ACN Barcelona – Els líders de les grans economies mundials preparen el terreny per la tornada de Donald Trump com a nou president dels Estats Units en la cimera del G-20 al Brasil. En una trobada dilluns i dimarts a Rio de Janeiro, els dirigents abordaran l’actual sistema multilateral, l’impost als superics, el canvi climàtic i les guerres a Ucraïna i Gaza. El secretari general de Nacions Unides, António Guterres, ha recomanat al G-20 que planti “batalla pel multilateralisme” encara que Trump ocupi la Casa Blanca: “És la millor resposta possible”. La cimera del G20 ha arrencat aquest dilluns al matí a Rio amb una recepció als líders al Museu d’Art Modern.
El G20 està format per 19 països (Argentina, Austràlia, Brasil, Canadà, Xina, França, Alemanya, Índia, Indonèsia, Itàlia, Japó, Corea, Mèxic, Aràbia Saudita, Sud-àfrica, Rússia, Turquia, Regne Unit i EUA) i dues organitzacions supranacionals: la Unió Africana i la Unió Europea. Els membres del G20 representen al voltant del 85% del PIB mundial, més del 75% del comerç mundial i al voltant de dos terços de la població mundial, tal com recull la web de la cimera de Rio.
Espanya no n’és membre, però com a estat convidat permanent, el president espanyol, Pedro Sánchez, ha viatjat al Brasil per assistir-hi. En la reunió d’aquest dilluns s’abordarà les desigualtats mundials i la reforma del sistema multilateral, mentre que deixen per dimarts les discussions sobre la transició energètica.
<strong>Preocupació per la COP29</strong>
En una trobada amb mitjans el diumenge, Guterres va demanar als líders del G-20 que facin servir el seu “pes diplomàtic” per afrontar els grans problemes mundials, especialment l’escalfament global del planeta.
Des de l’ONU veuen amb preocupació el “ritme” de les negociacions a la cimera del clima de Bakú, la COP29 que ha de tancar un acord sobre les ajudes climàtiques als països en vies de desenvolupament. “Encara som a temps de tancar un pacte, però cal compromís, principalment dels països del G-20”, va avisar Guterres.
<strong>Impost als “súper rics”</strong>
Com a país amfitrió de la cimera del G-20, el Brasil ha volgut posar èmfasi en la lluita contra la fam i les desigualtats i ha proposat imposar un impost del 2% als “súper rics”, entorn a 3.000 persones que tenen més de 1.000 milions de dòlars. El govern brasiler estima que es poden arribar a recaptar fins a 250.000 milions de dòlars anuals.
Malgrat la falta de consens al G20, el govern de Luís Ignacio Lula da Silva pretén incloure una menció a l’impost en la declaració conjunta dels líders, si bé ha topat amb l’oposició del president de l’Argentina, Javier Milei, segons informen mitjans com ‘Financial Times’ i ‘O Globo’.
<strong>Guerra a Ucraïna i Gaza</strong>
Guterres insisteix en reclamar una solució pacífica a les guerres a Ucraïna i l’Orient Pròxim. Preguntat per la decisió dels Estats Units de permetre a Ucraïna llençar míssils de llarg abast nord-americans contra territori rus, el secretari general de l’ONU s’ha limitat a dir que cal “evitar una escalada permanent de la guerra”. “Volem pau, volem pau justa”.
La declaració del G20 preveu un missatge sobre la promoció de la pau en els conflictes globals, especialment per la guerra a Ucraïna i a Palestina. Des del govern brasiler lamenten que aquests conflictes impedeixen avançar en altres prioritats internacionals, com la reforma de les institucions internacionals.
Amb una ordre internacional d’arrest per crims de guerra, el president de Rússia, Vladímir Putin, no assistirà a la cimera del G20, i serà el ministre d’afers exteriors rus, Serguei Lavrov, qui participi en el fòrum internacional per representar Moscou.