ACN Loriguilla – Els cossos d’emergència continuen buscant persones desaparegudes una setmana després de la dana que va afectar el País Valencià. Les tasques de recerca se centren al voltant de rius i torrents que es van desbordar inundant bona part de les comarques del sud de València. Javier Sánchez, de la Unitat de Rescat en Emergències i Catàstrofes de València i qui coordina els equips de recerca canins, confessa que és “molt complicat” trobar persones vives. Els Bombers de la Generalitat de Catalunya es troben a Loriguilla (Camp de Túria) amb dos gossos pentinant una zona de 20 ha. El seu responsable, Jordi Riera, en declaracions a l’ACN, adverteix que és “molt difícil” trobar víctimes a causa de l’acumulació de fang i l’extensió de terreny.
La gota freda ha provocat més de 200 morts al País Valencià, i una setmana després de la catàstrofe els cossos d’emergència segueixen amb la cerca de persones desaparegudes. Se centren especialment a les zones del riu Magre, el barranc del Poio, la desembocadura del Túria i l’Albufera. Durant els primers dies s’han fet rastrejos “visuals i manuals”, explica Sánchez, i ara s’estan fent amb gossos vinguts d’arreu de l’estat espanyol “per detectar restes humanes”.
El bomber de València assenyala que la catàstrofe té dues característiques. La primera és l’extensió, ja que el temporal ha castigat més d’una setantena de poblacions del País Valencià. I la segona és l’acumulació d’aigua. “No conec ningú que aguanti més de deu minuts sota l’aigua, és molt complicat que es trobin persones vives”, lamenta.
<strong>Dificultat en trobar cossos</strong>
Un dels equips que estan duent a terme aquestes tasques de rastreig és el Grup Caní de Recerca dels Bombers de la Generalitat de Catalunya. El Llorenç és bomber del parc de Vic i ha vingut amb la seva gossa Guilla. Des de diumenge que treballen en uns descampats i uns camps de tarongers entre un polígon de Loriguilla i l’Ap-7. La dificultat també recau en la calor i el casament dels animals, que han d’anar fent pauses per descansar.
Aproximadament, l’equip català ha de repassar 25 hectàrees de terreny plenes de tota mena de residus en quatre dies. “Hi ha molta extensió”, afirma el responsable del contingent caní. “És molt difícil que els gossos puguin trobar – cossos – perquè hi ha molta alçada de fang i està tot molt compactat”, afegeix.
Tant Riera com Sánchez insisteixen en la necessitat que entri maquinària a treure fang i deixalles perquè els animals puguin fer una segona passada. El cap de la unitat canina dels Bombers fa una similitud amb les allaus: “Quan la persona es queda enterrada, si no té un lloc de ventilació per on puguin sortir les partícules de la persona, el gos no detecta res”.
<strong>Sense xifres de desapareguts</strong>
Una setmana després de la tragèdia, ni el govern espanyol ni el valencià han volgut fer públic el nombre de desapareguts. Segons dades de la Moncloa, en una setmana s’han rescatat 36.448 persones i s’han comptabilitzat 211 morts.
Sánchez compara la catàstrofe amb les inundacions de Líbia, quan el temporal batejat amb el nom de Daniel va deixar més de 2.000 persones mortes l’any 2023. “A Líbia va ser pel trencament d’una presa i estava molt localitzat en un poble”, explica. “Aquí hi ha molts pobles afectats, es desborden els mitjans i ens resulta molt difícil arribar a tot arreu”, manifesta.
Riera encara recorda el temporal Gloria que va fer tretze víctimes mortals a l’estat espanyol, quatre de les quals a Catalunya, l’any 2020. “Vam estar treballant, i deu dies després, encara es va trobar gen, malauradamen, morta”, indica.