat del PP i Vox.  

Amb la manifestació d’aquest dissabte, el Sindicat de Llogateres també vol portar al carrer la lluita contra el <a href=”https://www.acn.cat/new/5b112a37-b865-433d-ba85-9b31451e8787/texts”>lloguer de temporada</a>. Mentrestant, els inquilins denuncien el “frau” que suposa haver de subscriure un contracte de màxim 11 mesos quan en realitat hauria de ser de cinc o set anys, en funció de si el propietari és persona física o jurídica. 

<p lang=”CA-ES”><a href=”https://www.acn.cat/new/7a52d041-dbf0-459f-aae6-dd727d06af55/texts”>En zones turístiques com el litoral i el Pirineu</a>, l’accés a l’habitatge també es complica per als qui busquen un lloguer per a tot l’any per l’alt nombre de segones residències i d’Habitatges d’Ús Turístic (HUT). En tot cas, alguns propietaris ofereixen els seus habitatges només d’octubre a maig per treure’n més rendibilitat durant la temporada d’estiu. Els veïns d’aquestes localitats –com per exemple Sitges, Cadaqués i localitats del Berguedà i la Cerdanya- afirmen sentir-se “expulsats” de casa seva i es veuen obligats a marxar-ne en no poder fer front als lloguers. 

<p lang=”CA-ES”><strong>Pròxima acció, una vaga de lloguers </strong>

En declaracions a l’ACN, la portaveu de l’entitat, Carme Arcarazo, assegurava fa uns dies que un cop celebrada la manifestació el Sindicat de Llogateres plantejaria una <a href=”https://www.acn.cat/new/a245f79c-7daa-4108-970c-ca544f89d087/texts”>vaga de lloguers</a> i que la protesta d’aquest dissabte representava un “nou inici”. El Sindicat ha carregat darrerament contra els diferents governs per no aplicar propostes “valentes” en matèria d’habitatge i ha avançat que amb tota probabilitat caldria una caixa de resistència per fer front a possibles litigis que es derivin d’aquesta acció. 

<p lang=”CA-ES”>L’entitat encara no ha concretat els detalls d’aquesta iniciativa i com quedarien protegits legalment els inquilins que optessin per secundar-la. Alguns experts consultats per l’ACN els darrers dies diferien sobre aquesta qüestió. Alguns, com el criminòleg i professor de la Facultat de Dret de la UPF i autor de diversos estudis relacionats amb les vagues de lloguers, Jordi Bonshoms, creu que a l’Estat s’estan donant “tots els ingredients” per impulsar una iniciativa com aquesta i que “si hi ha un greuge sostingut en el temps per part de la propietat, una vaga de lloguers té formes, en condicions específiques, de defensar-se”. 

<p lang=”CA-ES”>De fet, no seria el primer cop que es duu a terme una protesta d’aquest tipus. Per exemple, a Barcelona ja n’hi va haver una el 1931 i més recentment una altra durant la pandèmia de la covid i secundada per unes 16.000 persones a l’Estat. Aleshores es va fer una caixa de resistència per assumir les despeses derivades d’aquests impagaments massius. 

<p lang=”CA-ES”>En canvi, des de la Cambra de la Propietat Urbana, Òscar Gorgues subratllava que “el dret a no pagar lloguer no existeix” i qüestiona la “repercussió real” d’aquesta proposta. “Algú que es nega a pagar el lloguer després s’haurà d’atendre a les conseqüències”, avisa.  

<p lang=”CA-ES”>Per la seva banda, el president de l’Associació de Promotors Constructors d’Edificis (APCE), Xavier Vilajoana, també qüestionava la iniciativa fa uns dies i seria que “absurd” voler enfrontar arrendadors i arrendataris. “Si té encaix legal o no ho haurà de decidir un jutge, però em sembla una actitud absolutament adolescent, amb tot el respecte als adolescents”, deia. 

El Sindicat de Llogateres també s’emmiralla amb altres iniciatives com les dutes a terme a Nova York on si la propietat no manté l’habitatge en condicions l’inquilí pot negar-se a pagar o consignar-lo. 

Segons dades d’aquest dijous, l’entitat ja tenia una seixantena de comitès territorials i sectorials i prop de 4.000 organitzacions s’havien implicat en la manifestació mitjançant grups informatius i xerrades i organitzant-se per assistir a la protesta. A més, com a fomracions polítiques hi donen suport els comuns, ERC i la CUP. 

<p lang=”CA-ES”>Entre les 4.000 entitats, hi ha sindicats com la UGT i COO; l’ANC, Òmnium Cultural, l’Assemblea Catalana per la Transició Ecosocial, Ecologistes en Acció o Greenpeace, i col·lectius com Las Kellys o el Sindicat de Manters. Hi participen també grans federacions com la Taula del Tercer Sector, que agrupa més de 3.000 entitats, la CONFAVC, amb 418 associacions veïnals i col·lectius de professionals sanitaris com el Fòrum Català d’Atenció Primària.

Publicitat

Segueix-nos a les xarxes

Més notícies

Opinió